Ordu’nun Çambaşı yaylası ziyaretçilerini bekliyor
Doğu Karadeniz'in en geniş yaylası Çambaşı, ziyaretçilerini bekliyor
Doğal güzelliği, bol oksijenli havası, gür ormanları ve yemyeşil çayırlara sahip olmasının yanında sınırları içerisinde denize en yakın kayak tesisi ile 77 obası bulunan, 2 bin yıllık tarihe sahip, Doğu Karadeniz'in en geniş yaylası olma Çambaşı, ziyaretçilerini bekliyor. Özellikle yaz mevsiminde 2 bin rakım yüksekliği, çam ve ladin ağaçlarından oluşan gür ormanları, temiz havası ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Çambaşı Yaylası, yapımı devam eden "denize en yakın kayak tesisi" ile de dikkati çekiyor. Kabadüz Kaymakamı Engin Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe sınırlarında bulunan Çambaşı
Yaylası'nı bölgede yer alan diğer yaylalardan ayıran en önemli özelliğinin, 2 bin yıl geçmişe sahip olmasına karşın doğallığını kaybetmemesi olduğunu söyledi. Çambaşı'nı "100 yıl önce yaz aylarında nüfusu 40 bini bulan yayla" olarak tarif eden Avcı, şöyle devam etti: "Yani geçmişi, tarihi, kültürü olan bir yer. 77 obasıyla hitap edeceği çok geniş bir alanı var. Bir de diğer Doğu Karadeniz yaylalarında çoğu günler sisli ve yağmurlu oluyor. Elbette bizim yaylamızda da sis ve yağmur oluyor ancak en fazla güneş alan yayla Çambaşı. Bu, bir artı değerdir. Bir başka özelliği de bozulmamış olması. Uzun yıllar turizm tesisi yapılmaması dezavantaj gibi gözükse de avantaj. Çünkü gelecek için iyi bir planlama yaparak doğayla yatırım dengesini sağlayabiliriz. Son teknoloji ile yapılan ve denize en yakın kayak tesisi sadece yaz aylarında değil kışın da yaylayı cazibe merkezi haline getirecek."
"Bölge yaylalarının başkenti olacağını düşünüyorum"
Avcı, Körfez ülkelerinden Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin artık Karadenizi tercih ettiklerini savunarak, şunları kaydetti: "Özellikle Trabzon ve Rize son yıllarda önemli derecede turist çekiyor. Çambaşı Yaylası'nın, havaalanı ve kayak tesisinin bitmesiyle onları geçecek seviyeye geleceğine inanıyorum. Üç sene önceyle kıyasladığımız takdirde Çambaşı farklı bir yerde, üç sene sonra daha farklı bir yerde olacak. Karadeniz yaylalarını birleştirecek 'Yeşil Yol' projesinin bitmesiyle Çambaşı'nın bölge yaylalarının başkenti olacağını düşünüyorum. Diğer yaylalar da çok güzel ama burası büyüklüğü, tarihi ve kültürü ile daha farklı bir konuma sahip."
"Turizm dışında farklı çalışmalar yapılıyor"
Çambaşı Yaylası'nda turizm dışında farklı çalışmalar yaptıklarını belirten Avcı, "Biz sadece turizm değil mesela tarım alanında başta patates olmak üzere yaylada yetişen çilek ve çiçeği marka yapmak istiyoruz. O anlamda önemli bir potansiyel var. İlk etapta 30 dönüm arazi üzerine çilek bahçesi kuruldu. Eğer başarı sağlanırsa o havza tamamen çilek havzası olabilir. Yine patates, yaylamızda marka olmaya aday ürünlerden biri" ifadelerini kullandı.
Gökhan Gücüklüoğlu / AA
Yorum Yaz