Kayseri Yahyalı’daki Karpuzbaşı Şelaleleri turizme kazandırılıyor!
Kayseri'nin Yahyalı ilçesi sınırlarında bulunan ve doğal sit alanı olan Kapuzbaşı Şelalelerinin turizme kazandırılması için yapılan alt ve üst yapı yatırmlarının yanı sıra şelalelerin bulunduğu bölgedeki köylülere turizm eğitimi verilecek
Kayseri'nin Yahyalı ilçesi sınırlarında bulunan ve doğal sit alanı olan Kapuzbaşı Şelalelerinin turizme kazandırılması için yapılan alt ve üst yapı yatırmlarının yanı sıra şelalelerin bulunduğu bölgedeki köylülere turizm eğitimi verilecek. Yerli ve yabancı turist profillerinin anlatılacağı eğitim kapsamında ayrıca köylülere temel İngilizce öğretilecek.
Kayseri Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada Kayseri, Niğde ve Adana üçgeninde yer alan ve Orta Anadolu'nun en önemli doğa turizm alanlarından olan Kapuzbaşı Şelalelerinin turizme kazandırılması için yol, çevre düzenlemesi ve konaklama konusunda yatırım çalışmaları yapıldığını söyledi.
Bölgeye daha kolay ulaşım sağlanabilmesi adına Kayseri yönünden 30 kilometrelik yolun asfaltlandığını belirten Taymuş, konaklama tesislerinin de yapılmasıyla birlikte Kapuzbaşı'nın doğa turizminden daha fazla pay alacağını vurguladı.
Kapuzbaşı Şelalelerinin 30 ile 76 metre arasında irtifa akışı itibariyle Uganda'da bulunan Victoria çağlayanı (100 metre) hariç, ABD'de bulunan Niagara'dan (55 metre), Finlandiya'da bulunan İmatra'dan (25 metre), Erzurum'daki Tortum'dan (50 metre), Antalya'da bulunan Düden'den (25 metre) ve Manavgat'tan (5 metre) daha yüksek olduğunu ifade eden Taymuş, şunları kaydetti:
"Şelalelerin aktığı yerin rakımı 700 metre. Aladağ'ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile besleniyor. Anadolu'nun tam orta yerinde derin kanyonlar içinde yemyeşil vadiler içinde yer alıyor. Bu görüntüsüyle İngiltere'nin Galler bölgesini andırıyor. Bu özellikler bölgenin en büyük avantajı. Türkiye'nin en önemli turizm ürünleri arasında yer alıyor ama malesef bu zamana kadar yeteri kadar tanıtılamadı ve turizmden hak ettiği payı alamadı. Bölgenin turizmden daha fazla pay alabilmesi için ciddi manada çalışma yapılıyor. Yöre halkını bu çalışmaların dışında bırakamayacağımızı düşündük. Bu kapsamda bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşlara turizm eğitimi vererek Saklı Cennet Kapuzbaşı'nın köylüler tarafından tanıtılmasını sağlayacağız. Yılda büyük çoğunluğunu günübirlik ziyaretçilerin oluşturduğu 1500'e yakın kişiyi ağırlayan Kapuzbaşı Şelalelerine yatırım ve tanıtım çalışmaları tamamlandıktan sonra 10 binin üzerinde yerli ve yabancı turist gelmesini bekliyoruz."
Köylülere İngilizce eğitimi
Önümüzdeki günlerde Kapuzbaşı Şelalelerinin bulunduğu bölgedeki Ulupınar, Büyük Çakır ve Kapuzbaşı köylerindeki vatandaşlarla bir araya gelerek eğitimi vereceklerini belirten Taymuş, turizmin ne olduğu, faydaları, turiste nasıl davranılması gerektiği, yerli ve yabancı turistlerin beklentilerindeki farklılıklar, kamp bilgileri gibi konuların anlatılacağını söyledi.
Ayrıca köylerde belirlenen gruplara temel İngilizce eğitimi verileceğini ifade eden Taymuş, "Bir dönem büyükşehirlerde yaşamış sonra köyüne dönen gençler var. Bunları belirledik ve özellikle yabancı turistlere yardımcı olunabilmesi adına bu kişilere İngilizce eğitimi vereceğiz. Günlük hayatta kullanılan kelimeleri öğrenmelerine yardımcı olacağız" diye konuştu.
Özel ilgi gruplarına yönelik çalışmalar yapacağız
Kapuzbaşı Şelalelerinin bulunduğu alanın çok geniş olmaması nedeniyle bölgeye aşırı derecede turistin gelmesini de istemediklerini, özel ilgi grupları olarak adlandırılan dağcılar, doğa gezginlerini bölgeye çekmek için çalışma yürüttüklerini ifade eden Taymuş, Niğde'den zaman zaman Fransız turistlerin geldiğini, Kapadokya ve diğer bölgelerden de yabancı turist gelmesi için tur şirketleriyle görüşme içerisinde olduklarını vurguladı. Özel İlgi gruplarının getirisinin de fazla olduğunu belirten Taymuş, "Çok büyük turist gruplarının bölgeye gelmesini ön görmüyoruz. Daha küçük özel ilgi gruplarına yönelik çalışma yapıyoruz. Seyehat acenteleriyle görüşmelerimizde bu doğrultuda. Normalde de yabancı bir turist Türkiye'de yıllık 600-700 dolar harcama yaparken bu gruptaki turistler 2-3 bin dolar civarında harcama yapıyor" diye konuştu.
En önemli sorun konaklama
Kapuzbaşı'nda en önemli sorunun konaklama olduğuna dikkati çeken Taymuş, şunları söyledi:
"Bölge doğal sit alanı olduğu için yüksek katlı beton binalara izin verilmiyor. Zaten biz de böyle birşey istemiyoruz. Doğanın yapısına uygun, eko turizme yönelik, yatırımların yapılması için çalışmalar yapıyoruz. Şu anda 30'a yakın pansiyon var ancak hem kapasiteleri çok düşük hem de vasıflı turistlerin konaklayabileceği standartlarda değil. Sadece bir tesis var onun da yatak kapasitesi yetersiz. Bu konuda hem konaklama, hem de yeme içme konusunda yatırım yapılması için bölgedeki vatandaşlarla ve işadamlarımızla görüşmeler yapıyoruz. Bu alandaki yatırımları da en kısa zamanda tamamlayarak gerekli tanıtımları da yaptıktan sonra Kapuzbaşı'nın turizm potansiyelini artıracağız."
AA
Yorum Yaz