maritbet girişmaritbet
100 metrekareden büyük yapıda yalıtım zorunlu

100 metrekareden büyük yapıda yalıtım zorunlu

Eskiden binaların yalıtılması zorunlu değilken bugün 100 metrekareden büyük her yapının yalrtım.yapmak zorunda. Aksi takdirde inşaat yaptırma izni, ruhsatı alamaz

Türk Tesisat Mühendisleri Demeği (TTMD) Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü, eskiden binaların yalıtılması zorunluluk değilken bugün 100 metrekareden büyük her yapının yalrtım.yapmak zorunda olduğunu söyledi. Ünlü "Aksi takdirde inşaat yaptırma izni, ruhsatı alamaz" dedi. Binaların yapısına, konumuna, rüzgar alımına göre enerji tüketiminin değiştiğini anlatan Ünlü, yalıtımlı ile ' yalıtmışız bina arasında yüzde 40 enerji tüketimi farkı bulunduğunu söyledi.


Bina Enerji Kimlik Belgesinin artık zorunlu hale geldiğini söyleyen Ünlü, inşaat izni, ruhsatı alabilmek için projeyle birlikte bina enerji kimlik belgesinin de belediyeye sunulması gerektiğini kaydetti Ünlü, "O takdirde inşaat izni alabiliyorlar.
Türkiye'de 8,5 milyon bina var. 18 milyon konut var. Bunların yalıtılmış olanı yüzde 10'un altındadır. Yani yüzde 90'ımızın sokağa nasıl enerji attığımız, havayı nasıl ısıttığımız ortaya çıkıyor" diye konuştu


Mevcutlara 2017ye kadar süre

Söz konusu kimliğin yeni binalar için zorunluluk, mevcut bina sahiplerinin de 2017 yılının Mayıs ayma kadar bu belgeyi alması gerektiğini vurgulayan Ünlü, şöyle dedi: "Her bina sahibi, kimlik belgesi almak zorunda. Eğer alınmazsa, bina alımında, satımında, kiralanmasında, tapuda bu belge istenecek. Yoksa bu işlemlerin hiçbirini yaptıramayacak. Bu belgeleri, uzman mühendisler verecek ülkemizde bu işi yapan çok az mühendis var. 8,5 milyon bina var. Önümüzde 6 yıl kaldı, Her yıl 1 milyon binayı belgelendirsek yine yetmiyor. O zaman bizim yetişmiş insan gücüne, uzmanlara ihtiyacımız var. Bu belgeden vazgeçme lüksümüz de yok. Çünkü biz enerji savurganıyız. Gerçekten bir an önce enerji faturalarını aşağı çekmeliyiz.

Ciddi oranda dışarıya döviz ödüyoruz. Yaptığımız icraatın neredeyse yansını petrol olarak, enerji olarak kaybediyoruz. Onun için bizim bir an önce bina enerji performans yönetmeliğini uygulamamız lazım. Bir an önce bina enerji kimlik belgesi için çalışmalara başlamamız lazım." Bakanlık çalışıyor Enerji ve Tabii Kanyaklar Bakanlığının bu konuda çalışmaları olduğunu enerji ve danışmanlık şirketlerine yetkiler verdiğini anlatan Ünlü, "Ama sayılar, çok az, yetersiz. Bugün sadece binalarda çok küçük önlemler alınarak yılda 7 milyar dolar, sanayide de küçük önlemlerle 4 milyar dolar enerji tasarrufu yapılabiliyor" dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz