Yalova'ya Ortadoğu'dan 2 büyük grup turizm yatırımı yapacak!
Yalova'ya Suudi Arabistan kökenli Merosa, termal suya sahip 5 yıldızlı ve bin yatak kapasiteli kongre merkezi inşa edecek. Ortadoğulu bir başka büyük bir grup da Çiftlikköy'de 2 adet 5 yıldızlı otel, AVM ve 2 okuldan oluşan bir projeyi hayata geçirecek
Ortadoğulu yatırımcılar, Körfez Geçiş Köprüsü ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu projesiyle stratejik önemi artan Yalova'ya akın ediyor. Eski arboretum arazisinden parsel alan Suudi Arabistan kökenli Merosa, iki Türk ortağıyla, bölgeye Ortadoğu'nun termal suya sahip 5 yıldızlı ve bin yatak kapasiteli kongre merkezini inşa etmeye hazırlanıyor.
Sonbaharda temeli atılması planlanan yatırımın iki yılda tamamlanması hedefleniyor. Ortadoğulu büyük bir grubun Çiftlikköy ilçesinde projelendirdiği ve Türkiye'de eşi benzeri bulunmayan projede ise son viraja girildi. 1 milyar 900 milyon dolar yatırım bedelli proje, iki adet 5 yıldızlı otel, alışveriş merkezi ve iki okuldan oluşuyor.
Turizm merkezi haline dönüştürülmek istenen eski arboretum arazisi, Suudi Arabistan kökenli Merosa ile Alkaş ve Zihni Üstünoğulları firması arasında paylaşıldı. Ortak yatırım kararı alan firmalar, Ortadoğu'nun ve bu bölgenin en büyük turizm yatırımını yapmaya hazırlanıyor. Araziyi içinde termal suyun da bulunduğu 5 yıldızlı ve bin yatak kapasiteli kongre merkezi yapılması şartıyla ihaleye çıkardıklarını söyleyen Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, "60-70 bin metrekarelik alanda 5 yıldızlı ve bin yatak kapasiteli kongre merkezi projelendiriliyor. Sonbaharda temeli atılması planlanan yatırım iki yılda tamamlanacak. Hedefimiz, Körfez Geçiş Köprüsü ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun kullanıma açılmasıyla birlikte Marmara Bölgesi'nde kongre merkezi haline gelmek" dedi. Bu yatırımın aynı zamanda Ortadoğulu turistlerin Yalova'yı tercih etmesi anlamına geldiğini kaydeden Koçal, yatırımın büyüklüğünün ve oluşturacağı turizm potansiyelinin kente önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Koçal, kaplıcalarıyla ünlü Termal ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bin 700 dönüm alanı turizm tahsisine çıkacağını ve ihalelerin ardından burada da 5 yıldızlı otel yatırımlarının hayata geçirilmesiyle Yalova turizminin tesis ayağının tamamlanacağını anlattı. Koçal, şu an Termal'de 50 yatak kapasiteli orta ölçekli 5 civarında otel yatırımının bulunduğunu ve birkaçının bitme aşamasına geldiğini söyledi.
Yalova'ya yıllık ortalama 400 bin turist geldiğini ve bu rakamı turizm yatırımlarının tamamlanmasıyla 2 milyona çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Koçal, bunun aynı zamanda 400 milyon dolar turizm kazancı anlamına geldiğini vurguladı.
Kentte açtığımız müze sayısı 6'ya ulaştı
Yalova'nın Marmara Bölgesi'ndeki turizm pastasından payını alabilmesi için harekete geçtiklerini ifade eden Koçal, "Sadece otel yatırımları yetmiyor. Turistlerin kenti gezmesini de sağlamak gerekiyor. Bunun için açtığımız müze sayısı 6'ya ulaştı. İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi ile Türkiye'de bir ilke imza attık. Diğer yandan görsel notalar da yaratmak istedik. Fotoğraf çekilebilecek yerler, alanlar projelendiriyoruz. Çevre illerden başlayarak kentimize otobüs turları düzenlemeyi planlıyoruz. Marka haline gelip Marmara Bölgesi'nin ortasında cazip yaşam alanı olma hedefindeyiz" diye konuştu.
Çiftlikköy'e mini bir şehir kurulacak
*Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ: Sanayiden uzak oluşu ve doğal güzellikleri nedeniyle yatırımcıların gözdesi haline gelen ilçemizde Ortadoğulu büyük bir grup 1 milyar 900 milyon dolarlık 5 yıldızlı otel projelendirdi. Yatırım görüşmeleri yüzde 95 oranında tamamlandı. 4 bin dönüm alan üzerinde mini bir şehir kurulacak. Yaşam merkezi şeklinde tasarlanan proje, 2 adet 5 yıldızlı otel, alışveriş merkezi ve 2 okuldan oluşuyor. Türkiye'de eşi benzeri bulunmayan yatırımla kentimizi ve ülkemizi dünyaya tanıtacağız. Turizm geliri açısından çok iyi yerlere geleceğiz.
Termal bölgesine otel zincirlerinin gelmesi bekleniyor
*TÜRSAB Yalova Temsilcisi ve Yalova TSO Meclis Üyesi Ahmet Başol Haraç: Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Termal ilçesindeki turizm tahsisiyle birlikte bölgede otel zinciri yatırımlarının gündeme gelmesini bekliyoruz. Yalova Marmara Bölgesi'nin incisi. Yüzde 60'ı yeşil alanlarla kaplı olan kentimiz bölgenin en uzun sahil şeridine sahip. Yürüyen Köşk gibi tarihi zenginliklerimizle de kentimizin turizm değeri çok yüksek. Ancak turizm yatırımlarının artması için başta Ortadoğu'dakiler olmak üzere uluslararası fuarlara daha çok katılmalıyız. Özellikle Termal bölgesini tanıtmamız gerekiyor. Yatırımlarda birinci önceliğimiz ise Yalova'nın kimliği olmalı" diye konuştu.
Gülay SOYDAN PEHLEVAN/Dünya
Yorum Yaz