Gayrimenkul sektöründe gündem KDV!
Yapı ruhsatı 1 Haziran 2012’den sonra alınan konutlarda daha çok KDV alınmasıyla ilgili uygulamaya tepki geldi. Sektör temsilcilerine göre uygulamayla piyasa küçülürken, kayıt dışılık da önemli oranda artacak
Yapı ruhsatı 1 Haziran 2012'den sonra alınan konutlarda daha çok KDV alınmasıyla ilgili uygulamaya tepki geldi. Sektör temsilcilerine göre uygulamayla piyasa küçülürken, kayıt dışılık da önemli oranda artacak
Gayrimenkul sektörünün en önemli ayağı olan konuttaki KDV'nin arttırılmasıyla ilgili yapılacak düzenleme sektörün tepkisini çekti. Sektörün ende gelen örgütlerinden GYODER ve KONUTDER yaptıkları açıklamada uygulamanın sektörü küçülteceğini vurguladı. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, KDV artışının konut sektöründe yüzde 25 küçülmeye neden olacağını belirtirken, GYODER Başkanı Işık Gökkaya da, sektörde kayıt dışılığın artacağı uyarısında bulundu.
KDV oranının yüzde 18'e yükseltilmesi halinde, ilave gelecek yüzde 17 oranındaki KDV yükünün konut almak isteyenleri olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Ömer Faruk Çelik, bu durumda istihdamın 300 bin kişi azalacağını, sektörün büyük ölçüde kayıt dışına çıkacağını, yeni ve nitelikli projeler yerine, daha vasat ve daha güvensiz projelere yapılacağını söyledi.
‘Yeni projelerin önü tıkanır'
Çelik, mevcut uygulamada 150 metrekareden küçük konutlarda yüzde 1 vergi uygulamasının bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi:
“Deprem endişesi yaşayan, daha sağlıklı ve sosyal imkanı olan yaşam alanlarında çocuklarını yetiştirmek isteyen aileler, yıllarca para biriktirmek ve hatta borçlanmak suretiyle, 150 metrekareyi geçmeyen konutları mevcut vergi düzenlemelerine göre alım bedeli üzerine yüzde 1 KDV ödeyerek satın almaya çalışıyor. Ancak mevcut düzenlemenin değiştirilmesi ve KDV oranının yüzde 18'e yükseltilmesi halinde, ilave gelecek yüzde 17 oranındaki KDV yükü, hayatları boyunca yaptıkları en büyük yatırımı karşılamaya çalışan pek çok aileyi olumsuz etkileyecektir.”
Son dönemlerde yüksek seyreden konut kredisi faiz oranları nedeniyle zaten zorlanan vatandaşın KDV artışı olması halinde ihtiyaç duyduğu konutları alamaz hale geleceğini savunan Çelik, “Bu durumda bugün itibariyle yaklaşık 1 milyona yakın konut stoku olan ülkemizde yeni projelerin önü kesilecektir” dedi.
‘KDV oranları değişmesin'
Çelik, sonuçta sektördeki KDV oranlarının değişmemesini talep ettiklerini vurgulayarak, “Kentsel dönüşüm alanlarının KDV'den istisna edilmesi kaosa yol açacaktır. Arsalar için belediyelerden alınan imar durum yazıları ve akabinde alınan inşaat ruhsatları, 5 yıl süreyle kazanılmış hak olmalıdır. İmar planlarında bir değişiklik olsa bile kazanılmış haklara göre inşaat yapılmasına müsaade edilmelidir” dedi.
‘Kayıt dışılık artacak'
GYODER Başkanı Işık Gökkaya da, gayrimenkul sektörünün, çok önemli bir dönemden geçtiğini belirterek, “Kentsel Dönüşüm, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın yasallaşması, yabancıların mülk satışının önündeki mütekabiliyet engelinin kaldırılması vb. gibi çok önemli ve olumlu gelişmelerin yanı sıra yeni KDV düzenlemesi gibi maalesef sektörü olumsuz etkileyecek bazı sorunlar da söz konusu oluyor” diye konuştu. Sadece kentsel dönüşümle 10 yılda 5.3 milyon konutun yenilenmesinden bahsedildiğini dile getiren Gökkaya, şunları aktardı:
“Ek finansal kaynak yaratmak üzere ikincil piyasaların oluşturulmaya çalışıldığı, imar haklarının menkulleştirilmesi, imar haklarının transferi, gayrimenkul sertifikaları gibi farklı finans enstrümanlarının söz konusu olduğu bir noktada, yeni KDV düzenlemesi sağlıksız sonuçlar doğuracaktır. Başta biz GYODER olarak yürüttüğümüz, tüm sektörün konutlarda yüzde 18 KDV uygulamasının kademelendirilmesi yönündeki çabalarına karşın yürürlüğe giren bu karar, kayıt dışılığın azaltılması hedeflenen bir sektörde, maalesef kayıt dışılığı artıracaktır.”
Dönüşüm alanları kapsam dışı
Konut sektörünü yakından ilgilendiren uygulamaya göre, konut teslimlerinde, özelleştirme kapsamındaki veya kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen yerler hariç, inşaatın yapıldığı arsa veya konutun vergi değeri esas alınarak, KDV oranını farklılaştırabilme konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Söz konusu düzenleme, yapı ruhsatı 1 Haziran 2012'den sonra alınan veya kamu kurum, kuruluşları ile bunların iştiraklerince ihalesi bu tarihten sonra yapılan inşaat işlerine ilişkin konut teslimleri için uygulanmak üzere, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
Yorum Yaz