maritbet girişmaritbet
TOKİ Malatya’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında 14 bin konut inşa ediyor!

TOKİ Malatya’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında 14 bin konut inşa ediyor!

Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden biri Malatya’da hayata geçiriliyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Malatya Belediyesi ile işbirliğinde şehrin çehresini değiştiriyor. “Beydağı Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm” projesiyle 220 hektarlık alan gecekondu ve denetimsiz yapılardan temizlenecek. TOKİ, proje kapsamında ikinci etapta inşa edeceği 3 bin 267 konutun ihalelerini Ağustos 2013’te gerçekleştirecek

TOKİ ile Malatya Belediyesi'nin müşterek yürüttüğü projenin protokolü 5 Mayıs 2008 tarihinde imzalandı. Protokol kapsamında Merkez Beydağı ve Yamaç Mahalleleri ile Fırat Mahallesi'nin tespit, değerleme ve projelendirme çalışmaları gerçekleştirildi. İlk aşamada uzlaşma sağlanarak tapu devir, yıkım ve enkaz temizleme çalışması tamamlanan bölgede toplam 568 konut ihalesi gerçekleştirildi.   

3 bin 267 konut ihale tarihi aldı

Malatya'nın çehresini değiştirecek kentsel dönüşüm projesinin ilk etabında ihalesi yapılan 568 konut tamamlanma aşamasına getirildi. İkinci etapta bölgeye inşa edilecek 3 bin 267 konutun ihale tarihleri belli oldu. Birinci bölgede inşa edilecek 540 konut ve 16 derslikli ilköğretim okulunun ihalesi 19 Ağustos'ta, ikinci bölgede inşa edilecek 531 konut ve caminin ihalesi 20 Ağustos'ta, üçüncü bölgede inşa edilecek 796 konut ile 16 derslikli ilköğretim okulu, aile sağlık merkezi ve cami ihalesi 20 Ağustos'ta, dördüncü bölgede inşa edilecek 491 konutun ihalesi 21 Ağustos'ta ve beşinci bölgede inşa edilecek 909 konutun ihalesi de 19 Ağustos 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek. 

En kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden

Merkez Beydağı Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi ile 220 hektarlık alan gecekondu ve denetimsiz yapılardan temizlenecek. Malatya'nın güneyinde yer alan Beydağı yamacının gecekondu görünümü ortadan kaldırılarak düzenli, depreme dayanıklı, sağlıklı bir yapıya kavuşturulacak.

Dönüşüm alanında bulunan yaklaşık 4 bin gecekondu ve denetimsiz yapı yıkılarak, yerlerine toplamda 14 bin modern konut inşa edilecek. Konutlar, 85, 90, 120 ve 131 metrekare büyüklüğünde 4 farklı tipte olacak.

Konut sayısı 14 bin'i bulacak 

TOKİ, projeyle Malatya'da yeni bir şehir kuracak. Gecekondu ve denetimsiz yapılardan arınacak bölgede 14 bin modern konut inşa projede 370 dönümlük yeşil alan ve rekreasyon alanı bulunuyor. Park alanı ve rekreasyon alanı bünyesinde kafeler, çay bahçeleri, oturma alanları gezi ve yürüyüş alanları planlandı.

Sosyal donatılar da inşa edilecek

220 hektarlık alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesi kapsamında sosyal donatılar da inşa edilecek. Proje alanında 3 ilköğretim okulu, 2 ortaöğretim okulu, 2 kreş ve 2 de yurt alanı ayrıldı. Sağlık hizmetlerinin aksamadan verilmesi amacıyla 2 sağlık merkezinin inşa edileceği bölgede ayrıca vatandaşların kültür ve sanat aktivitelerine katılabilmesi amacıyla amfitiyatro ve kültür merkezi de planlandı. Spor alanları, ticaret merkezi, alışveriş merkezi, otoparklar ve 5 cami de proje kapsamında yapılacak. 

Proje alanında planlanan kapalı alış veriş merkezi ile de yeni bir cazibe merkezi oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca proje alanındaki hak sahipleri bölgenin yükselen değeri olan dönüşüm alanından uzaklaştırılmayarak talep etmeleri halinde aynı bölgeden konut, işyeri sahibi olmaları sağlanacak. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ 40 şehirde 531 gayrimenkulu satışa çıkarıyor
  • 19.12.2025 11:27

TOKİ 40 şehirde 531 gayrimenkulu satışa çıkarıyor

TOKİ 89 konut ve 442 iş yerini açık artırma ile satışa çıkarıyor. ...

Accor Türkiye, 2030'da 100 otele ulaşmayı hedefliyor
  • 18.12.2025 14:12

Accor Türkiye, 2030'da 100 otele ulaşmayı hedefliyor

2025 yılını 12 yeni otel anlaşması ile tamamlayan Accor, Türkiye’deki büyüme str ...

Mitsubishi klimalarda kışa hazırlık kampanyası sürüyor
  • 18.12.2025 11:19

Mitsubishi klimalarda kışa hazırlık kampanyası sürüyor

Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri’nin avantajlı kampanyası, aralık ay ...

İnşaat malzemesi sanayisinde dijital ürün pasaportu dönemi başlıyor
  • 17.12.2025 14:48

İnşaat malzemesi sanayisinde dijital ürün pasaportu dönemi başlıyor

Türkiye inşaat malzemesi sanayisinde dijital dönüşümün önemli bir aşaması hayata ...

Edirne Keşan'da 156 sosyal konut teslim ediliyor
  • 16.12.2025 17:18

Edirne Keşan'da 156 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ, Edirne Keşan Yenimuhacir Mahallesi'nde inşaatını bitirdiği konutları hak s ...

İstanbul Başakşehir'de 40 konut için müzayede yapılıyor
  • 16.12.2025 16:49

İstanbul Başakşehir'de 40 konut için müzayede yapılıyor

İstanbul Başakşehir’de 40 konut için yapılacak müzayede 23 Aralık tarihinde TOKİ ...