maritbet girişmaritbet
89 ülkenin vatandaşına Türkiye'den ev almak yasak

89 ülkenin vatandaşına Türkiye'den ev almak yasak

Türkiye, sadece Arap, Rus ve Türki Cumhuriyetlere değil karşılıklılık ilkesinin geçerli olmadığı 89 ülkeye gayrimenkul satışı yapamıyor. Karşılıklılığın geçerli olduğu Yunanistan gibi ülke vatandaşları da ‘özel durum’ nedeniyle mülk alamıyor


 


Türkiye, sadece Arap, Rus ve Türki Cumhuriyetlere değil karşılıklılık ilkesinin geçerli olmadığı 89 ülkeye gayrimenkul satışı yapamıyor. Karşılıklılığın geçerli olduğu Yunanistan gibi ülke vatandaşları da ‘özel durum' nedeniyle mülk alamıyor.
 

Yabancıya mülk satışına engel olan karşılıklılık ilkesi sadece Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Arap ülkeleriyle gayrimenkul ticaretini engellemiyor. Türk vatandaşlara gayrimenkul satışı yapmması nedeniyle Türkiye'nin de ev sahibi olmasına sınırlamalar getidiği tam 89 ülke bulunuyor. Petrol zenginleri gayrimenkul yatırımı için Türkiye'ye yönelip karşılıklılık nedeniyle eli boş dönerken Fas, Dominik Cumhuriyeti gibi potansiyel olmayan pekçok ülke ile ise böyle bir engel bulunmuyor.
 
Bunun yanı sına bazı istisnai durumlar da söz konusu. Her ne kadar Yunanistan ile Türkiye arasında mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesinin geçerli olsa da Yunanistan'ın Türklere uyguladığı özel durumdan dolayı iki ülke vatandaşları birbirlerinin sahil şeritlerinde ev sahibi olamıyor. Bu durum Yunanistan'ın Türkiye'ye uyguladığı istisnai durumdan kaynaklanıyor. Yunan Hükümeti ülkenin sahil ve sınır çizgisi içinde bulunan alanlarda yabancıların mülk edinimlerinde özel bir komisyondan izin alınması şartı getiriyor.
 
Avrupa ülkeleri ve diğer ülke vatandaşlarına bu izinler çıkarken Türk vatandaşlar komisyon izninden geçemeyerek ev sahibi olamıyor. Bu nedenle de Türkiye de mütekabiliyet ilkesine rağmen Yunanistan'ın uyguladığı bu tavrı dikkate alarak Yunan vatandaşlarına sahil ve sınır kesimlerinden mülk satışı yapmıyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz