Denizli, tekstil ve mermerden sonra turizme de ağırlık veriyor!
Tekstil ve mermerin yanına turizmi de katmak isteyen Denizli, Pamukkale, Laodikya Antik Kenti, Karahayıt ve Bozdağ Kayak Merkezi ile 4 koldan bu sektördeki iddiasını artırmak istiyor
Turizmi de tekstil ve mermer gibi ana sektörler arasına katmak isteyen Denizli, Pamukkale, Karahayıt, Laodikya Antik Kenti ve Bozdağ Kayak Merkezi ile 4 koldan bu sektördeki iddiasını artırmak istiyor. Termal, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri uygulaması kapsamına Sarayköy, Buldan ve Gölemezli'den sonra Pamukkale ve Karahayıt'ın da alınması için girişimde bulunan sektör temsilcileri bir yandan da Laodikya Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için çalışma yürütüyor.
Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, süren yatırımlar ve hizmetlere bakıldığında Denizli'de turizmin, çok yakında tekstil, mermer gibi ana sektörler arasına girmesini beklediklerini ifade ederek, "Denizli'nin geleceği turizmde. Denizli'nin dışarıdan bakıldığında termal turizm potansiyeli daha da iyi görünüyor. Şu anda ilimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 10 turizm yatırımı devam ediyor. 6 turizm yatırımının inşaatı sürüyor. Bu 16 yatırımın dışında da fizibilitesi devam eden turizm yatırımlarının olduğunu biliyoruz” dedi.
Pamukkale ve Karahayıt'ın da teşvikten yararlanmaları için birtakım girişimleri olduğunu kaydeden Korkmaz, “Bilindiği üzere bakanlığımız 2008 senesinde ilimizde Termal, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ilan etti. Sarayköy, Buldan Gölemezli bu kapsama giriyor. 5'inci bölge teşvikinden yararlanabiliyorlar. Ancak Pamukkale ve Karahayıt maalesef teşvikten yararlanamıyor. Yakın bir zamanda Karahayıt'tın da bu teşvikten yararlanacağını düşünüyoruz"diye konuştu.
2 beyazı birleştireceğiz
Denizli'de turizmi çeşitlendirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Korkmaz, "Bozdağ, Denizli için bu anlamda çok önemli. 2 beyaz diyoruz, birisi dünyada eşi benzeri olmayan değerimiz Pamukkale, ikinci beyazımız da bundan sonra Bozdağ olacak. Bu 30 senelik mazisi olan bir konu. Bunun da sonuna geldi. Bozdağ, Kültür Turizm Gelişim Bölgesi ilan edildi. Hızlı bir çalışma temposu devam ediyor. 2 beyazı birleştireceğiz” diye konuştu.
Bozdağ Kayak Merkezi'ne belediyeden kaynak
Denizli'nin kış turizminde söz sahibi olmasını sağlayacak Bozdağ Kayak Merkezi için geri sayımın devam ederken projeye Denizli Belediyesi'nden de tam destek geldi. Denizli Belediye Meclisi'nin aldığı kararla Bozdağ Kayak Merkezi'ne 4.5 milyon TL para aktarılacak. Belediye olarak Denizli'nin tüm sektörlerde söz sahibi olmasını istediklerini belirten Belediye Başkanı Osman Zolan, "Bozdağ Kayak Merkezi kış turizmi açısından büyük önem taşıyor. İl Özel İdaresi de bu projeye maddi kaynak aktaracak. Böylece Bozdağ Kayak Merkezi işbirliği ve güç birliğimiz sayesinde en kısa sürede ülkemiz turizmine hizmet etmeye başlayacak. Bundan da kazançlı çıkan ülkemiz ve Denizli Ekonomisi olacak" açıklamasını yaptı. Turizm sektörünün Denizli'nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirten Zolan, "Biz de bu önemin bilinci ile hareket ediyoruz. Laodikya Antik Kenti başta olmak üzere pek çok tarihi mirası gelecek nesillerle buluşturduk" dedi.
Ülke turizmimiz sadece deniz kum ve güneşten ibaret değil
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türkiye turizminin deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını, katma değeri yüksek tarih, sağlık ve inanç turizmi modeli üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.
