TOKİ'nin hedefi 2023'e kadar 1 milyon konut!
TOKİ Başkan Yardımcısı Şahin, TOKİ'nin, 2023'e kadar ürettiği konutları bir milyona tamamlama hedefi olduğunu dile getirdi
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, 2023'e kadar bir milyon konut üretmeyi hedeflediklerini söyledi.
Şahin, Başiskele ilçesindeki otelde düzenlenen 1. Uluslararası Kentsel Planlama, Mimarlık ve Tasarım Kongresi'nde yaptığı konuşmada, TOKİ'nin dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak için bazı hedefler koyduğunu anlattı.
"TOKİ'nin, 2023'e kadar ürettiği konutları bir milyona tamamlama hedefi var" diyen Şahin, 81 ilde yaklaşık 3 bin şantiyede, 623 bin konut projesinin sözleşmeye bağlandığını kaydetti.
Şahin, imzalanan sözleşmelerin hane halkları açısından bakıldığında 100 bini aşkın 23 şehir anlamına geldiğine dikkati çekerek, "Bugün Bursa büyüklüğündeki şehrin imar edilmesi' demektir. Dar gelirli ve tamamen yoksul gruba, 250 bin konut yapıldı. Alt gelir grubuna ise 144 bin konut yapıldı. Gecekondu dönüşümleriyle de 490 bin konut yapıldı ve yapılmaya devam ediyor" diye konuştu.
Birçok belediyeyle kentsel dönüşüm projeleri hazırladıklarını vurgulayan Şahin, 109 belediyeyle 283 bin konutu kapsayan projeyle dönüşüm yaptıklarını aktardı.
Şahin, projelerden 56 bininde dönüşüm yapılarak konutların teslim edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Gecekondu sorununun çözümü, alt gelir grubundakilerin de konut sahibi olabilmesi adına da çalışma başlatıldı ve devam ettiriliyor. 60. hükumetin eylem planında da sayılıyor. TOKİ, konut üretiyor çünkü tasarruf ve peşin ödeme gücü bulunmayan yoksul ve alt gelir grubu vatandaşlarımıza uzun vadede kendi imkanları ve kısmen de devlet katkısıyla ev sahibi olmalarına imkan sağlamak. Vatandaşımızı da mağdur etmek istemiyoruz. Birçok yapılaşma süreci 10-15 yılı almış kooperatifler döneminde ve bundan da vatandaşlar mağdur olmuş. Sosyal alanda vatandaşlarımızın konut sahibi olamadığı süreçler vardı. Bunları aşabilmesi adına da TOKİ konut üretiyor. Gecekondu bölgelerini tasfiye etmek de amacımız. Şehri cazip kılan imkanları kırsal kesimdeki insanımızın da ayağına götürmek, göçün hızını da kesmek amaçlarımızdan biri. Hızlı nüfus artışı ve köyden kente göç neticesinde ve aynı zamanda yenilenme ihtiyacından doğuyor. Biz aynı zamanda doğal afetlerde de devreye giriyoruz. Van depreminde TOKİ konutları büyük performans gösterdi. Özel ve kamu binalarında hasar görme oranı yüksekken, TOKİ konutları hiçbir şekilde depremden zarar görmedi, adeta sığınak gibi görev yaptı."
"Vatandaşın projelere destek vermesi çok önemli"
Şahin, kentsel dönüşüm projelerinin en çok büyükşehirlerde yer aldığına işaret ederek, gecekondu dönüşüm alanlarında vatandaşların projelere katılımının çok önemli olduğunu söyledi.
Vatandaşların desteklemediği projelerin tamamlanamadığını anlatan Şahin, yaklaşık 70 kentsel dönüşümün belediyelerle çalışılmasına rağmen feshedildiğini kaydetti.
Şahin, vatandaşların beklentilerini tatmin edecek ve kamusal süreci etkilemeyecek şekilde dönüşümü sağladıklarını belirterek, "Kentsel dönüşüm, sabır gerektiren bir süreç. Bir kentsel dönüşüm çalışması, yasa süreçlerin tamamlanması, vatandaşlara projelerin anlatılması, taleplerin dinlenmesi gibi süreçlerle 4-5 yılı buluyor. Dolayısıyla yerel yönetimlerin kentsel dönüşüme girerken kararlı olması gerekiyor. Bazen bu duruma çok fazla cesaret edemiyorlar çünkü belirli bir kamu, nüfusu, bölgeyi tümüyle ikna etmeniz ve onları motive etmeniz gerekiyor" ifadesini kullandı.
Kadir Yıldız, Kemal Kaymak/AA
Yorum Yaz