'Türkiye, 2017'de 32,4 milyon turisti ağırladı'
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, 2023 yılında 50 milyon turist sayısına ulaşarak, 50 milyar dolar turizm gelirini elde etmiş olac
Bakan Kurtumuş, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 22. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nın (EMITT) TÜYAP Palas Otel'deki açılışında, organizasyonun, 80 ülkeden 5 bine yakın kurum ve kuruluşun katılacağı önemli bir fuar olacağını söyledi.
Kurtulmuş, dünyanın 5 büyük fuarından biri olma özelliğine sahip EMITT'in, Türkiye'nin de en önemli turizm fuarı olduğunu belirtti.
Türkiye'nin bu fuar vasıtasıyla özellikle önümüzdeki yıllarda turizm sektöründe, dünya turizm pastasından alacağı payı arttırma noktasındaki iddiasını da ortaya koyacağını ifade eden Kurtulmuş, "Hem ürünleri dünyaya pazarlama fırsatı bulunacak hem de yeni pazarlara açılma, yeni kapıları açabilme becerisini bu fuar vasıtasıyla da gösterecek." dedi.
Kurtulmuş, fuar vasıtasıyla sadece bir takım ürünlerin, bir takım destinasyonların sergilenmeyeceğini, aynı şekilde uluslararası camiada bilgi, beceri sahibi olan çeşitli profesyoneller vasıtasıyla etkinlik boyunca yapılacak paneller ve konferanslarla, bilgi ve tecrübe paylaşımının da gerçekleşmesinin sağlanacağını anlattı.
"Türkiye, 2017'de 32,4 milyon turisti ağırladı"
Türkiye'nin son 2 yılda turizm alanında tam manasıyla kriz denilebilecek bir dönemi yaşadığını belirten Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:
"Herhalde kolay kolay bir ülkenin başına gelmesi mümkün olmayan çok sayıda siyasi olay, ekonomiyi ve turizmi etkileme potansiyeline sahip olaylar üst üste geldi. Türkiye'nin son birkaç yıldır terör örgütleri vasıtasıyla sürekli tehdit edilen bir ülke haline gelmesi, bir takım saldırılarla karşı karşıya gelmesi, ayrıca Rusya ile yaşanan uçak krizi, Avrupa'daki seçimler dolayısıyla yükselen aşırı sağcı, ırkçı eğilimlerin, yabancı karşıtı ve Türkiye karşıtı söylemlerin, Türkiye'nin 15 Temmuz'da yaşadığı bu toprakların gördüğü en büyük ihanet olan 15 Temmuz darbe teşebbüsü, onun ortaya çıkarmış olduğu bir takım türbülanslar... Bunları üst üste koyduğunuz zaman Türkiye gerçekten zor bir dönem geçirdi. Türkiye turizmi de son derece zor, riskli 2015-2016 yıllarını geride bıraktı.
Türkiye'nin turizm sektörü ne kadar krizlere dayanıklı olduğunu bu süre içinde gösterdi. Büyük bir motivasyonla, bu sektördeki bütün ilgili arkadaşlarımız, bütün kurum ve kuruluşlarımız, el birliğiyle turizm sektöründe yaşanan bu krizin kısa sürede bertaraf edilmesini sağladı. 2017 yılı Türk turizmi için iftihar edeceğimiz bir yıl olmuştur. 2017 yılında bu olumsuz faktörlerin etkisine rağmen, 32,4 milyon turisti ağırlamış, turizm geliri de 26 milyar dolar seviyesine yaklaşmıştır."
"2023 hayal değil"
Kurtulmuş, Türkiye'nin 2023 yılında 50 milyon turist sayısına ulaşacağını ve 50 milyar dolar turizm gelirini elde etmiş olacağını söyledi.
Bunun için sektör temsilcilerinin, turizm alanındaki becerileri artırmak için fedakarca çalışmalarını sürdürmelerini temenni ettiklerini belirten Kurtulmuş, EMITT ve benzeri fuarların sektördeki becerilerin arttırılması, daha ileri gidilebilmesi, bilgi paylaşımının gerçekleşmesi bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Takım oyunu oynayarak yüksek bir motivasyonla çalışmaları gerçekleştireceklerini belirten Kurtulmuş, "Bunu gerçekleştirirsek 2023 hedefleri hayal değildir. 2018, bizim için çok güzel bir yıl olacak. Şimdiden rezervasyon sayısında yüzde 70'e kadar artan rezervasyonlar var. Bu yıl içinde rezervasyon artışlarıyla, turizmde çok daha güzel bir yılı idrak edeceğiz." dedi.
Kurtulmuş, Türkiye'nin dünyada hemen hemen hiçbir ülkenin sahip olmadığı, turizm alanında ileri gidebilmek için önemli mukayeseli üstünlüklere sahip bir ülke olduğunu vurguladı.
Bu coğrafyada Troia'dan Osmanlı medeniyetine kadar 24 büyük uygarlığın gelip geçtiğini, her birisinin izleri, her birisinin bıraktığı mirasın bugün bile canlı olduğunu ve insanlığın hizmetine sunulduğunu anlatan Kurtulmuş, bu topraklarda inanç turizminden, dağ turizmine, kongre turizminden, yaz turizmine, gastronomiye kadar farklı alanlarda faaliyet gösterebilecek bir potansiyelin bulunduğunu söyledi.
