maritbet girişmaritbet
Ömer Çelik: Adana Karataş’taki turizmin geliştirilmesi özel ilgi alanımız olacak!

Ömer Çelik: Adana Karataş’taki turizmin geliştirilmesi özel ilgi alanımız olacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ''Özellikle Karataş'taki kültürel miras ve buradaki turizmin geliştirillmesi, diğer yatırımların artırılması özel ilgi alanımız olacak, bunu da dikkatle takip edeceğiz'' dedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ''Özellikle Karataş'taki kültürel miras ve buradaki turizmin geliştirillmesi, diğer yatırımların artırılması özel ilgi alanımız olacak, bunu da dikkatle takip edeceğiz'' dedi.

Bakan Çelik, Karataş ilçesinde bulunan ve turizme kazandırılmak üzere bir süre önce kazı çalışması başlatılan Magarsus Antik Kenti'nde düzenlenen törende, Adana'nın sahil ilçesi olan Karataş'ta çocukluk ve gençlik yıllarında birçok anısı olduğunu söyledi.

Karataş'ta o tarihlerde bulunan tesislerin bir kısmının kalktığı, kıyılarda bazı değişiklik yapıldığı bilgisi aldığını belirten Çelik, ilçenin, hafızasında özel yeri olduğunu ifade etti.

Çelik, Karataş'ın, insanının çalışkanlığı ve güzelliğiyle çok daha fazlasını hak ettiğini dile getirerek, ''Son yıllarda daha çok alt yapı ve üst yapıyla ilgili yatırım alıyor. Bundan sonra da aldığı yatırımlar artarak devam edecek. Ama en önemlilerinden biri, Karataş ve Adanalıların buradaki antik ve kültürel mirasa sahip çıkmaları konusunda gösterdikleri hassasiyet'' dedi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un, antik kente sahip çıkılması konusunda yoğun talep geldiği yönünde kendisine bilgi aktardığını anlatan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bakanlık olarak buna en üst düzeyde destek vermeye hem Karataşlılara olan saygımız gereği hem de buranın kültürel misarasına olan saygımız gereği karar verdik. Bundan sonra da buradaki kültürel mirasa sahip çıkılması konusunda yapılması gereken ne çalışma varsa, buradan size açık çek veriyorum, hepsine destek vereceğiz. Karataş'ta turizmin daha çok gelişebilmesi, tesis yapılması, buranın sahip olduğu muşteşem denizin ve iklimin hak ettiği karşılığı bulması, insanının çalışkanlığının daha çok yatırımlarla ödüllendirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Buraya özel ilgi gösteriyoruz. Bundan sonra da burada yapılması gereken projelerle ilgili bilgi aldım, hepsi kendi dinamizmi içerisinde yürüyor. İnşallah önümüzdeki günlerde hep beraber Karataş'ın hak ettiği karşılığı daha çok bulduğunu göreceğiz. Özellikle Karataş'taki kültürel miras ve buradaki turizmin geliştirillmesi, diğer yatırımların artırılması özel ilgi alanımız olacak ve bunu dikkatle takip edeceğiz.''

Bakan Çelik, daha sonra antik kentin kazı yapılan bölümlerinde incelemede bulunarak çalışanlarla bir süre sohbet etti.

Antik kentin 2 bin 500 yıllık olduğunu söyleyen Çelik, ''Yani 2 bin 500 yıl önce burada törenler düzenleniyordu. 2 bin 500 yıldan buyana bu yapılar ayakta kalıyor. En küçük ilçemizde ve beldemizde bile Karataş'taki Magarsus Antik Kenti gibi derin tarih var. Bir noktada durup buradan Büyük İskender'in zamanına doğru bağlanıyorsunuz. Kazılarda çalışan hocalar ve arkadaşlarımız bu eserleri bize sağolsunlar kazandırıyorlar'' dedi.

Bakan Çelik, devletin ve hükümetin de bu eserlerin daha çok ortaya çıkarak değerli hale gelmesi için elinden gelen desteği verdiğini kaydetti.

Magarsus Antik Kentin'deki gelişmelerin hem Adana hem Türkiye'de çok geniş yankı bulduğunu vurgulayan Çelik, ''Burada ilk 1 ay içinde tiyatro basamaklarının ortaya çıkmasının tüm Adana'da heyecanla karşılanması beni çok mutlu etti. Adana, sadece tarım ve sanayinin başkenti değil, kültürün de başkentidir.  Çok uzun yıllar boyunca büyük kültür adamları, büyük şairler, ozanlar yetiştirmiştir ve bu hassasiyet hala devam ediyor. Dilerim, hafta sonlarında aileler çocuklarını alıp buraya gelsinler ve buranın hikayelerini dinlesinler '' diye konuştu.

Karataş Belediye Başkanı Fatih Balıkçı'nın da konuşma yaptığı törende Bakan Çelik daha sonra antik kent kazısında çalışanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

-Klikya'nın liman şehri Karataş -

Tarihi çok eskilere dayanan ve Klikya'nın (Çukurova) önemli bir liman kenti olan Karataş, askeri ve ticari yollar üzerinde kurulması nedeniyle her dönemde önemli işlev üstlendi. M.Ö. 1900'lü yıllarda Arvaza ve Huri Krallıklarının, M.Ö. 1530'lu yıllardan sonra da Hitit Krallığı'nın idaresine giren Karataş, M.Ö. 1200'lerde önce Kue, sonra da Asur Krallığı'na geçti.

Bilinen yazılı eserlerin çoğu Kue Krallığı zamanına rastlayan Karataş, sırasıyla Pers, Selevkos, Roma, Bizans, İslam Arapları ve Selçuk Türkleri devirlerini yaşadı. Antik dönemde ''Magarsus'' olarak bilinen bu yöre, Ortaçağ'dan itibaren ''Karataş'' olarak anılmaya başlandı.

Coğrafi konumu itibarıyla İlkçağ'da önem taşıyan sahil kenti, aynı zamanda Ceyhan Nehri boyunca sıralanan Mollos, Mopsuhestia, Hemite ve Asitavandaya şehirlerine de kilit görevi görüyordu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ömer Çelik: Adana Karataş’taki turizmin geliştirilmesi özel ilgi alanımız olacak!
  • 27.09.2013 09:06

Ömer Çelik: Adana Karataş’taki turizmin geliştirilmesi özel ilgi alanımız olacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ''Özellikle Karataş'taki kültürel miras ve b ...

Otel yatırımcısının gözdesi: Adana
  • 07.01.2012 10:03

Otel yatırımcısının gözdesi: Adana

İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Şirketi'nin (İGD) yapmış olduğu ar ...