Bursa, master plan ile sağlık turizminde hedef büyütecek
Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği'nde (EHTTA) Türkiye'den yer alan ilk kent olan Bursa, termal şehir kimliğini geri kazanmaya odaklandı
Bursa Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) işbirliğiyle harekete geçen Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Bursa'nın sağlık turizmi alanında hedeflenen noktaya gelebilmesine kaynak oluşturacak master planı için çalışma başlattı. Yaklaşık 2 ay içinde tamamlanması öngörülen master planı ile Bursa'nın bu alanda yol haritasının ortaya konulması hedefleniyor. BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, proje konusunda çok teknik bir çalışma yürüttüklerini ve dünyadaki örnekleri incelediklerini belirterek, "Birinci veriye dayanan analizler yapıyoruz. Hastanelere, termal tesislere ve acentelere yönelik anketler düzenliyoruz. Şu ana kadar birebir yaklaşık 50 görüşme yaptık. Ürün geliştirme, tanıtım, ulaştırma, insan kaynakları ve hizmet kalitesi gibi başlıklardan oluşan son aşamaya geliyoruz. Bu başlıkların her birinin alt stratejilerini oluşturacağımız bir belge çıkacak ortaya" dedi. Sağlık turizmine yönelik ara eleman ve personel yetiştirme konusunun da 'Bursa Sağlık Turizmi Mastır Planı'nın bir parçası olduğuna dikkati çeken Değirmenci, ayrıca planda Dağyenice bölgesinde kurulacak Sağlık Serbest Bölgesi'nin ön çalışmasının yer alacağını vurguladı.
Mastır planının bakanlığa sunulacağını aktaran Değirmenci, "Master planını eylem planına dönüştürüp Valilik ya da BUSAT koordinasyonunda takibinin sağlanacağı bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. BEBKA olarak buradaki amacımız bölgenin gelişimine katkı sağlamak ve destek mekanizması geliştirmektir" diye konuştu. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye'nin en büyük termal ve tatil köyü projesi olan Dağyenice realize olduğunda Bursa'nın yeniden "Türkiye'nin ve Avrupa'nın en önemli termal şehri" kimliğini kazanacağını savundu. Bölgenin 5000'lik ve 1000'lik planlarının tamamlandığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca da 662 hektarlık alanın turizm bölgesi ilan edildiğini söyleyen Karaloğlu, şunları kaydetti:
"Özellikle turizm bölgesi ilan edildikten sonra Dağyenice sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin projesi haline geldi. Bursa, termal sularıyla çok eski tarihlerden bu yana çok meşhur bir kenttir. Son döneme bakıldığında bölgede termal şehir denildiğinde sanki bu kimliği komşu illere kaptırmış gibi bir görüntü var. Bunu Bursa olarak geri almamız gerekiyor."
Dağyenice'ye yılda 500 bin turist bekleniyor
Şehir merkezinde 300 litre/saniye, il genelinde ise 500 litre/saniye sıcak suya ulaşılan Bursa'da termal yatak kapasitesi 46 tesiste 7 bin civarında. 4 bin 670 yatak kapasiteli Türkiye'nin en büyük termal tatil köyü olan Dağyenice ile ilgili çalışmalar ise devam ediyor. 5 bin kişinin istihdam edileceği ve bin hektarlık alanda kurulacak tatil köyü için öngörülen yatırım tutarı yaklaşık 2 milyar dolar. Projeyle, yıllık 500 bin turistin misafir edilip, 1 milyar dolar dövizin ülke ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.
Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği 2015'te Bursa'da toplanacak
Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği üyelik başvurusu geçen yıl kabul edilen Bursa, Türkiye'den birlikte yer alan ilk ve tek şehir oldu. Bursa, böylece Avrupa Konseyi tarafından yetkilendirilen "Tarihi Termal Kentler Avrupa Destinasyonu"nun da bir parçası haline geldi. Ekim 2015'te 11 ülkenin katılımıyla düzenlenecek olan EHTTA'nın genel kurul toplantısı Bursa'nın ev sahipliği düzenlenecek.
Gülay Soydan Pehlevan/Dünya
Yorum Yaz