Binalarda sığınak zorunluluğuyla ilgili merak edilenler!
Türkiye'de "kaç apartman sığınak için yer ayırmış durumda" diye sorulsa gelecek yanıt hiç de iç açıcı olmayacak, bunu biliyorum
Türkiye'de "kaç apartman sığınak için yer ayırmış durumda" diye sorulsa gelecek yanıt hiç de iç açıcı olmayacak, bunu biliyorum. Ama toplu konutlarda sığınak için yer yapmak da yasaların bir gereği. İşte bu unutulan sorun için bir soru var bu hafta.
Emine Yılmaz/ İstanbul
Geçen yıl yeni bir daire satın aldık. Belediyeden aldığımız projede sığınak olarak bir yer görünmekteydi. Ancak ne yazık ki orası bir daire ve içinde oturanlar var. Peki, projesinde sığınak olarak görünen yer, ikamet amacıyla kullanılabilir mi?
Bu problem birçok binada var. Projede sığınak olarak gösterilen yerler bazı müteahhitler tarafından etik dışı bir anlayışla satılıyor. Konuyu bilen bilmeyen kişilerce satın alınıyor ve çoğu kez de kiraya veriliyor ya da satılıyor.
İmar Kanunundaki kriterlere uygun olan binalarda, çıkarılan yönetmelikte sıralanan koşullar ve ölçülere göre belirli yerlerin ayrılarak sığınak yapılması zorunlu. 1988 tarihli sığınak yönetmeliğine göre 8 ve daha az daireli binalarda sığınak zorunlu değildi. 2010 tarihinde yapılan değişiklikle 12 ve daha az daireli binalarda sığınak yapılması zorunlu değil artık. Yani artık bir apartmanda 12'den az daire varsa "sığınak için yer ayırmak" zorunlu değil.
Gelelim sizin sorunuza. Önceki yazılarımda da ifade etmiştim. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4.maddesine göre ortak alanlar bellidir ve sığınaklar ortak alan olarak belirtilmektedir. Ortak yerler üzerinde kat malikleri ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda Belediyeden aldığınız tasdikli projede sığınak olarak gösterilen yer tüm kat maliklerinin ortak yeridir. Bu sığınaklar kiralanamaz, devredilemez, satılamaz ve amacı dışında kullanılamaz.
Dolayısıyla atmanız gereken ilk adım, diğer kat malikleriyle birlikte karar vermeniz. Sığınak olarak belirlenen yerde ikamet eden kişiye ya da kişilere Noter aracılığıyla çekeceğiniz ihtarnameye uyulmaması durumunda da bir avukatla görüşerek yasal işlemleri başlatmanız gerekecektir. Bunun için size bir diğer önerim, bağlı olduğunuz belediye yetkilileriyle görüşmeniz.
Necmiye Gülümser-Ankara
İki yıl önce tapuda Kasım Ö. adına kayıtlı bir daireyi satın aldım. İçinde otururken geçen ay satmaya karar verdim ve alıcıyla birlikte tapuya gittiğimde üzerinde ipotek olduğunu öğrendim. İpoteği Kasım Ö. koydurmuş aslında. Oysa ben daireyi alırken tapuda bu kişinin, yani Kasım Ö'nün adına kayıtlıydı ve onun arsa hissesinden adıma tescil edilmişti. Ben şimdi bu borcu ödemek zorunda mıyım?
Her zaman söylüyorum bu tür problemlere karşı tedbirli olmalısınız. İşte yine aynı sorun. Sebebi basit. Arsadan hisseyle ev satın almak.
Önce problemin ne olduğuna bakalım. Gülümser hanım siz de aslında bir daire alıyorum derken arsadan hisse almışsınız muhtemelen. Zaten bunu belirtiyorsunuz sorunuzda. Kasım Ö. adlı size daire sattığını ileri süren kişi de size arsa payını satmış durumda. Kasım Ö. muhtemeldir ki herhangi bir borcundan dolayı arsada kalan hisselerini teminat olarak göstermiş ve borcuna karşılık ipotek etmiş. Siz de satın aldığınız dairenin arsasından hisse aldığınız için arsanın bir borca karşı ipotek edilmesinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü yasaya göre bir arsanın tamamının veya bir kısmının ipotek edilmesi sonucunda tüm hissedarlar ipotek bedeline karşılık gelen miktardaki borcu da üstlenirler.
Yeniden söylüyorum. Arsadan hisse alınması yolu ile daire satın alırsanız, önemli problemlerle karşı karşıya kalırsınız. Bu yüzden konut almaya karar verdiğinizde mutlaka kat irtifaklı veya kat mülkiyetli tapusunun olup olmadığını araştırın.
Kaynak: Nüsa UĞUR/ Sabah Emlak
- Etiketler:
Yorum Yaz