"Turizm profesyonellerinin, Troia meselesine odaklanmasını tavsiye ediyorum"
Bakan Kurtulmuş, 2018 yılının Troia Yılı ilan edildiğini hatırlatarak, "Turizm sektörü profesyonellerinin Troia meselesine odaklanmasını tavsiye ediyorum. Troia, onun üzerinden Türkiye'yi özellikle Avrupa'ya tanıtabileceğimiz önemli bir değer, önemli bir potansiyelimizdir. Yunanistan'da olduğundan daha fazla Helenistik döneme ait eserlerine, Roma'da olduğundan belki daha fazla Roma dönemine ait eserlere sahip bir ülkeyiz. Bu tarihi kültürel derinliğimiz, çeşitliliğimiz, dünyada hiçbir başka ülke ile mukayese edilemeyecek turizm alanındaki en büyük zenginliğimizdir." diye konuştu.
İstanbul'un yeni yatırım projelerle dünyanın önemli bir merkezi haline geldiğini anlatan Kurtulmuş, Türkiye'nin, dünya nüfusunun yarısına yakınını 3-4 saatte İstanbul'da ağırlayabilecek kadar coğrafi yakınlığa sahip olduğunu ifade etti.
Turizmcilere üç müjde
Hükümet olarak turizm sektörünün önünü açmaya devam edeceklerini belirten Bakan Kurtulmuş, birkaç müjde vermek istediğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Sektörün özellikle turizm yatırımcılarının yıllardır şikayet ettiği 'yatırımlarımız eskidi, bunları yenilemek istiyoruz ama şu tahsisleri yenilememiz lazım' serzenişleriydi. Bunu turizm şurasında değerlendirdik. Hükümet olarak karar verdik. Tahsisleri 49 yıllığına yeniliyoruz. Bu da hayırlı uğurlu olsun, sektöre can katacaktır. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili yönetmelik çıkıyor. Rahmetli Özal döneminde, bu tahsisler yapıldığında 'uzun yıllar var' zannettiler, tahsislerin sonuna gelindi. Biz de sektör yatırımcılarından, tabii bunu yabancı yatırımcılara da açmanız mümkün, bu yatırımları en kısa süre içinde gerçekleştirmenizi ümit ediyoruz.
Geçen pazar günü gerçekleştirilen Ekonomik Kurul Toplantısı'nda sektörün beklediği iki önemli alandaki desteklerimizi netleştirdik. Bunlardan birisi tur operatörlerine, seyahat acentelerine sağladığımız uçak, uçuş destekleri. 2018 yılında uçuş desteklerini kademelendirerek, yani pik sezonda gelenlere daha az, ölü sezonda gelenlere daha çok vermek üzere 1500 dolardan, 9 bin dolara kadar çıkardık. Böyle bir kademelendirme içinde uçuş desteklerimizi 2018 yılında da vermeye devam edeceğiz."
Kruvaziyer turizminde de desteklerin olacağını aktaran Kurtulmuş, "Hem kruvaziyer limanları bakımından sayıyı arttırdık. Hem de orada da bir kademelendirme yaparak, kişi başına 25 dolardan, 45 dolara kadar kruvaziyer desteklerini çıkardı." dedi.
"Türkiye'nin beka meselesidir"
Bakan Kurtulmuş, konuşmasında Zeytin Dalı Harekatı'na da değinerek, bu coğrafyanın huzur ve sükunu, güvenliği için mücadele eden, şehit olmaya doğru yürüyen bütün Mehmetçiklere, TSK mensuplarına, güvenlik kuvvetlerine ve Özgür Suriye Ordusu'nun mensuplarına başarılar diledi.
Afrin'de gerçekleştirilen bu harekatın, 3-5 falanca örgütün militanına karşı yapılan bir mücadele olmadığını belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Bu harekat, bölgeyi bir kere daha darma dağınık etmek isteyen emperyalist güçlerine karşı, onların maşa olarak kullandığı terör örgütlerine karşı verilen bir mücadeledir. Türkiye'nin beka meselesidir, varlığını, birliğini devam ettirmesi meselesidir. Bu konu mevzu bahis olduğu zaman, milli birlik çerçevesinde birleşen bütün farklı siyasi partilere teşekkürü bir borç biliyorum. AK Parti ile CHP'si ile MHP'si ile siyaset bir araya geldi, bunu bir milli mesele olarak kabul ederek, TSK'nın yaptığı bu operasyonun arkasında kilitlendi. Kısa süre içinde inşallah sonuç alarak askerlerimiz sağlık içinde, muzaffer bir şekilde ülkemize geri dönerler. Bu savunmanın, Çanakkale savunmasından, İstiklal Harbi'ndeki savunmamızdan zerre miktar farkı olmadığını da ifade etmek istiyorum."
Konuşmasının ardından Bakan Kurtulmuş'a ITE Turkey Turizm, Seyahat, Moda Grup Direktörü Hacer Aydın, ITE Grup Bölge Direktörü Vincent Brain, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık üzerinde zeytin dalı bulunan tablo hediye etti.
Bakan Kurtulmuş, daha sonra fuar alanını gezmek için TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ne geçti.
- Etiketler:
- Numan Kurtulmuş
- EMİTT
- turizm fuarı
Yorum Yaz