TOKİ'nin tercihi yüksek kalitede yerli malzeme
TOKİ, tüm yapı malzemelerinin seçiminde titiz bir çalışma yürütüyor ve yüzde 90 oranında yüksek kalitede yerli malzeme tercih ediyor.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), tüm yapı malzemelerinin seçiminde titiz bir çalışma yürütüyor ve yüzde 90 oranında yüksek kalitede yerli malzeme tercih ediyor.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdarenin yeni yerleşim alanlarının planlama ve tasarımında "insanlara huzur verecek, mutlu edecek yerleşimler kurmak" temel bakış açısına sahip olduğunu söyledi.
Planlama, kentsel tasarım, mühendislik, mimari kurgu, uygulama ve inşaya ait tüm sosyal-kültürel, coğrafi ve fiziki teknik verilerin bir proje havuzunda bir araya geldiğini belirten Turan, konut ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra insanların sağlıklı bir çevrede yaşaması hedefiyle kentsel dönüşüm çalışmalarını da içeren büyük uygulama alanlarında, "mutlak kalite" hedefi doğrultusunda bazı temel ilkeler esas alındığını vurguladı.
Yapı malzemelerinde yüksek kalitede ürün kullandıklarına dikkati çeken Turan, Türkiye genelinde 3 bin 246 şantiyede yaklaşık 720 bin konut rakamına ulaştıklarını aktardı. Turan, TOKİ'nin, konutların niteliklerinin artırılması yönünde vatandaşlardan gelen talep ve beklentiler doğrultusunda, özellikle yapı malzemeleri kullanımında pek çok yeniliği inşaat uygulamalarına yansıttığını ifade etti.
TOKİ Başkanı Turan, şöyle devam etti:
"TOKİ'nin kalite hedefiyle attığı en önemli adımlardan biri, konut üretimlerindeki malzeme ve teknik gereklilikleri belirleyen mahal listelerinin yenilenmesi oldu. Sosyal konutlara ait uygulama ve detay projeleri ile mahal listeleri güncellenirken, inşaat sektörünce yüksek gelir grubu konutlarında kullanılan birçok malzeme, alt ve orta gelir grubu konut projelerine ait söz konusu mahal listelerine dahil edildi. Konut içi yapı malzemelerinde yüksek kalitedeki ürünler tercih edilerek, kompakt panel radyatörler, laminant kapılar, ahşap süpürgelikler, porselen seramikler gibi pek çok nitelikli yapı malzemesinin kullanımına başlandı."
TOKİ'nin tüm yapı malzemelerinin seçiminde titiz bir çalışma yürüttüğünü söyleyen Turan, "Sektörde kalite ve güvenilirliğini kanıtlayarak kabul görmüş ürünlerin seçimine azami özen gösteren İdaremiz, üretim malzemelerinde yüzde 90 oranında yüksek kalitede yerli malzeme kullanımına yöneldi. TOKİ, malzeme temin ve uygulama süreçlerinin denetiminde de aynı hassasiyeti gözetiyor." diye konuştu.
Üç aşamalı denetim
Turan, konut ve sosyal donatı projelerinde güçlü bir denetim mekanizması kuran TOKİ'nin kalite arayışından taviz vermeyen bir yaklaşımla yüklenici ve tedarikçi seçim ve denetimine özel önem verdiğini bildirdi.
Kontrol aşamalarına ilişkin bilgi veren Turan, şunları söyledi:
"Zincirleme bir denetim mekanizması içinde kusurlu ve eksik malzeme ve üretimler, uygunluk aşamasına gelene dek kontrolörlerce takip ediliyor. İlk aşamada malzeme ve imalatlar, yüklenici firmanın teknik elemanları tarafından denetleniyor. Bir sonraki safhada, kontrol mekanizmasında en etkin birim olan müşavir firma kontrol elemanları tarafından ürünlerin kabulü yapılıyor. Üçüncü aşamada ise TOKİ kontrol sistemi içine giren ürün ve imalatlar, ilgili kontrolörlerce denetleniyor."
TOKİ'nin kaliteyi mimari çizgiyle buluşturduğunu belirten Turan, İdare tarafından düzenlenen mimari proje ve fikir yarışmalarında amacın estetik ve mimari boyutta şehirlere değer katan projeleri keşfetmek olduğu kadar, daha nitelikli, "mutlak kalite" yaklaşımıyla örtüşen çalışmaları ortaya çıkartmak olduğunu aktardı.
İş sağlığı ve güvenliği
"TOKİ, kalite yönetiminde titizlikle takip ve denetimini yaptığı iş sağlığı ve güvenliği alanında 'sıfır tolerans' yaklaşımıyla aktif bir denetim süreci yürütüyor" değerlendirmesini yapan Turan, gözlenen ihlallerde cezai yaptırım sürecinin işletildiğini vurguladı.
Mevzuatın yanı sıra saha yeterliliği de aranan tüm inşaat faaliyetlerinde, şantiye denetimlerinin yüksek güvenlik esasıyla hassasiyetle sürdürüldüğünü dile getiren Turan, şunları kaydetti:
"Şantiyede sürekli bulunan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, gerek mevzuat gerek saha uygulamaları açısından projeyi aktif olarak denetleyip, kontrolleri gerçekleştiriyor. Müşavir ve yüklenici firmaların şantiye sahasındaki iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yanı sıra TOKİ, kendi uzmanlarıyla da alınan tedbirleri denetliyor, yetersiz ve uygunsuz alanlardaki çalışmaları tüm önlemler eksiksiz alınana dek durdurabiliyor. Dış cephede tam güvenlikli iş iskelesi kullanılması, asansör ve merdiven boşluğu gibi düşme tehlikesi olan bölgelerde korkuluk yapılması ve güvenlik bandı çekilmesi, baret, iş ayakkabısı, iş güvenliği kıyafeti, emniyet kemeri gibi ekipmanın temini ve bunların işçiler tarafından kullanılmasının sağlanması önlemlerin başında geliyor.
- Etiketler:
- toki
- ergün turan
- toki başkanı
Yorum Yaz