Van'da 5 yılda 17 bin 489 konut yapıldı
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası yapılan çalışmalar başarıyla tamamlandı.
Van'da, 23 Ekim 2011'de meydana gelen, 644 kişinin ölümüne neden olan depremin ardından enkaz yığınına dönen ve ağır travmalar yaşanan kent, 5 yılda yaralarını sardı.
Van kent merkezi ve Erciş ilçesi başta olmak üzere çok sayıda köyün zarar gördüğü, yüksek yapıların yerle bir olduğu depremin ardından tüm kaynaklar Van için seferber edildi.
Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra birçok bakan, siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarının kente gelerek sağladığı koordinasyonla arama kurtarma çalışmaları başarıyla tamamlandı.
Kış mevsiminde soğukla mücadele eden depremzedelerin barınma ve yaşamsal ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından başlatılan konut yapımı da kısa sürede mesafe katetti.
Sürekli yaşanan artçı sarsıntılar nedeniyle şehri terk etmek zorunda kalan vatandaşların göçüyle hayalet kente dönüşen Van'da, Başbakanlık AFAD tarafından TOKİ'ye yaptırılan deprem konutları kısa sürede tamamlanarak bir yıl içerisinde ailelere teslim edildi.
"20 bin binanın yıkımı tamamlandı"
Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin şiddetinin kentte 30 ton bomba etkisi olultur söyledi.
Depremin kent merkezi, ilçe ve köylerde büyük bir yıkım yaşattığını anımsatan Uçar, depremzedelerin yaralarının sarılması için devletin tüm olanaklarını seferber ettiğini vurguladı.
Uçar, depremde hasar gören yapıların tespiti için tüm kurumlarla dört koldan çalışma başlatıldığına değinerek, şunları belirtti:
"Depremde 29 bin binamız hasar görmüştü. Bunlara istinaden 30 bin konteyner ve 30 bin çadır Van için tahsis edilmişti. Kısa sürede ve aşamalı olarak önce çadır, daha sonra konteyner kentlere, ardından kalıcı konutlara vatandaşlarımızı yerleştirdik. Bu ağır hasarlı binaların tespitini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD İl Müdürlüğümüz ve ülkedeki farklı üniversitelerden personelle gerçekleştirdik. Ağır hasar gören 20 binin üzerinde binanın yıkımı tamamlandı. Diğer ağır hasarlı binaların yıkımı da gerçekleştirilecek. İlgili bakanlıktan ödenek taleplerimiz söz konusu. Bu ödeneğin bir kısmı geldi diğer kısmı da tamamlanırsa diğer ağır hasarlı binaları da yıkarak şehri daha da güzel hale getireceğiz."
Uyarılara rağmen çoğu vatandaşın halen hasarlı binalarda kaldığına, devletin kendilerine tahsis ettiği konutları ise kiraya verdiğine dikkati çeken Uçar, ağır hasarlı binalarda kalmanın ciddi risk oluşturduğunu ifade etti.
"17 bin 489 konut yapıldı"
Uçar, vatandaşların ağır hasarlı yapılardan bir an önce çıkmasını isteyerek, şöyle dedi:
"Vatandaşlar risk altındaki yapıları bir an önce boşaltırsa bizim de yıkım işlerimiz daha kolay gerçekleşir. Bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. TOKİ tarafından deprem sürecinde 17 bin 489 konut yapıldı. 11 bin civarında da ev konutları yaptık. Halen 700 konutun yapılması için işlemler devam ediyor. Bu yıl 200 konutu tamamladık. Vatandaşlarımızın 500 konutun daha yapılması yönünde talebi var. Vatandaşlarımız talep ettiği takdirde, kendi arazisinde, eğer arazisi uygun değilse, uygun bir hazine veya mera arazisinde 'Evini yapana yardım yöntemi'yle konut yapımına devam ediyoruz."
Yorum Yaz