Binanın mantolanmasına yönetici de herkes gibi iştirak eder!
Tamer Heper bugünkü yazısında binadaki yöneticinin mantolama işlemlerinde herkesin ödediği ücreti ödeyeceğini ifade ediyor
Binada mantolama yapılacak. Yönetici para vermeyecek. Kendisi "Yönetici para vermez" diyor. Biz aksini söyleyince de "Alın yönetimi siz yapın" diyor. Hangimiz haklıyız? • M.M.
Yöneticiniz Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 40'ıncı maddesini yanlış yorumluyor. Bu maddede şöyle bir cümle var: "Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacak ise ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yansına katılmaz.". Görüldüğü gibi öncelikle bu konuda kat malikleri kurulunda alınmış bir karar var mı yok mu buna bakılır. Karar varsa bu uygulanır. Karar yoksa yönetici normal yönetim giderlerinin yansına katılmaz. Bu normal yönetim giderleri her ay ödenen mutad giderlerdir. Kapıcı ücreti, temizlik vs. giderler bu kapsamda düşünülebilir. Ancak mantolama gibi mutad dışı giderler bu kapsamda değildir. Dolayısı ile yöneticiniz bu gidere herkes kadar iştirak edecektir. Yönetimi almanız teklifi ise bir tehdit değildir. Yöneticiniz yurttaki tek yönetici değildir, bunu herkes yapıyor, sizlerden biri de yapabilir, bu işi beğenmiyor ise her yönetici her zaman istifa edebilir, bu iş mecburi, değildir.
Sonuç alınır
Anne ve babalarından annemle teyzeme iki arazi miras kaldı. Ancak iki kardeş bunu bir türlü paylaşamadı. İkisi de yaşlı, onlar paylaşamayınca annemin avukat ortaklığın giderilmesi davası açtı, davayı kazandı. Ancak teyzem bunu temyiz etti. Dosya Mayıs 2012'de Yargıtay'a gitti. Böyle bir dava Yargıtay'dan ne kadar zamanda döner, karar bozulur mu? İ.Ş.
Doğrusu bir dava açmak ne derece hak ise mahkemece verilen kararı temyiz etmek de o kadar hak. Bunun için temyiz eden birini kınamak yanlıştır. Dosyanız Yargıtay'dan ne kadar zamanda döner, karar bozulur mu? Bu sorulardan bari biri cevaplanabilir olsa da ona öncelik versem, ne gezer? Yargıtay'dan dosyalar genellikle çok geç geliyor. Ortalama bir süre derseniz ben size bir seneyi göze alın derim. Daha uzun süre kalan yok mu? Var elbette, bu iş yüküne bağlı, ancak bence bu günlerde beklemeyin. Peki bozulur mu? Bunu söylemek hiç ama hiç mümkün değil. Dosyayı inceleseniz bile kesinlikle 'bozulur' veya 'bozulmaz' diyemezsiniz. Hele böyle kilometrelerce uzaktan, dosyayı hiç görmemiş biri bu konuda fikir beyan ederse fahiş hata yapar. Ancak şunu söylemek mümkün. Bir gayrimenkulün ortaklığının giderilmesi talep edilmişse paylaşılarak da olsa satılarak da olsa sonuçta bu gayrimenkul veya bedeli paylaşılır. Dolayısı ile şayet bu karar herhangi bir nedenle Yargıtay'da bozulsa bile bozma nedenine uyularak sonuca ulaşılabilir. Bu annenize olsa olsa bir süre kaybettirir o kadar.
Tamer Heper / Posta
Yorum Yaz