Ani Ören Yeri'nde alan kazıları ramazandan sonra başlıyor
Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Ani Ören Yeri'nde alan kazıları ramazan ayından sonra başlayacak
Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars'a 42 kilometre uzaklıkta bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ani Ören Yeri'nin Türkiye'nin önemli turizm alanlarından biri olduğunu söyledi.
"Dünya Kenti" olarak adlandırılan Ani'de ilk kazı çalışmalarının 1877-78 Osmanlı-Rus savaşından sonra Kars'ın Ruslar'ın eline geçmesinden sonra başlatıldığını ifade eden Doğanay, 1892-1893 ve 1907-1914 yılları arasında yapılan kazı çalışmalarında iç kale ile aşağı şehirdeki iki ayrı kilisede yoğunlaştığını belirtti.
Uzun süreli ilk kazı çalışmalarının 1989-2005 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı başkanlığında yerli ve yabancı bilim adamlarından oluşan uzman ekipçe yapıldığını anımsatan Doğanay, şunları kaydetti: "Bu dönemde Aslanlı Kapı, Selçuklu Sarayı, Küçük Hamam, Büyük Hamam, Ebu'l Manuçehr Camisi'nden Aslanlı Kapı'ya uzanan antik yol, çarşı, kuş evleri, Büyük Hamam'ın doğusunda yer alan bir nolu konut ile Ebu'l Manuçehr Camisi'nin güneyinde bulunan iki nolu konut ve 17 adet beziryağı işliğinde çalışılmış. Kazılara daha sonra 2006 yılında Kars Müze Müdürlüğü başkanlığında, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu'nun bilimsel danışmanlığında başlatılan kazı çalışmaları ise 2007-2009 yılları arasında Çoruhlu başkanlığında devam etti."
Doğanay, 2010-2011 yılları arasında ara verilen kazı çalışmalarının 2012-2013 yılları arasında Kars Müze Müdürlüğü başkanlığında Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahriye Bayram'ın bilimsel danışmanlığında devam ettiğini anımsatarak, bu kazılarda Polatoğlu Kilisesi ile Büyük Katedral etrafında alan kazası yapıldığını kaydetti. Hakan Doğanay, ramazan ayının ardından Büyük Katedral etrafında başlayacak kazıların antik kentin farklı alanlarında yoğunlaşarak devam edeceğini bildirdi.
AA
Yorum Yaz