İstanbul'a turist yağıyor! Avrupalılar tarihi esere, Araplar çağdaş kente geliyor!
İstanbul'a gelen turist sayısında patlama yaşanıyor. İstanbul İl Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre Ocak-Ağustos döneminde gelen turist sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17.8 artışla 6 milyon 148 bine yükseldi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, sene sonunda 10 milyon hedefine çok yaklaşılacağını söyledi.
Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından olan Antalya bu sene geçen senenin rakamlarına ulaşamazken, İstanbul'da tam tersi bir tablo hakim.
ANTALYA'YI YANLIŞ FİYAT STRATEJİSİ VURDU, TOPARLANMA YENİ BAŞLIYOR
Ağustos ayında yaşanan yüzde 28.9'luk artışla birlikte sekiz ayın sonunda İstanbul'a gelen turist sayısı 6 milyon 148 bine ulaştı. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı döneminde 5 milyon 217 bin kişi seviyesindeydi.
CAZİBE MERKEZİ OLDU
İstanbul'a olan yoğun ilginin arkasında şehrin marka değerinin yükselmesinin yattığını belirten turizmciler, ayrıca yoğun ve etkili tanıtımın da İstanbul'u bir cazibe merkezi haline getirdiğini belirtiyor.
Rakiplerine göre fiyatların düşük olması, sayıları giderek artan kongre ve konferanslar ile Arap dünyasının yoğun ilgisi İstanbul'u turist sayısında adım adım 10 milyona yaklaştırıyor.
LİBYALILAR İHYA ETTİ
Ocak-Ağustos döneminde İstabul'a gelen turist sayısı 2011 ile karşılaştırıldığında en büyük artışın Libya'da yaşandığı görülüyor. Bu ülkeden Türkiye'ye gelenlerin sayısı yüzde 716 artışla 131 bin 269'a çıktı.
Talimhane Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Lucis Global Başkan Yardımcısı İsmet Öztanık, "Bu sene İstanbul'un düşük sezonda en büyük şansı Libya oldu. Libya Kurtuluş Örgütü'nün üst düzey yöneticileri, savaş gazileri, doktorlar, akademisyenler ve diğer gruplar hem konaklama sektörünü hem de hastaneleri ihya etti. Biz bunların ödemelerini acentalar aracılığı ile direk olarak konsolosluklardan aldık. Bazen gecikmeler yaşansa da kimsenin alacağı kalmadı" dedi.
Sekiz aylık rakamlara göre Irak, Tunus, Mısır ve İran pazarlarında da büyük artışlar var. Iraklı turist sayısı yüzde 44.2 artışla 137 bin 237 kişiye, Tunuslu turistler yüzde 50.6 artışla 52 bin 547 kişiye, Mısırlı turistler yüzde 49.1 artışla 68 bin 378 kişiye, İranlı turistler de yüzde 23.4 artışla 284 bin 866 kişiye yükseldi.
AVRUPA DA HAREKETLİ
Antalya'da yaşanan Avrupalı turist sayısındaki düşüşe karşın İstanbul'a gelen sayısında önemli oranlarda artış var.
İngiltere'den yüzde 11.9 artışla 281 bin 594 kişi gelirken, Almanya'dan yüzde 9 artışla 708 bin 863, İtalya'dan yüzde 7.1 artışla 285 bin 153, Fransa'dan da yüzde 7.5 artışla 295 bin 320 turist geldi.
AVRUPALILAR TARİHİ ESERLERE, ARAPLAR ÇAĞDAŞ İSTANBUL'A
İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanvekili Dr.Sedat Bornovalı:
"İstanbul'un zaten sahip olduğu dünya metropolü özelliğinin giderek daha iyi farkediliyor. Ayrıca İstanbul için yapılan tanıtımların sistemli, yaratıcı ve yenilikçi olarak devam etmesi çok etkili. Ortadoğu ülkelerinden gelen turistler perakende sektöründe yoğun bir şekilde alışveriş yapıyor. Yüksek bedelli kalemlerde ise ABD'li turistler başı çekiyor.
