TOKİ Konutları ve Elite World Van Hotel, Van’da ekonomiyi canlandırdı!
Habertürk Gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz, Van'daki Elite World Hotel'in açılışı sırasında Van hakkındaki izlenimlerini anlattı
Van'da her gün birileri yatırım yapmıyor; o nedenle 35 milyon dolar yatırımla İstanbul'daki Elite World otel zincirinin 3'üncü halkasını Van'da açan Elik Ailesi'nin davetinde, Van Vali Yardımcıları Atay Uslu ve Mehmet Yüzer'in yüksek düzeyde konukseverliğiyle karşılanıyoruz...
Kentin ekonomik hayatına en büyük darbeyi vuran deprem ve terör olgularını konuşuyoruz.
Devletin içi rahat; "Gidenler dönüyor" diyorlar. 350 bin nüfuslu Van'a, 150 bin kişi geri dönmüş. Yıkılan hayatlarını konteyner kentlerde ayakta tutmaya çalışanların mücadelesi sürse de, binaların arasındaki yıkıntıların tozları henüz kalkmasa da; TOKİ'nin yapımı süren 17 bin konut inşaatının (15 bini tamamlandı) yerel ekonomiye canlılık getirdiğini iddia ediyorlar. Kentte depremden sonra 10'dan fazla otel açılmış. Depremden önce Van'da otel açmaya heveslenen Divan, Dedeman ve Rixos gruplarının ise ilgisi azalmış.
YENİ EKONOMİK PAKET AÇILIYOR
Depremden sonra beyaz eşya ve otomobil satışları 2'ye katlanmış, akaryakıt istasyonlarında satışlar yüzde 50 artmış. Bankalara mevduat akışı hızlanmış.
Van, kişi başına lüks otomobil ve banka mevduatlarında, Türkiye'nin ilk 5 ili arasına giren zenginliğini, tabana yayamamanın sıkıntısını çekiyor.
Deprem; ücretlilerin, çiftçilerin, öğrencilerin ve yoksulların devlet gözüyle görünür olmasını sağlamış, diyebiliriz. Bu süreçte Van'a 1 milyar lira nakit destek sağlanmış. Toplam 3.3 milyar liralık kamu kaynağının; 100 milyon lirası çiftçiye, 300 milyon lirası sıfır faizle tüccara aktarılmış. Asgari ücretle 6 bin 500 kişi işe yerleştirilerek, 250 milyon liralık personel ücreti ödenmiş. 280 milyon liralık gıda ve temel ihtiyaç maddesi alışverişi yapılmış. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine 100 milyon lira verilmiş.
Van'daki TOKİ evleri 2 yıl geri ödemesiz, 20 yıl vadeli 75 bin lira kredi ile satışa çıkarıldı; köy evleri ise 40 bin liraya, ahırlar 15 bin liraya satılıyor...
Evleri yıkılan Vanlıların aylık 340 lira ödeme ile ev sahibi olmak için sıraya girdikleri söylenemez.
İran'dan gelen turistler Van için önemli bir ekonomik potansiyel, Ancak İran, son günlerde vatandaşlarının Van'a gitmesini kısıtlamak için billboard'lardaki reklam afişlerini kaldırıyormuş. Hükümet, bir tek AVM'nin bile olmadığı Van'a, "Fuar ve Kongre Merkezi, 2 deniz otobüsü, Abalı Kayak Merkezi, Tekstil Kent Projesinden oluşan ekonomik paketi açıyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 22 Eylül'de kentte inceleme gezisi yapacak.
VALİ'DEN KÜRTÇE BİR VALİ TÜRKÜSÜ
Uslu ve Yüzer ile gece yarısı Van sokaklarında dolaşırken, "Van Belediyesi Kültür Parkı ve Festival Alanı" açılışı nedeniyle düzenlenen konsere değmemeyi başarıyoruz! Buna karşılık yolda karşılaştığımız yorumcu Ferhat Tok ile Yüzer'den ayaküstü Kürtçe söyledikleri "Ali Paşa" (Ermeni komitacılar tarafından öldürülen Osmanlı'nın Van Valisi) türküsünü dinliyoruz.
Van Valiliği'nin depremden yıkılan Kültür Merkezi'nin yerine inşa edilen "sanat merkezi çadırını" geziyoruz. Ertesi gün kente gelecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın adı verilen tiyatroda, ilk gösterim için dekor hazır...
Bize Van sokaklarında güvenlik sorununun olmadığı gösteriliyor! Ertesi gün... Yılda bir kez ibadete açılan Surp Haç Ermeni Kilisesi'ndeki ayini izlemek için Akdamar'a gitmek üzere tekneye bindiğimizde Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle karşılaşıyoruz.
Nadiroğlu, üzerine basa basa Ermenistan ile ekonomik ilişkilerin canlanması için İğdır'daki Ali Can gümrük kapısının açılması gerektiğini söylüyor. Zor... Zira Türkiye'nin; Karabağ işgali gerekçesiyle Ermenistan'a yönelik sürdürdüğü "izolasyon" politikasını, Azerbaycan'a rağmen değiştirmekte çok da istekli olmayacağı bir döneme girildi.
Serpil Yılmaz/Habertürk
Yorum Yaz