Milyonlarca turist Türkiye'de termal turizmden yararlanacak
Jeotermal kaynaklarda Avrupa birincisi Türkiye, termal turizmde yatak kapasitesini beş yılda ikiye katladı
AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, Türkiye jeotermal kaynaklar açısından dünyada ilk yedi ülke arasında yer alırken, Avrupa'da kaynak potansiyeli açısından birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü sırada geliyor. 46 ilde yaklaşık 240 kaplıca tesisine sahip Türkiye'de gerek tesis sayısı gerekse yatak kapasitesi açısından termal turizmin Türkiye turizmi içindeki payının arttırılması planlanıyor. Bu çerçevede bugüne kadar Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca 73 Termal Turizm Merkezi ve 5 termal potansiyele sahip Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Bakanlar Kurulunca ilan edildi. Daha önce kısa süreli bir planlamalarla 50 bin yatak kapasitesinin oluşturulmasını hedefleyen ve hedefine ulaşarak kapasiteyi beş yılda iki kat arttıran Bakanlık yetkilileri, sektörle el ele vererek eksikleri ve yapılması gerekenleri yeniden gözden geçirdi. Böylece kaynakların daha etkin kullanılması amacıyla 2018'e kadar atılacak adımlar "Termal Turizm Master Planı"yla yeniden belirlendi. Planın hayata geçirilmesiyle termal turizm merkezlerindeki yatak kapasitesinin 2014-2018 10. beş yıllık Kalkınma Planı kapsamında 100 bine ulaştırılması, 1,5 milyon ziyaretçinin ülkemize sağlık ve termal turizmden yararlanması için gelmesi ve 3 milyar dolar gelir bırakması bekleniyor.
Ayrıca Termal Turizm Master Planı kapsamı dışındaki illerde yer alan kaplıca alanlarının geliştirilme çalışmaları da sürdürülüyor.
Tüm bu çalışmalar tamamlandığında termal turizm merkezlerindeki onaylı imar planlarıyla yatak kapasitesi 2023'te 500 bin termal yatağa yükseltilerek Türkiye'nin orta ve uzun vadede termal turizmde dünyanın en önemli sağlık ve termal destinasyonu olması hedefleniyor.
AA
Yorum Yaz