Türkiye’nin gözü 300 bin zengin Katarlı'ya çevrildi
Katar Türk Festivali ile geçen yıl 20 bine ulaşan Katarlı turist sayısının daha da artırılması hedefleniyor
Kişi başı milli gelirin 100 bin doları aştığı Katar'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artırılması hedefleniyor. 300 bini Katarlı olmak üzere 2 milyon nüfusu bulunan ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısı geçen yıl sadece 20 bine ulaştı. Hedef ise "zengin" Katarlılar'ın tamamı.
Türk kültürünü tanıtmak ve gelen turist sayısını artırmak amacıyla Katara Kültürel Köyü Vakfı tarafından Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği desteğinde başkent Doha'da Türk Festivali gerçekleştirildi. Katara Kültürel Köyü'nde düzenlenen 1. Katar Türk Festivali'nde geleneksel ve modern Türk sanatından örnekler sergilendi. Organizasyonunu Hexagon ve Türkiye'den The Moments'in üstlendiği festivalde, kurulan mini bir çarşı ile Kapalıçarşı da Doha'ya taşındı. Katar'ın 1 milyon dolar bütçe ayırdığı festivalde etkinlikler için Türkiye'den de 140 sanatçının katılımı sağlandı.
Festival dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok, Katar'ın, Türkiye'nin tanıtımına en uygun ülkelerden biri olduğunu söyledi. Demirok, Katar'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 2011'de 7 bin, önceki yıl 14 bin olduğunu, geçen yıl ise 20 bine yükseldiğini belirterek, "300 bini Katarlı olmak üzere burada 2 milyon nüfus var. Hedefimiz 300 bin Katarlıyı da turist olarak Türkiye'ye getirmek" diye konuştu.
İkili ilişkilerde potansiyel var
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 1.2 milyar dolar olduğunu belirten Demirok, "Bunun 1 milyar doları Katar'ın LNG ve petrokimya ürünlerini Türkiye'ye satışından geliyor. Siyasetteki iyi ilişkilerimiz ekonomiye yansımamış. Büyük bir potansiyel var. Son birkaç aydır her hafta birkaç ticaret heyetini burada ağırlıyoruz" dedi. Bugüne kadar Katar'da 13.2 milyar dolarlık proje gerçekleştiren Türk şirketlerinin ihalelere teklifler verdiğini de ifade eden Demirok, "Son 2-3 ayda 3 ihale aldılar. Yol ve metro ağırlıklı bu ihalelerin bedeli 2.5 milyar dolar. Türk şirketlerinin aldığı ihalelerin yıl sonunda ikiye katlanmasını bekliyoruz" diye konuştu. Katar'ın 2022'de Dünya Kupası'na evsahipliği yapacağını anımsatan Demirok, 50 milyar doları Dünya Kupası kaynaklı olmak üzere Katar 2030 Vizyonu çerçevesinde ülkeye 205 milyar dolarlık yatırım yapılacağını, bunların ağırlıkla altyapı ve turizm olacağını söyledi. Dünya Kupası için Katar'da 7 stadyum yapılacağını, 3 stadyumun yenileneceğini duyuran Demirok, stadyumlara talip Türk şirketleri bulunduğunu da bildirdi.
Katarlılar Türk bankalarıyla görüşmeler yapıyor
Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok, Başbakan Erdoğan'ın Katar ziyareti kapsamında imzalanan 12 milyar dolarlık enerji anlaşmasına değinirken, termik santral yapımını içeren anlaşmadan BAE'nin vazgeçmesiyle finansmanı Katar'ın üstlendiğini hatırlattı. Katar'ın doğalgaz ve petrole dayalı ekonomisini çeşitlendirmek istediğini dile getiren Demirok, Alternatifbank ve Bank Asya örneklerini vererek, Katar'ın Türk bankacılık sektörüne ilgisinin sürdüğünü dile getirdi. Demirok, Katarlıların Türk bankalarıyla görüşmeler yaptığını duyduklarını da ifade etti. Katar Kültürel Köyü Vakfı Uluslararası İlişkiler ve Pazarlama Direktörü Derviş Ahmet de, iki ülke arasında tarihi ve ekonomik ilişkilerin çok iyi durumda olduğunu söyledi.
Berber sektörü Türklerde
Ahmet Demirok, Katar'da şu anda 39'u inşaat sektöründen olmak üzere 60 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini kaydederek, "Şu anda Katar'da berber sektörü Türklerin elinde. Çok sayıda Türk restoranı da var" dedi.
Yıldız Taşdelen Erli/Dünya
- Etiketler:
- turizm
- Katar Türk Festivali
Yorum Yaz