Otelciler Akdeniz yerine Doğu'nun yolunu tuttu!
Doğu'da yeşeren barış umudu turizm sektöründe de filizlerini verdi. Yerli ve yabancı otel zincirleri bölgede 5 ve 4 yıldızlı otel yapmak için sıraya girdi
Bir süre öncesine kadar kuş seslerine mermi ve F-16'ların eşlik ettiği Doğu ve Güneydoğu'nun dağlarında yaşanan müthiş dönüşüme turizm yatırımcıları milyar liralık yatırım planlarıyla karşılık verdi. 2013 yılı için turizm yatırımcılarına 274 proje için verilen 4.1 milyar liralık teşvik belgesinde Doğu ve Güneydoğu yüzde 21 pay alacak. Bu iki bölgenin 2003 yılında turizm yatırımlarından sadece yüzde 5.8 pay aldığı düşünüldüğünde, turizm yatırımlarının artışı daha iyi anlaşılabilecek. Sadece büyük yatırımlarla bölgeye 50'nin üzerinde otel yapılacak, en az 2 bin kişi istihdam edilecek, bu yatırımların bedeli ise 1 milyar lira civarında olacak.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) hazırladığı turizm yatırımları çalışmasında göze çarpan bir başka veriye göre, turizmin merkezi olan Akdeniz'de toplamın yüzde 51'i olan turizm yatırımlarının yeni dönemde yüzde 21.5'e kadar gerilemesi. Bir başka anlatımla, turizm yatırımcılarının artık Akdeniz yerine Doğu ve Güneydoğu'yu tercih etmesi. 2013 yılı için verilen turizm teşvik belgelerine göre, yapılması planlanan 274 projede 71 bin yeni yatak sektöre kazandırılacak. Ayrıca bu yatırımlar 16 bin kişiye iş kapısını aralayacak.
TURİST SAYISI ARTIYOR
Silahların susmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistler bölgeye akın etti. Turizmdeki bu hareketin sadece otel yatırımlarını değil, restoran başta olmak üzere?birçok sektörü harekete geçirmesi bekleniyor.
Haftada 3 bin uçuş yapılacak
Bölgedeki hareketlenme ve sadece otel yatırımlarıyla sınırlı kalmayacak. Havayolu şirketlerinin haftada 900 civarında olan uçuş sayısının da 3 binin üzerine çıkması bekleniyor. Yatırım yapacak zincirler arasında Intercontinental, Nova Ibis, Hilton, Rixos, Divan ve Dedeman Grubu büyük turizm şirketleri dikkat çekiyor.
Butik otel yatırımı artacak
Tur şirketleri Diyarbakır, Hasankeyf, Mardin, Doğu Beyazıt, Van, Midyat, Şanlıurfa dışında, unutulmuş destinasyonları yeniden çizmeye hazırlanıyor. Yeni destinasyonlar butik otel yatırımlarını da tetikleyecek. Butik otel yatırımları Hasankeyf, Mardin gibi tarihi yerlerde yoğunlaşacak. Turizmin yıldızının parlaması Doğu ve Güneydoğu mutfağını da hareketlendirecek. Yeni otel yatırımlarında Diyarbakır, Urfa, Van ve Mardin öne çıkıyor. 2012 yılında alınan ve 5 yıldızlı otel yapmayı öngören projelerin yapılacağı iller arasında Diyarbakır ve Şanlıurfa var. 4 yıldızlı otelde Diyarbakır ve Van öne çıkan iller arasında. Butik otel yatırımında ise yüzde 7'yle Mardin göze çarpıyor.
20 bin turist 400 bine çıkar
Terörün seyahat özgürlüğü üzerinde yıllardır süren baskısına karşılık barış süreci seyahat acentelerini de hareketlendirdi. Zaten az da olsa GAP turlarıyla bölgeye seyahatler düzenleyen acenteler, barış süreciyle yeni tur programları da oluşturmaya başladı. Yılda 20 bin kişinin bölgeye yaptığı turlarda yaşanan en büyük sıkıntı olan kaliteli konaklama sorununun da aşılmasıyla bu rakamın çok daha yukarılara çıkması bekleniyor. GAP turlarıyla bölgeye yılda 20 bin turist gittiğini belirten Baracuda Tour Başkanı Cem Poyrazoğlu, barış sürecinin sekteye uğramaması halinde çok değil, iki yıl içinde bu rakamın 400 bine çıkabileceğini söylüyor.
Otelciler hareket bekliyor
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Seçim Aydın, bölgedeki gelişmelerin farklı alanlarda bir ekosistemi harekete geçirmesini beklediklerini söyledi. Elite World Otelleri'nin genel müdürü Ünsal Şınık ise, terörün bitmesi ile turizmde ciddi hareket beklediklerini belirtti.
Uğur Küçük/Türkiye
Yorum Yaz