TOKİ, Osmanlı ve Selçuklu mimarisine uygun projeler yapacak!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) yöresel mimariye uygun projelendirdiği konutlarda Osmanlı-Selçuklu mimarisinin motiflerini kullandı.
Osmanlı – Selçuklu mimarisi, TOKİ'nin yöresel mimaride inşa edeceği konutlar için ilham kaynağı oldu. Doğrudan TOKİ Başkanı Karabel'e bağlı görev yapan Tasarım Birimi, yöresel mimariye uygun projelendirdiği konutlarda bölgenin önemli tarihi motiflerini örnek aldı. Alanında uzman mimarların görev yaptığı Birimin projelendirdiği binaların girişlerinde Anadolu Selçuklu mimarisindeki “taç kapı” esas alındı.
TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Tasarım Birimi ile artık Türkiye genelinde daha görsel, Osmanlı-Selçuklu mimarisine, yöresel mimari örneklerine uygun projeler üreteceklerini açıkladı. Karabel, konut ve sosyal donatı inşaatlarında, bölgenin yapı malzemelerini de kullanarak yöresel mimari çerçevesinde yapacaklarını söyledi. Ahmet Haluk Karabel, “Konutlarda, özellikle ön cephelerde farklılık görmeye başlayacaksınız.” diye konuştu.
Bitlis'te “Şerefiye Cami” örnek alındı
Bitlis'te kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşa edilecek 302 konutun giriş kapısında Şerefiye Cami'sinin taç kapısından esinlenildi. 1529 yılında 4. Şeref Han tarafından yaptırılan Şerefiye Cami'sinin motifleri konutlarda yer alacak.
Konya'da “Selçuklu Yıldızı” motifli konut
Konya'nın, Kadınhanı ilçesinde 165, Sarayönü ilçesinde 283, Ladik Beldesi'nde de 259 konutun balkon korkuluklarında, Anadolu Selçuklu Devleti kültür ve sanatının temel figürlerinden olan “Selçuklu Yıldızı” kullanılacak. Sekiz Köşeli Yıldız olarak da adlandırılan Selçuklu Yıldızı, Ortadoğu'da bulunan eski medeniyetlerde ve İslam Dünyasında yaygın olarak kullanıldı.
Sivas'taki konutlarda “Gök Medrese” kapısı
TOKİ, Sivas'ta uygulayacağı kentsel dönüşümle hem bölgeyi dayanıksız yapılardan arındıracak hem de inşa edeceği 900 konutu yöresel mimariye göre tasarlayarak bölgenin tarihi mirasına sahip çıkacak. Sivas'ta inşa edilecek konutların giriş kısmı şehrin simgesi haline gelen Gök Medrese'nin taç kapısı dikkate alınarak tasarlandı. Anadolu Selçuklu Devleti Baş Veziri Sahip Ata tarafından 1271 tarihinde yaptırılan Gök Medrese'nin taç kapısındaki mermer işçiliği dünyanın en göz alıcı eserleri arasında gösteriliyor.
TOKİ konutları “Zile Kalesi'ne” ayna tutacak
Tokat'ta inşa edilecek 329 konutta da Tokat'ın en önemli tarihi eserlerinden olan Zile Kalesi motifleri kullanılacak. Kalenin giriş kapısı motifleri TOKİ'nin inşa edeceği konutlarda kullanılacak.
Yorum Yaz