maritbet girişmaritbet
Yalova, eko turizm ile turist sayısını 6 yılda 21 kat artırdı!

Yalova, eko turizm ile turist sayısını 6 yılda 21 kat artırdı!

Körfez Geçiş Köprüsü Projesi nedeniyle coğrafi açıdan önemi artan Yalova’da turizm sektörü hareketli günler yaşıyor. Eko turizme odaklanan kente 2005’te gelen turist sayısı 18 bin iken, bu rakam 7 yılda 21 kat artarak 406 bine ulaştı. Kent, geçtiğimiz yıl

Turizm alanındaki altyapı yatırımları ile nitelikli turistik işletme sayısının artması ve tanıtım faaliyetlerinin yoğunlaştırılması Yalova'da turizm sektörünü hareketlendirdi. 

Son yıllarda eko turizme yoğunlaşan, yeni trekking parkurlarını hizmete açan kent, 2005 yılında 18 bin olan turist sayısını geçtiğimiz yıl 21 kat artışla 406 bine yükseltmeyi başardı. Halen 23 seyahat acentasının görev yaptığı Yalova'da, toplam 444 oda ve 946 yatak kapasiteli Turizm İşletme Belgeli konaklama tesisi hizmet veriyor.
 
Kentte yapımı süren 534 oda ve bin 100 yatak kapasiteli turizm yatırım belgeli tesis de hizmete girmeye hazırlanıyor. Bölgede alternatif turizmin yanı sıra sağlık turizmi alanında da önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.
 
Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy, özellikle son 5 yılda turizm alanında altyapı yatırımlarının düzenli bir şekilde artması, nitelikli turistik işletme sayısının çoğalması ve tanıtım faaliyetleri sayesinde sektörün hareketlendirdiğini belirterek, "Yalova coğrafi konumu, metropol kentlere yakınlığı ve ulaşım kolaylığı ile 4 mevsim turizm yapılabilir iklime ve coğrafik altyapıya sahip. Son yıllarda özellikle eko turizm olgusuna paralel olarak ‘Yeşil Mavi Turizm Seyir Yolu' ismiyle yapılan altyapı çalışmaları ile yaylalar, şelaleler, mesire yerleri ortaya çıkarıldı. Trekking ve doğa yürüyüş parkurları hizmete açıldı. Son yıllarda turist sayısındaki artışın bir nedeni de bölge halkının turizme bakış açısındaki sahiplenme duygusudur" açıklamasını yaptı.
 
Ulusoy, Yalova'nın Atatürk dönemine ait Yürüyen Köşk, Termal Atatürk Köşkü, TEMA Onursal Başkanı Hayrettin Karaca'nın eseri olan Karaca Arboretum, Osmanlı dönemi yapıları Rüstempaşa ve Altınova Hersekzade Ahmet Paşa Cami ve külliyeleri, Bizans döneminden kalan Termal hamamlaı, Açık Hava Müzesi, Çınarlı Yol, Teşvikiye Kent Ormanı ve Delmece Yaylasıgibi önemli turistik değerleri olduğunu ifade etti. Şu anda Yalova'da 23 adet seyahat acentasının görev yaptığını belirten Ulusoy,"Turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde toplamda 444 oda ve 946 yatak mevcut. Yapımı devam eden tesisler de 534 oda ve bin 100 yatak kapasitesine sahip" dedi.
 
Sağlık turizminde önemli gelişmeler yaşanacak
 
Yapımı devam eden yatırım belgeli tesis projelerine paralel olarak 2006'da Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiş olan Termal ve Armutlu ilçelerindeki kaplıca turizmi merkezlerinin 1/25.000 ölçekli planlamalarının tamamlanarak onaylandığını aktaran Ulusoy, "Bakanlığımızca sağlanan maddi desteklerle ilgili ilçe belediyelerince yaptırılmakta olan 1/1.000-1/5.000 ölçekli imar planlarının onaylanmasından sonra turizm yatırımcılarına tahsis ihalesine çıkılarak bu alanlarda yeni turistik tesisler yapılacak. Bu yatırımların şekillenmesiyle ilimizde ve dolayısıyla bölgemizde alternatif turizmin yanı sıra sağlık turizmi alanında da önemli gelişmeler yaşanacağı düşünülüyor" diye konuştu.
 
5 YILDIZLI OTEL İHTİYACI GİDEREK BÜYÜYOR
 
Yalova TÜRSAB Temsilcisi ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Başol Haraç: Yalova'nın onlarca 5 yıldızlı otel yatırımını karşılayacak potansiyeli var. Osmanlı'nın ve Atatürk'ün zengin mirasını barındıran Yalova, aynı zamanda su ve çiçek kenti olarak anılıyor. 
 
Şifalı termal suları ile ülkemizin önde gelen turizm destinasyonlarından biri olan kentimizin yüzde 60'ı ormanlarla kaplı. Marmara Bölgesi'nin en uzun sahil şeridine sahibiz. 3 büyük kentin ortasında yer alması nedeniyle büyük coğrafi avantajı bulunan Yalova; Sabiha Gökçen, Cengiz Topel ve Yenişehir havaalanlarına sadece bir saat uzaklıkta. .
 
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün tamamlanmasıyla bu mesafeler daha da azalacak. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda ilimizin turizm amaçlı yatırımlara ihtiyacı var. Maalesef kent merkezinde bir tane bile 5 yıldızlı otel yok. Bu doğrultuda Yalova Belediye Başkan Yakup Koçal'ın ‘Arboretum Otel Projesi'ni doğru buluyor ve destekliyoruz. Arboretum arsasına çok yakında taliplilerin çıkacağı düşüncesindeyim. Yalova Belediyesi ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın (YTSO) işbirliği, siyasi iradenin de katkısıyla en iyi ve doğru turizm yatırımlarının kentimize geleceğine inanıyorum. YTSO Meclis Başkanı Mehmet Gürel'in Arboretum arsasında turistik mahalle ve çevresinde oluşturulacak butik oteller projesinin de kentimiz için uygun olduğu kanaatindeyim.
 
Gülay SOYDAN PEHLEVAN/ Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yalova’da konut fiyatları 2 kat arttı, arsa ve arazi fiyatları ise düştü
  • 27.07.2022 09:32

Yalova’da konut fiyatları 2 kat arttı, arsa ve arazi fiyatları ise düştü

Pandemiyle birlikte müstakil ev satışlarında ve değerlerinde hissedilir derece a ...

Akgün: "Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme devam edeceğiz"
  • 17.11.2020 15:17

Akgün: "Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme devam edeceğiz"

Atatürk Mahallesi'ndeki binanın yıkım çalışmalarını inceleyen Büyükçekmece Beled ...

Dünyanın en büyük güneş enerji santrali
  • 19.07.2019 16:32

Dünyanın en büyük güneş enerji santrali

Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerini İşletme Birliği (YASKİ) taraf ...

Yalova'da müsilaj temizlik çalışması devam ediyor
  • 10.06.2021 16:38

Yalova'da müsilaj temizlik çalışması devam ediyor

Yalova'da deniz süpürgeleri ve vidanjörle müsilaj (deniz salyası) temizleme çalı ...