"İstanbul'a gelen farklı ülke turistlerinin farklı beğenileri var. Mesela Avrupalılar özellikle tarihi eserlere ilgi gösteriyor. Ortadoğulular Topkapı Sarayı dışında İstanbul'un çağdaş yüzüne daha fazla ilgi duyuyorlar. Ama Boğaziçi başta olmak üzere doğal güzelliklerimiz hepsinin ortak ilgi gösterdigi unsurlar. Bu arada İstanbul'un hem yeni geliştirilen cazibe merkezleri hem de restorasyonlarla tekrar ziyarete açılan geleneksel mekanları ile turistin kentte ortalama kalış süresi artıyor. Özellikle bu gelişme bizce çok önemli."
10 MİLYONA YAKLAŞACAK
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, yapılan tanıtımlarla İstanbul'un yabancılar tarafından çok merak edilen bir yer haline geldiğini söyledi. Bayındır, "İstanbul yükselen değer. Ayrıca oteller güzel, memnuniyet iyi. Eğer dış politikada karışıklık olmazsa bu ilgi artarak devam eder" dedi.
İstanbul için 10 milyonuk bir hedef koyduklarını ve rakamlara bakıldığında yıl sonunda 10 milyona çok yaklaşılacağının ortaya çıktığını anlatan Bayındır, "Ramazan ayı yaza geldiği için Ortadoğu'dan gelen turistlerde genele göre düşüş oluyor. Bu sene THY ve Bakanlığın yaptığı tanıtımlar sayesinde geçen sene Ramazan ayını yüzde 10 geçtik. Ancak bu rakamlar yetersiz. Eğer önümüzdeki sene için tanıtımlara daha erken başlayabilirsek Ramazan ayında da ciddi bir doluluğa ulaşabiliriz" dedi.
İstanbul'un Suriye ve İsrail gibi iki büyük pazarını kaybettiğine dikkat çeken Bayındır, "Bunlara ve Avrupa'daki krize rağmen rağmen yaşanan artış aslında çok büyük bir başarı. Bu sene Suudi Arabistan ve Emirliklerden gelen turist sayısında önemli bir artış var. İran pazarını da unutmamak lazım. Geçen sene Shopping Fest'de en çok alışverişi yapan onlardı. İranlı turistlere özel bir önem vermek gerekiyor" dedi.
İSTANBUL YENİDEN KEŞFEDİLDİ
Talimhane Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Lucis Global Başkan Yardımcısı İsmet Öztanık, İstanbul'a olan ilginin en önemli sebeplerinden birisinin şehrin marka değerinin yükselmesi olduğunu söyledi.
İstanbul'un dünyanın gözde şehirlerinden birisi olduğunu anlatan Öztanık, "Tanıtımlar çok etkili oldu. Ayrıca diğer şehirlere göre fiyatlar halen çok uygun. Ortadoğu'dan gelenlerin yanında Avrupa ve ABD'den de ciddi bir ilgi var. İstanbul'a gelenler eskiden sadece zincir otellerle temasa geçerken şimdi artık bizim gibi lokal zincirler üzerinden de rezervasyon yaptırıyor. Aramızda ciddi bir güven ilişkisi oluştu. İstanbul yeniden keşfedildi diyebiliriz. Üstelik halen çok ciddi bir büyüme potansiyeli var" diye konuştu.
Eylül ayı için İstanbul genelinde doluluk oranlarının yüzde 90'a ulaştığını anlatan Öztanık, yıl sonuna kadar yüksek doluluk oranlarının süreceğini tahmin ettiklerini söyledi. Öztanık ayrıca gelen turistin kalitesinin de yükseldiğine ve harcamaların arttığına dikkat çekti.
Eren Güler/ Hürriyet
Yorum Yaz