Su altındaki gizemli tarih!
OBRUK Mağara Araştırma Grubu su altında kalmış tarihi mirasımızın yok olmasını engellemeye çalışıyor.
Fırat Nehri üzerinde 2000 yılında hizmetine başlayan Birecik Barajı, Şanlıurfa ve Adıyaman da kaya yerleşimlerini suya boğmuştu. Şimdilerde ise OBRUK Mağara Araştırma Grubu bu kaya yerleşimlerine dalışlar yaparak gizli kalmış bir tarihin envanterini çıkartıyor.
OBRUK Mağara Araştırma Grubu daha önce Ayasofya, Topkapı Sarayı, Hasankeyf ve Gaziantep yeraltı yapılarında da envanter çalışmaları yapmış ve bunların bazıları Atlas'ta da yayımlanmıştı. Araştırma ekibi bu yeni projelerinin Fırat Nehri üzerindeki 35 kilometrelik bir hatta hem karada hem de Birecik Baraj Gölü'nün suları altında kalan kısımda devam ettiğini söylüyor.
Fırat Nehri, Güneydoğu Anadolu'da işlenmesi kolay kireçtaşları içinden akıyor. Halfeti'nin kuzeyinde, Adıyaman-Besni'ye bağlı Kızılin Köyü yakınında, Fırat kıyısında, bu kireçtaşı kayalarına oyulmuş büyük bir yapı bulunuyor. Yapının üst katına yine kayaların içine açılmış bacalardan tırmanılarak ulaşılıyor.
Halfeti Camisi, baraj sularının altında kalan tarihi eserlerden yalnızca biri. Gümüşkaya Köyü yakınlarında kayalara oyulmuş antik yol, yine kayalara oyulmuş evlere ve Fırat Nehri kıyısına çıkıyor
Yorum Yaz