Engellilerin yaşamını kolaylaştıran yasa 3 yıl erteleniyor mu?
Engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla çıkarılan 5378 sayılı yasanın uygulanma süresinin 3 yıl ertelenmesine ilişkin yasa teklifini eleştiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan, "Endişe verici bir durumla karşı karşıyayız" dedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan, engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla çıkarılan 5378 sayılı yasanın uygulanma süresinin 3 yıl ertelenmesine ilişkin yasa teklifini eleştirirken, "Bu yasadan vazgeçme çalışmalarını üzülerek izliyoruz. Endişe verici bir durumla karşı karşıyayız" dedi.
Hakkan, dün şube yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, 'engelli yasası' olarak bilinen 5378 sayılı yasanın, 2006 yılında 'kentlerin engelli erişimine uygun hale getirilmesi" amacıyla çıkarıldığını anımsatarak, başkentte, Ankara Valiliği tarafından yürütülen projeye Mimarlar Odası'nın da destek verdiğini kaydetti. Hakkan, "İki senelik bir süreçte Valilik ile çalışma imkânı bulduk. Okullar, hastaneler, kaymakamlık binaları, adliye binaları gibi halkın çok yoğun kullandığı yapılarla ilgili çalışmalar başlatıldı ve formlar oluşturuldu. Bu binaların temmuza kadar engellilerin ulaşımına açılması için gerekli çalışmalar yapıldı. Önemli bir yol kat edildi.
Özellikle kent çeperlerinde Etimesgut, Sincan, Yenimahalle gibi birçok bölgede bu çalışmaları bizler yerinde yürüttük" diye konuştu.
'ÇABALARI ÜZÜLEREK İZLİYORUZ'
Engelli Yasası'nın uygulanma süresinin 3 yıl ertelenmesine ilişkin olarak TBMM Başkanlığı'na verilen yasa teklifini anımsatan Hakkan, 2006'dan bu yana geçen süreçte küçük düzenlemelerle, bazı bölgelerin engelli kullanımına açılabileceğini savundu. Hakkan, "Bu yasadan vazgeçme çabalarını üzülerek izliyoruz. Bu alanların hızlıca, engelli vatandaşlarımızın kullanımına açılması gerekir. Özellikle kent merkezinde engelli olmayan vatandaşlarımızın bile yürümesi neredeyse imkânsız. Endişe verici bir durumla karşı karşıyayız. Bu konunun takipçisi olacağız" dedi.
'CANİK SELİ ANKARA'DA DA OLABİLİR'
Öte yandan, Samsun'un Canik ilçesinde yaşanan sel felaketini de değerlendiren Hakkan, TOKİ'nin inşaat politikasını eleştirerek şunları söyledi: "TOKİ'nin yapıldığı konut alanlarında, dere yatakları başka yerlere kaydırılarak ya da kanallar açılarak bu alanlara konut yapmış durumdalar. Bunlar düzgünce ıslah edilmemiş alanlar, neredeyse 3 metreye yakın birkaç saniye içinde su basması sonucu çok feci şekilde can veren yurttaşlarımız var, sonuç bu. Ankara kentinde de sıkıntılar var, Dikmen var, Mamak var, biz endişe içindeyiz."
'BİNALAR AYAKTA, İNSANLAR DEĞİL'
Hakkan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın imar kanunu açısından binaların sağlam olduğunu sözleriyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Binalar ayakta duruyor diyorlar ama insanlar ayakta değil maalesef. Çok acı şekilde vatandaşlarımızı kaybettik, dolayısıyla bu açıklamaları çok yakışıksız ve samimiyetsiz buluyorum. Kendisi inşaat mühendisi fakat bunu göz göre göre söylemesi anlaşılır bir durum değil."
Milliyet
Yorum Yaz