Kapadokya'nın balonlarına "hava" engeli
Kapadokya'da ziyaretçilerin önde gelen aktivitelerinden sıcak hava balonlarının uçuşları, bu yıl hava muhalefeti nedeniyle önemli ölçüde sekteye uğrad
Sıcak hava balonlarıyla yılda ortalama 300 gün uçuş yapılabilen Kapadokya'da, bu yıl uçuşlar hava koşullarından olumsuz etkilendi. Geçen yıl 69 uçuşun hava muhalefeti dolayısıyla iptal edildiği Kapadokya'da bu yılın ilk 5 ayında iptal edilen uçuş sayısı 61'e ulaştı. Her yıl 2,5 milyona yakın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya'da her 3 ziyaretçiden biri sıcak hava balonuyla bölgeyi seyretme keyfi yaşıyor.
25 YIL ÖNCE BAŞLADI
Ülke ekonomisine ve bölge turizmine önemli katkı sağlayan sıcak hava balonlarında, bu yılın ilk 5 ayında olumsuz hava şartlarına bağlı olarak beklenenin çok üstünde iptal sayısına ulaşıldı. Uluer Group Genel Müdürü Mahmut Sami Uluer, turizm potansiyeli yüksek olan Kapadokya bölgesinde her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlandığını belirtti. Yaklaşık 25 yıl önce başlayan balon turlarına her geçen gün ilginin artığını ifade eden Uluer, eskiden bölgeye gelen turistlerin önce Kapadokya bölgesini gezdiğini ardından balona bindiğini anlattı. Bu durumun son yıllarda tersine döndüğünü dile getiren Uluer, turistlerin artık önce balona binip ardından bölgeyi gezdiğini kaydetti.
YILIN 300 GÜNÜ BALON KEYFİ
Kapadokya bölgesini geçen yıl 410 bin kişinin sıcak hava balonuyla havadan izlediğini aktaran Uluer, Kapadokya'da Nisan ayında açılan turizm sezonunun Ekim sonuna kadar devam ettiğini, ancak balon turlarının dört mevsim, yılın yaklaşık 300 günü yapılabildiğini kaydetti.
KARAR EMNİYET İÇİN ALINDI
Sami Uluer, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği sıcak hava balonlarının bu yıl hava koşullarından olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Sıcak hava balonu uçuşlarının, rüzgar hızının saatte 12 kilometreden yüksek olması, yağmur ve kar yağışı, havanın aşırı bulutlu olması gibi nedenlerden dolayı iptal edildiğini kaydeden Uluer, emniyetli uçuş amacıyla turistlerin riske atılmaması için iptal kararları alındığını söyledi. Geçen yıl Ocak'ta 4, Şubat'ta 3, Mart'ta 10, Nisan'da 4, Mayıs'da 2, Haziran'da 3, Temmuz'da 1, Ağustos'ta 2, Eylül'de 6, Ekim'de 8, Kasım'da 10 ve Aralık'da 16 olmak üzere toplam 69 gün uçuşların iptali olduğunu kaydeden Uluer, bu yılın ilk 5 ayında ise Ocak'ta 13, Şubat'ta 16, Mart'ta 12, Nisan'da 15 ve Mayıs'da 5 olmak üzere 61 gün uçuş iptali verildiğini bildirdi.
GÜNLÜK 100 BALON UÇACAKTI
Sıcak hava balonlarıyla yapılan turların Nevşehir'i kalkındıran ve turizme katkı sağlayan sektör haline geldiğini ifade eden Uluer, "Bu fazladan uçuş iptallerinin ekonomik maliyeti en az 15 milyon lira. Uçuş olsaydı ortalama 20 yolcu kapasiteli günlük en az 100 balon uçacaktı. İptal olan her gün için kayıp yaklaşık 400-450 bin lira. Ayrıca bir bu kadar da seyahat acentesi ve tur operatörlerinin kaybı var. Balon turu üzerinden planladıkları getiriyi elde edememiş oluyorlar. Yaz mevsimine girmemize rağmen hava şartları hala olumsuz seyrediyor ve uçuş emniyetini riske atmamak adına sık sık uçuşlar iptal ediliyor" diye konuştu.
(AA)
Yorum Yaz