Gemlik, lojistik kavşak olma şansını 3 doğa turizmi projesi ile değerlendirecek!
İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi ile İstanbul ile arasındaki mesafenin 45 dakikaya inmesi beklenen Bursa'nın Gemlik İlçesi, lojistik avantajlarını 3 doğa turizmi projesi ile güçlendirecek
Kara, hava ve demiryolu ulaşımı açısından önemli gelişmelerin yaşandığı Gemlik'in turizme yönelik yüzünü canlandırmak için projelere hız verildi. Deniz canlılarının korunması, çoğaltılması, kaçak avcılığın önüne geçilmesi ve iç turizme yönelik olta balıkçılığının yaygınlaşmasını amaçlayan "Denizin Altında Hayat, Denizin Üstünde Turizm Canlanacak" ile Su Düşen Şelalesi'nin daha modern hale getirilmesinin hedeflendiği "Su Düşen Şelalesi Turizme Kazandırılıyor" projesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) onayına sunuldu. Küçük Kumla Mahallesi'nin cazibe merkezi haline getirilmesi için de düğmeye basan Gemlik Belediyesi tarafından hazırlanan "Hedef Daha Yeşil Gemlik ise Enerjimiz Yeşil Teknolojidir" de BEBKA'ya sunulan projeler arasında yerini aldı.
Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Gemlik Belediyesi'nin proje sahipliğinde, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Gemlik, Kurşunlu ve Narlı Su Ürünleri Kooperatiflerinin desteklediği, "Denizin Altında Hayat, Denizin Üstünde Turizm Canlanacak" projesinin imzalanarak, BEBKA'ya sunulduğunu bildirdi. Yılmaz, projenin; deniz canlılarının korunması, çoğaltılması, kaçak avcılığın önüne geçilmesi ve iç turizme yönelik olta balıkçılığının yaygınlaşmasını amaçladığını söyledi. Proje bedeli olan 1 milyon 250 bin TL'nin BEBKA tarafından hibe kredi olarak kullandırılacağını belirten Yılmaz, onaylanmasının ardından çalışmalara başlayıp kısa sürede projeyi hayata geçireceklerini kaydetti. Proje kapsamında Gemlik, Kurşunlu ve Narlı köylerine ahşap görünümlü 20 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde iskeleler yapılacağını dile getiren Yılmaz, denizin içinde yapay resifler ve anti trol blokları konulacağını anlattı.
Su Düşen Şelalesi turizme kazandırılacak
Gemlik Kaymakamlığı ve Gemlik Belediyesi'nin ortaklaşa hazırladığı, "Su Düşen Şelalesi Turizme Kazandırılıyor" projesi de tamamlanarak, BEBKA'ya sunuldu. Gemlik Belediyesi teknik elemanlarının hazırladığı projenin yatırım öngörüsü yaklaşık 450 bin TL. Haydariye köyü sınırları içinde olan ve her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti çeken Su Düşen Şelalesi'nin daha da modern hale getirilmesi hedeflenen proje kapsamında çevre düzenlemesi, peyzaj çalışması, iki ahşap köprü, otopark ve kamelya yapımı ile dinlenme yerleri yapılacak. Yılmaz, yüzde 75'i BEBKA'nın hibe projesiyle gerçekleşecek çalışmayla, 'saklı cennet' olarak bilinen Su Düşen Şelalesi'nin yerli ve yabancı turizme yönelik daha fazla hizmet vermesinin hedeflendiğini vurguladı.
Kumla cazibe merkezi olacak
Yılmaz, yapılan yatırımlar ve hizmetler ile Küçük Kumla Mahallesi'nin de cazibe merkezi haline getirileceğine dikkati çekti. Özellikle Küçük Kumla Deresi Rekreasyon Çalışması'nın, Kumla'ya hayat vereceğinin altını çizen Yılmaz, dere çevresindeki yürüyüş alanları, aydınlatma ve yeşillendirme çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını söyledi. Kumsal kazandırma kapsamındaki sahil düzenleme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Yılmaz, Kumla Deresi'nin denizle buluştuğu alana da çocuk parkı yaptıklarını anlattı. Çarşı Deresi, Karsak Deresi ve Kumla Deresi'ni denizle buluştururken, iç ve dış turizme yönelik yan yatırımları ihmal etmediklerini dile getiren Yılmaz, "Kurşunlu ve Kumla'ya kumsal kazandırma çalışmalarımız da devam ediyor. Gemlik, 38 kilometrelik sahil bandına sahip bir ilçedir. Türkiye'nin her yerinden tatilcilerimiz ilçemize geliyor. Özellikle Kumla ve Kurşunlu sahilleri yüz binlerce insana hizmet veriyor. Bir turizm şehri olan Bursa, yüzünü denize dönmüş durumda" dedi.
Güneş enerjisinde birçok belediyeye örnek olacak proje
Gemlik Belediyesi tarafından hazırlanan "Hedef Daha Yeşil Gemlik ise Enerjimiz Yeşil Teknolojidir" projesi de imzalanarak, BEBKA'ya sunulan projeler arasında yerini aldı. Gemlik Belediyesi'nin bulunduğu Sosyal Yaşam Merkezi çatısına güneş enerjisi panelleri kurmayı hedefleyen proje, güneş enerjisi ile aydınlanmayı kapsıyor. 3 çocuk parkına da güneş enerjisi panelleri konulacak. Yaklaşık 900 bin TL maliyet öngörülen projenin yüzde 75'i onay sağlanması halinde BEBKA hibe kredisi ile karşılanacak. Elektrik tasarrufunda yüzde 50 giderden kar amaçlanan proje üç yıl içinde kendini finanse edecek. Projenin, 200 kilovatlık sistem ile Türkiye'de bir ilk olacağına dikkati çeken Yılmaz, tasarruf yapan ve çevreye duyarlı belediyecilik politikalarını bu projeyle pekiştirdiklerini vurguladı. Projenin onay alması halinde Türkiye'de birçok belediyeye örnek olacaklarının altını çizen Yılmaz, çocuk parklarından başlatacakları güneş enerjili projeyi de gelecekte ilçe bazında yaygınlaştırabileceklerini söyledi.
İlçe nüfusunun 300 bini bulacağı öngörülüyor
Lojistik merkez olma yolunda ilerleyen Gemlik'te son dönemlerde ulaşım konusunda da önemli gelişmeler yaşanıyor. İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'nin hayata geçirilmesiyle birlikte İstanbul-Gemlik arasında ulaşım süresi 45 dakikaya inecek. Gemlik-İstanbul arasını 18 dakikaya düşüren deniz uçağı seferleri ise Nisan 2013'te başladı. Diğer yandan Gemlik Limanı demiryolu istasyonu temelinin bu yıl içinde atılması hedefleniyor. Bu gelişmeler doğrultusunda ilçe nüfusunun 105 binden 250-300 bine çıkacağı öngörüsünde bulunan Gemlik Belediyesi, 2 aktif fay hattının geçtiği riskli alanlarda yaşayan yaklaşık 75 bin kişiyi zemini sağlam yamaçlara inşa edilecek konutlara yerleştirilmeyi planlıyor.
Gülay SOYDAN PEHLEVAN/Dünya
Yorum Yaz