maritbet girişmaritbet
Van yaralarını turizmle sarıyor, bir yılda 7 lüks otel açıldı!

Van yaralarını turizmle sarıyor, bir yılda 7 lüks otel açıldı!

Yeni teşvik paketiyle 6. Bölge'nin gözdesi haline gelen Van turizm yatırımcısının da ilgi alanına girdi

 

Yeni teşvik paketiyle 6. Bölge'nin gözdesi haline gelen Van turizm yatırımcısının da ilgi alanına girdi. Depremden sonra ilde biri 5 yıldızlı 7büyük otel açıldı. Elite World Van'ın Genel Müdürü Nuh Başar iki yıldızlılarla birlikte açılan otel sayısının14'e ulaştığını, sayının artacağım söyledi. Dedeman ve Rixos'un kentte araştırma yaptığı öğrenildi.
 
Van Vali Yardımcısı Atay Uslu "Birçok proje var. Göl kıyısına 40 toprak evlik tatil köyü için başvuru yapıldı. Vanlı bir yatırımcı göl kenarına termal otel yapacak. Büyük canlılık var. OSB'de 150 kişi sırada. Cumhuriyet Caddesi'nde 180 metrekarelik dükkanın kirası 27 bin lira. Van artık göç vermiyor aksine dışarıdan göç alıyor" dedi.
 
Depremin verdiği hasara adeta meydan okuyan Van, "Doğu'nun Paris'i" sayıldığı günlere dönüyor. Akdamar Adası'ndaki kilisenin onarılarak açılmasının ardından pek çok yatırımcı otel açmak istediğini duyurmuş ancak deprem bu yatırımlara da darbe vurmuştu. Depremin yaralarının sarılmasıyla ertelenen otel yatırımlarına başlandı. Geçtiğimiz haftalarda Van'daki sanayi yatırımlarını gündeme getiren dünya, şimdi de ildeki turizm yatırımlarını sayfalarına taşıyor. Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, depremin ardından kısa zamanda büyük bir ekonomik canlanma sürecine giren Van'da özellikle otel ve turizm yatırımlarında büyük gelişme yaşandığını belirtti. 
 
'Parası olan Vanlı otele yatırım yapıyor' 
 
Van'da büyük depremden soma biri 5 yıldızlı olmak üzere 7 yeni otel açıldığı bilgisini veren Uslu, "Daha birçok proje var. Van'da ayrıca, göl kıyısına 40 toprak evden oluşacak bir tatil köyü yapılması için bakanlığa izin başvurusu yapıldı. Vanlı bir yatırımcı gölün kenarına göl suyunun kullanılacağı, bir termal otel yapacak. Ayrıca, yatırıma kesin henüz kesin karar vermemiş olmakla birlikte Dedeman ve Rixos bölgede yatırım araştırması yapıyor" dedi. 
 
Otellerin müşteri kitlesini yeniden bir ticaret merkezi kimliği kazanan Van'a çevreden gelen yatırımcılar ve turistlerin oluşturduğunu ifade eden Elite World Van Hotel Genel Müdürü Nuh Başar, dışarıdan gelen yatırımcıların yanı sıra özellikle Vanlı yatırımcıların otel açmaya çok hevesli olduğunu söyledi. Başar, şöyle konuştu: "Dedeman ve Rixos dahil pek çok yatırımcı Van'la ilgileniyor. 
 
Özellikle Rixos buraya otel yapacak gibi görünüyor. Bizim otelimizden sonra talep iyice arttı. Çünkü otelimizde ciddi bir hareketlilik olduğunu görüyorlar. Bizim yatırımımız özellikle parası olan Vanlıların iştahını kabarttı. İki yıldızlıları da sayarsak depremden sonra yaklaşık 14 yeni otel yapıldı. Ayrıca Vanlılar lüksü seviyor. Otellerde eğlence yapmayı, yemeyi içmeyi spor vs. aktivitelerini kullanmayı seviyor. Otellerin sayısı artmaya devam edecek gibi görünüyor. Bizim otelimiz civarında devam eden otel inşaatları var." 
 
Göl kıyısına iki büyük proje geliyor 
 
Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, şehir merkezine yapılan otellerin yanı sıra Van Gölü kıyısına da farklı yatırımların planlandığını söyledi. Van Gölü kıyısında iki büyük turizm yatırımı projesi bulunduğunu anlatan Uslu, "İlki büyük bir tatil köyü projesi. Tamamen otantik olacak bu tatil köyü 40 toprak evden oluşacak. Bu konuda Turizm Bakanlığı'na başvuru yapıldı. Burada yaşam da doğal olacak. İnsanlar hayvanlarla iç içe olacak. Bu şirketin kim olduğunu şimdilik açıklamayacağım. Ama bu büyük bir şirket ve Türkiye genelinde üç büyük oteli var" dedi. 
 
