maritbet girişmaritbet
Bakıma muhtaç kişilerle yapılan bakma sözleşmesi noterde yapılmalı!

Bakıma muhtaç kişilerle yapılan bakma sözleşmesi noterde yapılmalı!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki yazısında, bakıma muhtaç kişiyle ölmeden önce bakma sözleşmesi yapılacaksa tapuya değil notere gidilmesi gerektiğini bekirtiyor

 

Biz beş kardeşiz. Babamın malvarlığı vardı ama bakıma da muhtaçtı, ona ben baktım. Kardeşlerim hiç ilgilenmedi. Babam da malvarlığının yarısını bana bırakmak istiyordu. Danıştığım kişiler 'ölünceye kadar bakma sözleşmesi yap' dediler ve biz doktor raporu alıp babamla tapuya gittik, ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptık. Bana da orada bir tapu verdiler. Sora babam öldü, geride annem ve biz beş kardeş kaldık. Bu durumda annemin ölümünden sonra kardeşlerim bana dava açar mı? Kalan malvarlığını bir türlü paylaşamıyoruz bunun yolu nedir? Yaptığımız ölünceye kadar bakma.sözleşmesi bozulabilir mi? • E.C. 
 
Önce yaptığınız işlemin ne olduğuna bakalım. Size ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapın demişler ve siz ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptığınızı zannediyorsunuz ama sizin yaptığınız şey ölünceye kadar bakma sözleşmesi değil. Size söylenenden başka bir şey yapmışsınız farkında değilsiniz. Evet hukukumuzda ölünceye kadar bakma sözleşmesi vardır, bu tamam ama bu tapuda değil noterde yapılır. Siz yanlış yere gitmişsiniz ama yine de hukuki bir sonuç çıkmış, size tapuda babanızın malvarlığının yansının kuru mülkiyeti verilmiş, intifa hakkı babanızda kalmış. Bunun için de size bir tapu verilmiş. Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde de tapu alabilirdiniz ama önce elinizde bir ölünceye kadar bakma sözleşmesi olmalıydı. Oysa elinizde böyle bir şey yok. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılırken gayrimenkuller devir alınabilir veya ölümden sonra alınabilir. Ancak siz doğrudan doğruya tapuya gitmekle kuru mülkiyeti almışsınız. Şimdi kardeşlerinizin dava açması için annenizin ölümünü beklemesi gerekmez. Şayet niyetleri varsa hemen dava açabilirler. Sonuç ne olur? Bunu söylemek mümkün değil. Peki ölünceye kadar bakma sözleşmesi bozulabilir mi? Sizinki ölünceye kadar bakma sözleşmesi olsa yanıt vereyim ama sizin için böyle bir sözleşme yok ki! Olsaydı bozulabilir miydi? Şartlan varsa evet bozulabilirdi ama sizin için söz konusu değil. 
 
Genel kural aleyhte 
 
10 daireli bir apartmanda iki dairem var. Birinde ben oturuyorum diğeri boş duruyor. Benden her ikisi için de yakıt asansör, bakım gibi masraflar isteniyor. Bunları ödemek zorunda mıyım? Örneğin dairelerimden biri zeminde, buna da asansör gideri ödetmek istiyorlar, bu doğru mu? • S.Y. 
 
Kat mülkiyeti sistemine dahil binalarda bağımsız bölüm malikleri binanın ortak giderine katılır. Dairenin boş olması veya dolu olması sonucu değiştirmez. Dolayısı ile boş daire için de ortak gider ödenir. Ancak boş veya dolu olduğu için değil sadece zeminde olduğu için dairelerinizden birinin durumunu aynca incelemek lazım. Zemindeki daireler asansör kullanmaz, niye binsin ki zaten yer hizasında. Ancak genel kural, yine de bu dairenin asansör giderine katılmasıdır. Hatta daha ileri gideyim. Kabul edin ki binanın dışından girilen dükkanlar var. Onlann asansörle hiç ilgisi yok, bunlar dahi asansör giderine katılır. Ancak bu durum yönetim planı ile değiştirilir. Siz de yönetim planına bakacaksınız. Yönetim planında zemin daireler asansör giderinden istisna tutulmuş olabilir. Bu durum dükkanlar için de söz konusu. Onlann da asansör giderine katılmaması için yönetim palanına bakılacak. Şayet yönetim planında bu hususta bir düzenleme varsa buna uyulacak. Yoksa tüm bağımsız bölüm malikleri ortak gidere katılacak, dolayısı ile siz de. 
 
Tamer Heper

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mülkiyet devri tüm tapu müdürlüklerinden yapılabilecek
  • 03.12.2024 16:42

Mülkiyet devri tüm tapu müdürlüklerinden yapılabilecek

Tapu işlemlerinde mülkiyet devri işlemleri, herhangi bir tapu müdürlüğünden doğr ...

TKGM bünyesinde milyonlarca tarihi belge muhafaza ediliyor
  • 29.07.2024 16:54

TKGM bünyesinde milyonlarca tarihi belge muhafaza ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğ ...

Türkiye genelinde geçen ay 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi yapıldı
  • 10.03.2023 12:53

Türkiye genelinde geçen ay 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi yapıldı

Türkiye genelinde geçen şubat ayında 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi gerçek ...

Bakan Kurum, Tozkoparan'daki temel atma ve anahtar teslim törenine katıldı
  • 07.03.2022 17:17

Bakan Kurum, Tozkoparan'daki temel atma ve anahtar teslim törenine katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tozkoparan Kentsel Dö ...

Tapu senetleri ve e-Devlet uygulamaları yenileniyor
  • 01.12.2018 17:31

Tapu senetleri ve e-Devlet uygulamaları yenileniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Tapu Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devl ...

Gayrimenkul satışlarında yeni dönem
  • 01.12.2018 16:59

Gayrimenkul satışlarında yeni dönem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önümüzdeki yıl başlanacak olan değişikli ...