maritbet girişmaritbet
Türkiye kaplıca ve hamam kültüründe markalaşacak!

Türkiye kaplıca ve hamam kültüründe markalaşacak!

Jeotermal kaynaklar sıralamasında dünyada ilk 7 ülke arasında yer alan Türkiye'de, kaplıca ve hamam kültürü çağdaş mimari ve işletmecilikle harmanlanarak Cumhuriyetin 100. yılına kadar bir marka haline getirilecek

Jeotermal kaynaklar sıralamasında dünyada ilk 7 ülke arasında yer alan Türkiye'de kaplıca ve hamam kültürü, çağdaş mimari ve işletmecilikle harmanlanarak Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'e kadar bir marka haline getirilecek. 

Kültür ve Turizm Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Türkiye, Avrupa'da kaynak potansiyeli açısından birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü sırada bulunuyor. 

Bu kıymetli hazineyi değerlendirmek isteyen Bakanlık, yenilenebilir jeotermal kaynakların daha etkin ve verimli kullanmasına yönelik, geleneksel kaplıca kullanımından farklı bir anlayış ve yaklaşım geliştirmeye çalışıyor. 

Bu çerçevede 2007 yılından bu yana kür parkı, kür merkezi ve konaklama entegrasyonunu sağlayan uluslararası standartlara sahip nitelikli tesislerin sayısının arttırılmasıyla insan sağlığı, zindelik, rekreasyon, eğlence, dinlence ve spor tesisleri gibi imkanların yer aldığı ve tüm yıl boyunca hizmet verebilen tesisler oluşturuluyor.

Tesislerle bir yandan insanoğlunun sağlık ve rekreatif amaçlı ihtiyaçlarına günün sağlık teknolojisine uygun cevap verilmesi beklenirken, diğer yandan da geleneksel Türk kaplıca ve hamam kültürünün çağdaş mimari ve işletmecilikle Türkiye'nin önemli markalarından birisi olması hedefleniyor. 

Tesis ve yatak sayısında iki kat artış

Termal Turizm Master Planı'nın kısa dönem hedefi olarak belirlenen 50 bin yatak kapasitesi hedefinde hızla ilerleyen Bakanlık, beş yıllık süre içinde tesis ve yatak sayısında yaklaşık iki kat artış sağladı. 

Bu hedefler doğrultusunda şu ana kadar turizm işletme belgeli otel sayısında 67'ye, turizm yatırım belgeli otel sayısında 27'ye, belediye belgeli otel sayısında ise 46'ya ulaşıldı. Söz konusu işletmelerdeki toplam yatak sayısı ise 17 bin 767'den 37 bin 290'a çıktı. 

Kısa dönem hedeflerinin yüzde 68'i 2011 yılında gerçekleşirken, kısa dönem hedefi olan 50 bin yatak kapasitesine de bu yıl içinde ulaşılması bekleniyor.

Ülke genelinde termal turizm potansiyeli olan alanların değerlendirilmesi amacıyla bugüne kadar 73 Termal Turizm Merkezi ve 5 Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda ilan edilerek teşvik verilmeye başlandı.

Termal turizmin ekonomideki payı yüzde 1

Türkiye'nin deniz, kum ve güneş turizminden elde ettiği gelir ülke ekonomisi için önemli bir gelir kapısı olmasına karşın, termal turizmde rakamlar henüz istenilen seviyeye ulaşabilmiş değil. 

Gerek tesis sayısı gerekse yatak kapasitesi açısından termal turizmin ülke turizmi içindeki payı yüzde 1 seviyesinde. 46 ilde 240 civarında kaplıca tesisi bulunuyor. 

Öte yandan, uluslararası akredite olmuş sağlık kuruluşları ve hastane sayısının da 43'e ulaştığı ülkemizde Cumhuriyetin ilanının 100. yılına 500 bin termal yatak hedefine ulaşılarak bu alanda zirveye yerleşilmesi hedefleniyor.  

Şenay Ünal - Cemil Kartal/AA

Yorum Yaz