Bursa turizminde Arap Baharı yaşanıyor
Bursa turizminde "Arap baharı"Kentte son senelerde yaşanan Arap turist akını, özellikle Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi esnafını memnun ediyor
Osmanlı Devleti'ne bir dönem başkentlik yapan, asırlar öncesinin uluslararası ticaret merkezlerinden Bursa, tarihi ve doğal güzellikleriyle son yıllarda özellikle Arap turistlerin ilgisini çekiyor.
Kentte, İpek Yolu'nun son durağı olan "Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi"nde, bugünlerde pek çoğunu Arapların oluşturduğu, "İğne atsan yere düşmez" deyimine uygun kalabalıklar görülüyor. Bu durum, önceki yıllarda satışlarını artırmak için sadece düğün mevsimini bekleyen bölge esnafının yüzünü güldürüyor.
Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, yaptığı açıklamada, 1980'li yılların ortalarına kadar Arapların Bursa'ya yoğun bir şekilde geldiğini, esnafın da ticaret hacmini ciddi anlamda artırdığını söyledi.
Arapların o dönem kent merkezinde ev kiralayıp alışverişlerini genellikle bu bölgeden yaptığını belirten Özyıldırım, esnafın da onlarla daha iyi iletişim kurabilmek amacıyla Arapça ve İngilizce kurslarına gittiğini anlattı.
Özyıldırım, 1990'lı yıllardan itibaren ülke siyasetinden de kaynaklanan nedenlerle Türkiye ile Arap ülkeleri arasında turizm anlamında uzaklaşma yaşanmaya başladığını vurguladı. Bu konuda öz eleştiri yaptıklarını dile getiren Özyıldırım, "Bizim de hatalarımız olmadı değil. Arap turistleri belki rakamlarda yanılttık. O nedenle Arap turistler 5-6 yıl öncesine kadar aralıklarla geldi" dedi.
"Eski hatalarımızı yapmıyoruz"
Bursa esnafının, Arapların kente pek ilgi göstermediği yıllarda bundan olumsuz etkilendiğini ifade eden Özyıldırım, son senelerde 1980'lerin ortalarına dönüş yaşadıkları bilgisini verdi. Özyıldırım, şunları kaydetti.
"Ülke siyasetimiz, son yıllarda Arap ülkelerine yakınlaştı. Malum şimdiki Cumhurbaşkanımızın 'One minute' olayından sonra çok önemli ölçüde bir yakınlaşma oldu. Arap ülkelerinden turist akını yoğun bir şekilde Bursamıza yöneldi. Arap turist sayısı özellikle son birkaç yıldır giderek arttı ve hakikaten çok memnunuz. Eski hatalarımızı yapmıyoruz. Yine Arapça tarifeler, konuşmalar, çarşı esnafımız ve çalışanlarımız arasında arttı. Arap turistlerin de kalabileceği otel sayısı kentimizde fazlalaştı."
Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesine alındığını hatırlatan Özyıldırım, buraya Osmanlı dönemi sivil mimari örneği şeklinde konak ve butik oteller yapılmasının ilgiyi artıracağına inandığını bildirdi.
Birliğin, bölgede eskiden bulunan 40 alt dernek ve yönetimden oluştuğuna değinen Özyıldırım, şöyle konuştu:
"Hukuki olarak bir yaptırımımız yok ama çarşının eskileri, ağabeyleri olarak Arap ve diğer turistlere karşı hata yapan genç esnafı uyarıyoruz. Ölçüsüz pazarlık ve fazla fiyat istenmesi gibi olumsuzlukları gidermeye çalışıyoruz. Türkiye'ye gelen Arap turistler, belki de dış yönlendirmeler nedeniyle esnafın söylediği fiyatın yarısını öneriyor. Bu nedenle bazı esnaf arkadaşlar önce gerçek fiyatın iki katını telaffuz ediyor, daha sonra ürünün gerçek satış fiyatına inmeyi tercih ediyor. Bunun önüne geçmek için etiket uygulamasını ivedilikle Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ndeki iş yerlerinde uygulamaya koymayı planlıyoruz."
AA
Yorum Yaz