Binadaki rahatsız edici durumlara yasa karar verir!
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binadaki rahatsız eden durumların düzenlenebileceğini dile getirdi
Evim kirada, kiracıdan yana şikayetim yok ancak alt katta oturanlar çok gürültü yapıp rahatsız ediyorlarmış, süresi gelince bu nedenle çıkayım diyor. Ben ise bu kiracıyı kaybetmek istemiyorum. Ne yapayım? •T.K.
Doğrusu şansınızın kıymetini bilin, böyle kiracı az bulunur. Şayet kiracı sözleşme bitiminde çıkmaya kararlı ise sizin önlemeniz hukuken mümkün değil. Ancak alt komşunun gürültüsünün nedenini bilmek de önemli. Çünkü Kat Mülkiyeti Kanununa göre rahatsız edici davranışların mahkeme kararı ile önlenmesi mümkün. Bu konuda mahkemeden karar alınıp icra marifeti ile uygulanması düşünülebilir. Kiracınızı kaybetme tehlikesi karşısında bu yola başvurabilirsiniz ancak yukanda bahsettiğim gibi gürültü, mahkeme kararı ile önlenebilecek türden ise. Örneğin bir motor çalışıyor, örneğin devamlı bir iş icabı alet kullanılıyor ise önlemek mümkün. Ancak evde oturan yaşlı çift akşamları çok horluyor ise galiba biraz ümitsiz. Durumu buna göre değerlendirin.
Babam 88 yaşında, ölümüne üç gün kala aile hekiminin sağlam raporu ile tüm malvarlığını torununa vasiyet etmiş. Ancak kendisi hak safhada kanser hastasıydı, son günlerinde yanına gelen bizleri bile tanımıyordu, yatağa bağlı idi. Buna sağlam raporu verilebilir mi? Bu vasiyetname iptal olunur mu? • Y.A.
Önce şunu hatırlatayım. Bir insan yatağa bağlı hasta olabilir, had safhada kanser hastası da olabilir ama akıl sağlığı da yerinde olabilir. Bu durumda hukuki işlem yapma yeteneği vardır ve yaptığı vasiyetname geçerlidir. Bunu bir doktor tespit eder, bu kadar uzaktan benim konumumda biri tespit edemez. Ancak aksi iddiada olabilirsiniz. Bir tek doktor raporu vardır diye iptal talebinden vaz geçin diyemem. İptal davası açmayı düşündüğünüzde elinizdeki aksi hususu belgeleyecek delilleri toplayın. Örneğin kullandığı ilaçlara ait reçeteler dahi delildir. Bunun yanında hastalığı sırasında alınmış doktor raporları ve mektubunuzda bahsettiğiniz video çekimleri destekleyici olabilir, ikinci husus, mevcut vasiyetnameye rağmen hayatta olan eşi veya çocuklan mahfuz hisselerini talep ile dava açabilirler. Yani vasiyetname mahfuz hisseli mirasçılan bertaraf etmez. Bu halde miras paylannın belli kısımlanna sahip olurlar. Ancak vasiyetname iptal olursa bu halde mirasçılar miras paylarının tamamına sahip olurlar.
Tamer Heper / Posta
Yorum Yaz