İkinci projenin ise Vanlı bir yatırımcı tarafından göl suyunun kullanılacağı bir sağlık turizmi yatırımı olduğunu açıklayan Uslu, Vanlı bir yatırımcının göl kenarına termal otel yapmayı planladığı bilgisini verdi. İnşaatı devam eden 60 teknelik yat limanının 2013'te tamamlanacağı bilgisini veren Uslu, Projenin 6 milyon liraya mal olacağını kaydetti. Van'ın en önemli sembolü Van Kalesi'nin surlarının da onarıldığına dikkat çeken Vali Yardımcısı şunları söyledi: "Son safhaya gelen restorasyon çalışmalarının toplam bütçesi 6 milyon lira. Abalı Kayak Merkezi, kar kalitesi, pist uzunluğu ve sosyal tesisleriyle kış turizminin yeni destinasyonu oldu. Kalkınma Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığınca kayak merkezimize 7 milyon TL'lik yatırım yapıldı. Erek ve Horhor deniz otobüsleriyle Urartu-Selçuklu yolculuğu Van'ın turkuaz sularında devam ediyor. Yine 12 bin metrekare kapalı, 40 bin metrekare açık alanı olan Urartu Müzesi'nin temeli Eylül 2012'de atıldı. Müzenin finansmanı Kalkınma Bakanlığı'nca cazibe merkezi fonundan karşılandı. 15 milyon liraya mal olacak müzeyle Urartu hazineleri görkemli bir müzede sergilenme imkanına kavuşacak. Müzenin 1 yıl içinde tamamlanması planlanıyor." 
 
Van'a uçakları uydu indirecek 
 
Öte yandan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de ilk kez Van Havalimanı'nda uygulanacak sistemle uçakların, yaklaşma, iniş ve kalkışlarında, yerde kurulu sistemler yerine, uydulardan yararlanılacağını bildirdi. Yıldırım, "Bu yeni sistem, özellikle coğrafi şartlar bakımından sorunlu bölgelerde uçuş güvenliğini maksimum seviyeye çıkaracak, uçuş iptallerini ortadan kaldıracak. Hava seyrüseferi için dünya çapında kullanılan uydulardan alınan bilgiler, belli yöntemlerle pilotlarla paylaşılacak" dedi. 
 
'Van artık kendine gelemez deniyordu, bir yılda inanılmaz şeyler oldu' 
 
Van'ın ekonomik hareketliliğinin deprem öncesine göre arttığını belirten Vali Yardımcısı Atay Uslu'nün verdiği bilgiye göre, Van, artık göç vermiyor, aksine göç alıyor. Atay, "Araç satışlarında, beyaz eşya satışlarında artış var. Bu canlılık dükkan kiralarına yansıdı. 180 metrekarelik dükkanların kiraları semtine göre 20 bin lirayı geçti" dedi. 
 
17 bin konut yapıldı 
 
Van Vali Yardımcısı Atay Uslu depremden sonra adeta hayalet kente dönen Van'ın bir yılda geldiği noktayı şu sözlerle özetledi: "Van artık 10 yıl kendine gelemez, Van bitti, diyordu herkes. Ama bir yılda inanılmaz şeyler oldu. 17 bin konut yapıldı. Köylerde toplam 9 bin konut yapılacak. 3 bini bu yıl bitiyor. Bu konutlar yapılırken 20 bin kişiye istihdam sağlandı. Yüzlerce yeni işletme faaliyete geçti. Van, tarihinin en parlak günlerini yaşıyor. İnşaat sektörü çok canlandı. Burada talep o kadar arttı ki beton fiyatı İstanbul'un iki katına çıktı. İstanbullu, Antalyalı, İzmirli işadamları geliyor artık Van'a. Çünkü burada para var. Yeni kurulan ilçelerin her biri ayrı bir merkez olarak kurgulanıyor. 35 milyar lira harcanan Tekstil kent projesinin altyapı ihalesi yapıldı, yatırım talepleri gelmeye başladı. OSB'de yine talep patlaması yaşanıyor. 150 kişi sırada. 
 
Aysel YÜCEL/Dünya
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu, Şırnak-Van kara yolu inşaatında incelemelerde bulundu
  • 26.07.2024 17:13

Bakan Uraloğlu, Şırnak-Van kara yolu inşaatında incelemelerde bulundu

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şırnak'a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abd ...

Türkiye'nin büyük depremleri!
  • 02.03.2023 14:27

Türkiye'nin büyük depremleri!

1924'te Erzurum'da gerçekleşen depremden günümüzde Kahramanmaraş merkezli deprem ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...

Dedeman ile Algün İnşaat, Park Dedeman Düzce için imza attı
  • 12.01.2022 16:28

Dedeman ile Algün İnşaat, Park Dedeman Düzce için imza attı

Dedeman Hotels & Resorts International'ın Algün İnşaat iş birliğiyle hayata ...