‘Airbnb turizm sektörü için bir tehdit’
Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel Genel Müdürü Mustafa Alparslan, Airbnb gibi platformların turizm sektörünü tehdit ettiğini söyledi.
Dünyayı kasıp kavuran online oda paylaşım portalı Airbnb çılgınlığı hız kesmeden devam ediyor. Turizmciler ise 25 milyar dolarlık bir değere ulaşan Airbnb'nin kontrolsüz ve kayıt dışı bir şekilde büyüdüğü konusunda hem fikir. 7-8 yıl önce ‘vahşi kapitalizme' bir protesto inisiyatifi olarak başlayan Airbnb sisteminin zamanla bu görüntünün çok ötesine geçtiğini söyleyen Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel Genel Müdürü Mustafa Alparslan, “Airbnb vahşi kapitalizmin bir figürü haline geldi. Bu süre zarfında geldikleri nokta sistemin tümünü tehdit ediyor. Yaklaşık 190 ülkede, 1 milyon 200 bin odaya ulaşmış ve 35 milyon kişiye konaklama sağlamış bir sistemden bahsediliyor. Örneğin Wyndham Hotel Grup dünyanın en büyük otel zinciri ve ancak 71 ülkede donanımını tamamlayarak 700 bin oda sayısına ulaştı” diye konuştu.
‘AIRBNB, BİN 500 KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR'
35 milyar dolar sermaye değerine ulaşan Airbnb'nin düşük maliyetle çok büyük karlar elde etmeye yönelik bir sistem olduğunu ve bunun da çok ürkütücü olduğunu belirten Alparslan, “İçinde tekelciliği barındıran, diğer sektör elemanlarını tamamen sistemden uzaklaştıran bir anlayış içine girdi. ABD'de sektörde çalışan kişi sayısı 2 milyon civarında, AB ülkeleri toplamında 2.5 milyon, Türkiye'de ise bu sayı 830 binlerde. Airbnb'nin ise tüm dünyada istihdam ettiği kişi sayısı sadece bin 500” dedi.
‘2016 RIO OLİMPİYATLARI İÇİN RESMİ ANLAŞMA YAPTILAR'
Sağlık, güvenlik ve sigortalama konusunda Airbnb'nin çok büyük açıkları olduğunu söyleyen Alparslan, “Airbnb sistemi bizler için çok önemli bir faktör olan müşteri memnuniyetinin tamamen dışında kalıyor. Bu sisteminse böyle bir kaygısı yok. Airbnb, 2016 Rio Olimpiyatları için ilk defa resmi bir anlaşma imzaladı; Alternatif Konaklama Partneri Anlaşması. Böylece kendilerini resmi hale getirdiler. 45 bin ‘room night' üzerinde bir taahhütte bulundular. Yani yine kayıt dışı bir ekonomiden söz ediyoruz” açıklamasını yaptı.
‘BU YÜZDEN SON 1 YIL İÇİNDE 3 TURİST HAYATINI KAYBETTİ'
Borçlar Kanunu'nun süreç bazında bir boşluğu olduğunu söyleyen Alparslan, “Aslında bütün sistem buraya dayanıyor. Kanunda ‘3 aydan aşağı ev kiralandığında ruhsat alma zorunluluğu yoktur' deniyor. İnsanlar bu yasal boşluğu kullanıyor. Bunun Türk turizmine etkisi ne oluyor; Vergi vermeyen, misafir memnuniyeti olmayan, güvenlik, hijyen gibi hiçbir kaygısı olmayan bir sistem geliştirmiş oluyorsunuz. Son 1 yıl içinde 3 turist bu yüzden hayatını kaybetti” dedi.
‘YASAL BOŞLUKLAR KAPATILMALI'
Bu sorunun önüne geçmek için bir platform oluşturulması gerektiğini savunan Alparslan, “Devlet yetkilileri, sosyal güvenlik, adalet teşkilatı, vergi, maliye ve turizmciler bir araya gelmeli. Çözüm yolları aranmalı. Yasal boşlukları kapatacak düzenlemeler yapılabilir. Borçlar Kanunu'ndaki süre kaldırılmalı. Ruhsat alınmadığı için kimlik bildirimi zorunluluğu da yok. Bu da düzeltilmeli” diye konuştu.
Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz