Kars'taki Ani Ören Yeri bölge turizmini hareketlendiriyor
Kars ile Ermenistan sınırında yer alan ve Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan Ani Ören Yeri, kurulduğu günden bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yaptı
Volkanik tüf tabakasının üzerine kurulan bir Ortaçağ şehri olan Ani Ören Yeri'nde en eski tarih, M.Ö. 5000'li yıllara dayanıyor. Kurulduğu arazi üzerine uyumu sağlamak amacıyla üçgenimsi bir şekilde inşa edilen 7 girişli surlara sahip olan Ani'de, 21 eser halen ayakta duruyor. İlk yerleşimin M.Ö. 5000'li yıllarda başladığı Ani'de, Saka Türkleri, Sasaniler, Bağratlı Beyliği, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ve Ruslar hüküm sürdü. Ani Ören Yeri'nde bulunan ve ayakta duran eserler arasında yer alan camiler, surlar ve kiliseler de bu medeniyetlerin izlerini taşıyor. Geçen yıl biletli 23 bin 730 kişinin ziyaret ettiği antik kent, soğuk geçen kış şartlarına rağmen ziyaretçilerinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Kültür turlarıyla antik kente gelen yerli ve yabancı turistler, burada bulunan eserleri inceleyerek fotoğraflarını da çekiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Ören Yeri'nin Kars ve bölge turizmi için son derece önemli olduğunu söyledi.
Antik şehrin yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turist çektiğini ifade eden Doğanay, "Ani, tarih kokan bir yer. Bizim içinde önemli bir destinasyon alanı. Yaptığımız kazılarla Ani'yi gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Ani bir 'Iceberg' ve yer üstünde olduğu kadar yer altında da gün yüzüne çıkmayı bekleyen çok sayıda eser var" dedi.
Ani'nin sade ve Türkiye için değil, dünya için de çok önemli olduğuna vurgu yapan Doğanay, "Paket turlarla öncelikli olarak Van'a giden yerli ve yabancı turistler, sırasıyla Van'daki Akdamar Kilisesi'ni, Doğubayazıt'taki İshak Paşa Sarayı'nı ve son olarak da Kars'taki Ani Ören Yeri'ni geziyor. Bu da bölge turizmi için çok önemli. Ani'de şimdiye kadar hüküm süren medeniyetlerin yaşam izleri, ziyaretçilerini heyecanlandırıyor. Ani'nin tüm dünyaya tanıtılması bizim için çok önemli. Ani, bölge için çok önemli ve özel bir yer" diye konuştu.
AA
Yorum Yaz