Evini teslim almayanların KDV'si ne olacak?
Herkesin konusu kendine göre önemli... Maliye Bakanı, net alanı 150 m2'nin altında olan evlerde, KDV oranının artırılacağını açıkladığından bu yana, evlerini müteahhitten teslim almayanlardan sorular yağıyor
Herkesin konusu kendine göre önemli... Maliye Bakanı, net alanı 150 m2'nin altında olan evlerde, KDV oranının artırılacağını açıkladığından bu yana, evlerini müteahhitten teslim almayanlardan sorular yağıyor.
ALINDIĞINDA YÜZDE BİR İDİ
Okurlarımızdan Cemil Bey'in yazdıkları, okuyucu sorularının özeti gibi. Birlikte okuyalım."Emekli ikramiyemi ve birikimlerimi vererek, inşaat firmasından, üç ay önce kaba inşaat halinde iken 120 m2 bir daire aldım. Daireyi 2013 yılı mayıs ayında teslim edecekler. Evin bedelini ve yüzde 1 KDV'sini de ödedim. Geçenlerde müteahhit aradı ve 'Maliye Bakanı, 150 m2'ye kadar olan konutlarda KDV oranının bir Kararname ile artırılabileceğini açıkladı. Evinizle ilgili KDV oran artışı olursa, sizden KDV farkı isteyeceğim. Bilginiz olsun' dedi. Olur mu böyle şey, ben evi alırken KDV oranı yüzde 1 idi. Aldıktan sonra KDV oranı artırılırsa ben niye ödeyeyim?"
Bazı müteahhitler de KDV oranı artışını hiç düşünmedikleri için daireleri inşaataşamasında KDV dahil sattıklarını, konutları teslim etmeden oran artışı olursa,alıcılarla ciddi sorunlar yaşayacaklarını belirterek, bu konuya çözümbulunmasını istiyorlar.
MAALESEF ÖDENECEK
Konutların proje üzerinden veya inşaatları devam ederken satılması halinde, KDV yönünden vergiyi doğuran olay meydana gelmiyor. Bu tür satışlarda, inşaat bitip iskanıalındığından itibaren, yedi gün içinde satış faturası düzenlenip, KDV hesaplanması gerekiyor. Ancak, konutun iskan alınmadan önce alıcılarınkullanımına sunulması halinde, vergiyi doğuran olay bu tarihte meydana gelecek.İnşaat devam ederken alınan paralar ise, inşaat firması açısından"avans" niteliğindedir. Yukarıda yapılan açıklamalardan da farkedileceği gibi, dairelerin iskanı alınıp teslim edilmesinden önce, KDV oranartışı yapılması durumunda, KDV yeni oran üzerinden hesaplanacak. Yapılansözleşmede, daire satış bedeli KDV dahil belirlenmişse ve sözleşmeye olası birKDV artışı ile ilgili hüküm konulmamışsa, KDV'yi alıcı ödemeyecek.
NE YAPILABİLİR?
Maliye Bakanı'nın açıkladığı KDV oran artışı yapılacaksa, daha önce proje üzerinden veya inşaat devam ederken konut alanlar, KDV yönünden korunmalı. Bu aşamada örneğin; proje üzerinden ya da inşaat devam ederken yapılan satışlarda,kararnamenin yayım tarihi itibariyle "kat irtifaklı arsa tapusu"almış olanların, KDV oranlarının yüzde 1 olarak uygulanacağı yönünde bir düzenleme yapılması sorunu çözebilir.
Şükrü Kızılot/Hürriyet
- Etiketler:
- Mardin
- Dünya Mirası Listesi’ne girecek
- mardin dünya mirası
- mardin taş evler
- mardin tarihi yerler
- unesco dünya mirası geçici liste
- 7 bin yıllık mardin
- mardin tarihi yerleri
- mardin çarpık yapı
- mardin evleri
- mardin mimari
- eski mardin
- toki mardin
- toki'den mardine yeni konutlar
- yeni konutlar mardin
- mardin yeni konut
- mardin mimarisine uygun konutlar
- yöresel mimari
- toki yöresel mimariye uygun yapılar
- Evini teslim almayanların KDV'si
- konut kdv'si
- konut kdv oranı
- konut kdv
- kdv hesaplamaları
- konut kdv hesaplamaları
Yorum Yaz