Bina yalıtımında sık sorulan 9 soru ve yanıtları!
Lider marka İzocam, tüketicilerin doğru bilgiye ulaşmaları amacıyla, bina yalıtımıyla alakalı en çok merak edilen sorulara açıklık getirdi. İşte bina yalıtımında sık sorulan 9 soru ve yanıtları...
Yaşam alanlarına yalıtım yaptırmak isteyen tüketiciler, karar aşamasındayken bazı konularda soru işaretleri yaşayabiliyorlar. Isı yalıtımı zamanla etkisini kaybeder mi? Yalıtım, yaz aylarında çatı katlarındaki bunaltan sıcaklara çare olur mu? Yalıtımla faturalarımda ne kadar tasarruf sağlarım?... gibi pek çok soru kafaları kurcalayabiliyor. 57 yıl önce Türkiye’yi yalıtımla tanıştıran lider marka İzocam, tüketicilerin doğru bilgiye ulaşmaları amacıyla, bina yalıtımıyla alakalı en çok merak edilen sorulara açıklık getirdi. İşte bina yalıtımında sık sorulan 9 soru ve yanıtları:
1. Bir binanın en üst katında yaşıyorum. Yazları aşırı sıcak oluyor. Yapabileceğim bir şey var mı?
Çatıda yapılacak ısı yalıtımı ile yazın aşırı ısınma sorunu çözülebilir. Çatı arası kullanılmıyorsa, zemine uygulanacak çatı şiltesi veya rulopan uygulaması ile çözüme ulaşabilirsiniz.
2. Odamdan evin içine ve diğer katlara çok ses gidiyor. Ne yapabilirim?
Ses probleminin en iyi çözümü sesin kaynağında alınan önlemlerle olur. Yüzer döşeme uygulaması ve duvarlarda kalibel uygulaması ile komşulara giden gürültü düzeyi azaltılabilir.
3. Isıtmaya çok fazla para harcıyorum. Yalıtımla tasarruf sağlayabilir miyim?
Binalara uygulanacak yalıtım yaparak hem ısıtma hem soğutma için yaptığınız harcamalarda %60'a varan tasarruf sağlayabilirsiniz.
4. Isı yalıtımı zamanla etkisini kaybeder mi? Tekrarlanması gerekir mi?
Standartlara uygun bir şekilde üretilip stoklanan malzemeler kullanılarak, doğru bir uygulama ile yapılan yalıtımın ömrü, genel olarak bina ömrü kadardır.
5. Binaların zeminine de ısı yalıtımı yapmak gerekir mi?
Yapılan çalışmalarda ısı kayıplarının yaklaşık %7’sinin binanın zemininde yeterli yalıtım olmamasından kaynaklandığı görülmektedir.
6. En iyi ısı yalıtım malzemesi nedir?
Her ısı yalıtım malzemesinin farklı özellikleri bulunmaktadır. Uygulamada, ihtiyaca ve amaca uygun malzeme seçimi yapılmalıdır. Örneğin, Taşyünü ürünler hem ısı ve ses yalıtımı hem de yangın güvenliği amacıyla kullanılması sebebiyle çok avantajlı ürünlerdir.
7. Çatı arasına Camyünü Çatı Şiltesi ile yalıtım yaptırdım. Fakat çatıdan akan sızıntı sulara karşı da yalıtımın üzerine naylon serdirdim. Bunun bir sakıncası var mı?
Bu gibi örtüler yalıtım malzemesindeki su buharının çıkışına engel olmaları sebebiyle yalıtım malzemelerinin yoğuşmadan ötürü ıslanmasına ve zaman içinde kalite ve performans kaybı yaşamasına neden olur.
8. Evimin hangi bölgeleri yalıtılmalı?
Yalıtım sadece çatı katları ve dış duvarları için değildir. Enerji tüketimini ve yaşam alanı konforunu artırmak için, ısıtılmayan boşluklu tavanlar, bodrum duvarları, tavanlar, zeminler, iç duvarlar (özellikle banyolar) gibi evinizin diğer alanlarına da yalıtım yapılmalıdır.
9. Bina dış duvarlarında, dışarıdan mı içeriden mi ısı yalıtımı yapılmalı?
Dış duvarlarda dışarıdan yapılan ısı yalıtım uygulamaları tercih edilmelidir. Hem cephe malzemesinin ısı depolama kapasitesinden yararlanır hem de ağır kütlenin yüksek sıcaklıkta kalması nedeniyle duvar iç yüzeyi ve duvar kesiti içinde yoğuşma riski ortadan kalkar; küflenme gibi sorunların önüne geçilir. Ayrıca dış duvara bitişik zeminlerin oluşturacağı ısı köprüleri de engellenmiş olur.
- Etiketler:
- Bina yalıtımı
- İzocam
Yorum Yaz