Denizli'nin termal sağlık alanında çok önemli bir şehir olduğunu ifade etti: “Türkiye'de artık hangi noktada termal kaynak varsa orada bir çaba olduğunu hissediyoruz. Yerelde, akademik ve yatırımcı düzeyinde örgütlenme olduğunu görüyoruz. Bu çabanın boşuna değil, aksine çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ülkemiz, gururla söylüyoruz ki her alanda yetişmiş insan gücüne sahiptir. Termal alanda bu işi başarmış ülkeleri ziyaret ettiğimizde, bizim sahip olduğumuz kaynakların çok gerisindeki imkanları çok iyi değerlendirerek, hem ekonomik anlamda hem de tıp anlamında çok iyi kullandıklarını görüyoruz. Sorunun organizasyon kaynaklı olduğunu da rahatlıkla görebiliyorsunuz. Denizli olarak termal sağlık alanında çok önemli bir kent olduğumuza ve bu alanda öncülerden birisi olacağımıza içten inanıyoruz” dedi.
Termal sağlık alanında merkez konumunu koruyan Karahayıt'ta devam eden çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayan Demir, “Özellikle Denizli-Pamukkale arasındaki yol çalışmasının başlaması, Pamukkale-Karahayıt arasındaki yolun başlayacak olması, buradaki kentsel dönüşümün başlamış olması Denizli turizmi açısından çok önemli. Bunlarla birlikte ülke turizminin sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını bilmek, üzerimize yapışan bu üç etkenden kurtararak katma değeri yüksek tarih, sağlık ve inanç turizmi modeli üzerinde yoğunlaşarak edinilecek tecrübe sonrası mutlaka kültür ve diğer turizm dallarıyla desteklemek zorundayız. Bu alanda bundan sonra geriye bakmamamız ve çok daha hızlı mesafe almamız gerektiğine inanıyoruz. Artık sadece mazeret üretme, geçmişte yaşadığımız hayal kırıklıkları değil, şimdiye kadar başarabileceğimizi gösterdiğimiz hususların bundan sonra karine olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sağlık Bakanlığı'nın yeni yaklaşımı, özellikle kür merkezi odaklı termal sağlık turizmini benimsemiş olması ve bununla ilgili yönetmelik çalışmasının başlaması önemli bir gelişme” diye konuştu.
Laodikya, 4 bin yıllık tekstil kenti
*Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek: Laodikya Antik Kenti UNESCO tarafından ‘Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için gereken kriterleri karşılıyor. Depreme yenilmeden önce döneminin ticaret ve tekstiliyle ünlü, zengin ve önemli kentlerinden. Bu zenginliğin en büyük kaynağı, Laodikeia'da yetiştirilen kuzguni renkli bir tür koyun ve yününden sağlanan dokuma ürünleri idi. Bu yünlerin Miletos'ta (Balat) yetiştirilen koyunlarınkinden dahi üstün olduğu, bu sayede Laodikeialılar'ın büyük gelirler elde ettikleri biliniyor. Yünlerin yumuşaklığı bölgenin çürük kokulu suyuna bağlanmış. Laodikeia, Kolossai ve Hierapolis fabrikasyon tekstil üretiminde antik dünyada çok önemli bir yere sahip. Lykos (Çürüksu) Vadisi kentleri, aralarında bir birlik kurarak, ürettikleri tekstil ürünlerini Efes (Selçuk) limanına götürmüşler, buradan da gemilerle Samos (Sisam Adası), Atina ve İtalya'ya kadar ihraç etmişler. Laodikeia'da dokunan ve Trimita adıyla bilinen tunikler o denli ünlüymüş ki, kent bir dönem “Trimitaria” olarak anılmış. Denizli'nin bugün tekstil devi olmasının nedeni tekstilin bölgede 4 bin yıllık köklü bir geçmişe dayanması. Kazılarda boyahane ile o dönemde kullanılan 4 bin yıl öncesine dayanan dokuma tezgah ağırlıkları, kumaş parçaları bulduk. Araştırmalarda kumaşların boyanmasında elde edilen sistemin nasıl yapıldığını da ortaya çıkardık.
Hıristiyanlık'ın en kutsal yerlerinden biri
Laodikya'nın Anadolu'da 2 tiyatroya sahip tek kent. İkisi de aynı zamanda kullanılıyordu. Kentin 2 bin yıl önceki durumunu düşünürsek nüfusunun 150 bin olduğunu söyleyebiliriz. Bu yönüyle de bu kültür mirası listesine alınması gerekir. Ancak Laodikya'nın en önemli özelliği İncil'de bu kent için ayet olması. Bu ayet ‘Laodikya'nın Meleğine yaz' diye başlıyor. Hıristiyanlık'ın en kutsal yerlerinden biridir Laodikya. Kazı çalışmalarımızda ortaya çıkardığımız şeyler de bunu teyit ediyor. Hıristiyan hacılara dağıtılan küçük şişeciklerden bol miktarda bulduk. Ayrıca 2 yıl önce ortaya çıkardığımız Laodikya Kilisesi, özgünlüğü bozulmamış dünyanın önemli yapılarından biri.
Gülsüm CAN/Dünya
Yorum Yaz