Borçlar Kanunu’ndaki düzenlemeyle ev sahibi 10 yıllık kiracısını kapıya koyabilecek!
KİRADER Genel Başkanı Büyüknohutçu, yaşanabilecek mağduriyetlere karşı yasal yollara başvuracaklarını söyledi
Gelecek yıl yürürlüğe girecek Türk Borçlar Kanunu ile kiracı ev sahibi ilişkisinde yeni dönem başlayacak. Uygulama ile hak sahipleri, 10 yılı dolduran kiracılarını hiçbir gerekçe göstermeden faaliyet gösterdiği işyerinden veya evden çıkartabilecek. Uygulamadan yüz binlerce kişinin etkilenmesi bekleniyor.
Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Türkiye nüfusunun yüzde 50'sinin kiracı olduğu düşünüldüğünde bunların yüzde 20'sinin uygulamadan etkileneceğini belirterek, "Geçmişte bütün edinimlerini yerine getiren, kirasını doğru ödeyen ve yıllık artırımını yapan kiracılar istedikleri kadar evlerde oturabiliyordu. Ancak yeni yasanın bu maddesine göre ev sahibi, 10 yılını doldurmuş kiracılarım hiçbir gerekçe göstermeden 10 yıl sonra kapının önüne koyabilecek. Kiracılamız bu nedenle huzursuzluk içinde" dedi.
KİRADER olarak, yasa hazırlanırken bu maddeler konusunda ilgilileri uyardıklarını arılatan Büyüknohutçu, gelecek yıl kiracılar sıkıntı yaşamadan önce bu maddede düzeleme yapılmasının şart olduğunu vurguladı. Büyüknohutçu, "Eğer kiracı yasal artışını yapıyorsa kirasını düzenli ödüyorsa, konuta zarar vermiyorsa, birlikte yaşadığı apartmandaki insanların hayatını çekilmez hale getirmiyorsa sadece ev sahibinin biraz daha fazla para kazanma hırsı yüzünden evden çıkarılamamalı. 10 sene değil, 15 sene de olsa şartları yerine getiren kiracılar evinde oturmaya devam edebilmeli" diye konuştu.
Yasa maddesindeki değişiklik haberlerini okuyan çok sayıda kiracının kendilerini aradığını belirten Büyüknohutçu, yaşanabilecek mağduriyetlere karşı yasal yollara başvurmayı düşündüklerini bildirdi. Büyüknohutçu, kiracıların bir evi kiralarken ev sahibiyle “10 yıl sonra seni evden çıkarmayacağım” diye bir sözleşme imzalatmasının da çözüm olmayacağını söyledi. Kiracılara kontrat imzalarken "tahliye belgesi" imzalamamalarını öneren Büyülnohutçu, ''Tek çözüm yasal düzenleme. Tüm siyasi parti temsilcilerine sesleniyoruz. Meclis'te bu acilen görüşülmeli. Bu madde yürürlüğe girmeden yeniden görüşülerek mutlaka iyileştirilmelidir" dedi.
AA
Yorum Yaz