Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin 'misafiri' arttı
Kent merkezine 15 kilometredeki Kırmıtlı Kuş Cenneti, sulak alan statüsü kazanması sayesinde barındırdığı kuş türü sayısını son 10 yılda 243'e çıkardı
Köye dönüştürülmeden önce belde olan Kırmıtlı'da, 2004'te keşfedilen ve sulak alan ilan edilen kuş cennetindeki tür sayısında artış gözlendi. Alan çevresindeki kum ocaklarına, ruhsat süreleri bittikten sonra yeniden faaliyet izni verilmedi. 2007'den itibaren Aslantaş Barajı'ndan Akdeniz'e uzanan Ceyhan Nehri'nden kum alımları da durdurularak, kuşların konaklayabileceği doğal ortam oluşturuldu.
Merkez Av Komisyonu da 2005'te kuş cenneti ve çevresinde avlanmayı yasakladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Osmaniye Şube Müdürü Nuri Yılmaz, AA muhabirine, Ceyhan Nehri üzerindeki alanın, göçmen kuşların geçiş güzergahında olduğunu söyledi. Kuş cennetinin 2004'te keşfedildiğini vurgulayan Yılmaz, "Doğa Derneği, 2005'teki ilk sayımda 135 kuş türütespit etti. Bu tarihten itibaren sahada avın yasaklanması, kum ocaklarının kapatılması ile bölgede insan aktivitesinin azalması sonucu 2012'de kuş türü sayısı 208'e, bu yıl 243'e yükseldi" diye konuştu.
Kuş cennetine, ziyaretçi merkezi, konaklama tesisi, kuş gözetleme noktaları, yürüyüş yolları, seyir kulesi yapmayı planladıklarını anlatan Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Bölgeye ayrıca kano ve rafting güzergahı belirleyeceğiz, kuşlarla ilgili bilgilendirme panoları, kuş yuvaları koyacağız. Kuşların beslenmesi için meyve fidanı dikeceğiz. Sahanın rehabilitasyonu, kuşların üreme alanlarının korunması gibi çalışma da yapacağız. Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin, Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri haline getirilmesi hedefleniyor. Sulak alan statüsündeki bölgenin tabiat parkı ilan edilmesi için de çalışıyoruz. Bölgeyi korumak, güzelleştirmek, kuş sayısını artırmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz." Yılmaz, kuş gözlemcileri ve doğa tutkunlarının bölgede zaman zaman kamp yaptığını da sözlerine ekledi.
İbrahim Erikan / AA
Yorum Yaz