Kapadokya’daki Uçhisar Kalesi'nin ziyaretçi sayısı yüzde 50 arttı
Kapadokya bölgesindeki Uçhisar Kalesi'ne bu yılın ilk çeyreğinde gelen turist sayısı geçen ylın aynı dönemine oranla yüzde 50 arttı
Peribacaları, kayadan oyma evleri ve kiliseleriyle ünlü Kapadokya bölgesinde yer alan Uçhisar Kalesi'ne bu yıl 3 aylık dönemde gelen turist geçen seneye oranla yüzde 50 arttı
Uçhisar Kalesi'nin, Kapadokya bölgesinde vadilerin yanı sıra peribacalarının oluşmasında etkili olan sönmüş volkanlar Hasan ve Erciyes dağlarının heybetli manzarasının izlenebildiği bir yer olması nedeniyle ziyaretçi sayısı artıyor.
Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın ilk üç ayında 12 bin 500 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kale'yi bu sene yüzde 50 artışla 18 bin 750 kişinin gezdiğini ifade etti.
Uçhisar beldesinin Kapadokya'nın önemli merkezlerinden olduğunu belirten Karaaslan, "Coğrafi yapısı ve özellikleri ve butik otelleri, doğaya hakim bir noktada oluşu, burayı Kapadokya bölgesinin en nezih bölgesi yapıyor" diye konuştu.
Vadi yolları düzenlenecek
Yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Kale'nin etrafında bulunan yapılaşmanın ıslahı için proje başlattıklarını aktaran Karaaslan şunları kaydetti:
"Uçhisar Kalesi ve etrafının güzelleştirilmesi için bazı projelerimiz var. Kale'nin alt bölümlerindeki metruk görünümlü evlerin bakım ve onarımı yapılarak özel teşebbüse kiraya verilecek. Hem görüntü kirliliği ortadan kalkacak hem de kullanılmayan yapılar bölgenin güzel görünmesini sağlayacak. Bunun yanında Cevizlibağ Vadisi'nden Uçhisar Kalesi'ne çıkan yolların düzenlemesi yapılarak turistler için güvenli ve temiz bir yürüyüş yolu oluşturulacak. Turistlerin gece de rahat ve güvenli bir şekilde bölgeyi gezebilmeleri için vadi ve çevresinde ışıklandırma projesi yapacağız. Bununla bağlantılı olarak gündüz açık olan ve turistlere hizmet veren esnaf gece de çalışmaya devam edecek."
Beldeye gelen misafirlerin çarşı merkezinde konaklama imkanları olmasına rağmen vakit geçirebilecekleri yerlerin az olduğuna dikkat çeken Karaaslan, bu nedenle çarşı merkezinde canlı müze ve organik tarım yapılmasının planlandığını, projeler tamamlandığında belde halkına iş, esnafa ise ekonomik canlılık sağlayacağını söyledi.
Uçhisar Kalesi'nin doğal bir yapı olduğunu vurgulayan Karaaslan, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kaleye yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini aktardı.
Karaaslan, şöyle devam etti:
"Roma döneminden beri oyularak içine çok sayıda oda, ev, sığınak, depo, sarnıç, mezar, mahzen yapılmış. Arap akınlarına karşı önemli bir savunma noktası olmuş. Üzerinde saldırganlara karşı savunma amaçlı kullanılan büyük taş gülleler bulundurulmuş. Hem bir gözetleme kalesi hem de savunma kalesi olarak kullanılan Uçhisar Kalesi, Selçuklu ve beylikler döneminde de önemini korumuştur. Genellikle beyliklerin sınır bölgesi konumunda olan kale, Selçuklular'ın doğu sınırı, Kadı Burhanettin Beyliği'nin batı sınırı, Karamanoğulları'nın doğu sınırı konumundan ötürü 'Uçhisar' adıyla anılmış."
AA
Yorum Yaz