Gayrimenkulün icra takibi ile haczin kaldırılması birbirinden farklıdır!
Tamer Heper bugünkü yazısında eğer daire üzerinde ipotek ve haciz varsa 2 yıl geçtikten sonra bu talebin düşürülebileceğini ifade ediyor!
Bir daire aldım, üzerinde bankanın ipoteği ve haczi vardı. İpoteğin kalkması gerekiyordu. Bankaya gittim ipoteğin fek yazısını aldım tapuya götürdüm, burada problem yok. Haciz konusunda gayrimenkule konulan haczin iki yılı geçtiğini gördüm, icraya gittim, haczi kaldırın dedim, benden yüzde 5 harç istediler veya alacaklı vekili gelsin, paramızı aldık desin veya borçlu vekili gelsin borcun ödendiğine dair belge getirsin dediler. Bu olayın çözümü böyle midir? • M.T.
Bazen iki taraf aynı dili konuşmayabilir. Özellikle hukukta bir hukuk dili vardır bir de günlük konuşma dili. Sizin probleminizin bu olduğunu zannediyorum. Bir icra takibinde takibin kaldırılması; dosyanın işinin bitmesi ayrı şey haczin kaldırılması ayrı şeydir. Bir takip kesinleşir, ortada takip vardır ama haciz yoktur. Haciz tatbiki ayrı bir hukuki işlemdir. Veya bunun tersi, icra takibi vardır borçlunun mallarına haciz tatbik edilmiştir, ancak herhangi bir nedenle haciz kaldırılır ama takip devam edebilir. İkisi farklı işlemdir. Dolayısı ile sizin olayınızda talebiniz dosyanın yani takibin ortadan kalkması ise bunun yolu ya borcun ödenmiş olması veya alacaklının feragat etmesidir. Şayet alacaklı feragat ediyor ise bu halde feragat harcı öder. Ancak haczin kaldırılıp takibin devam etmesi yukarıda söylediğim gibi doğaldır ve hele gayrimenkullerin haczinde hacizden itibaren herhangi bir işlem yapılmazsa iki yıl sonunda haciz kendiliğinden düşer. Takip ise devam eder. Karşınızdaki ile bu dille konuşun, bence bir anlaşmazlık olmuş, sizin talebiniz iki yıl geçmekle haczin düşürülmesi talebidir. Bunun dışında belli süreler sonunda dosya da takipten kaldırılır ancak alacaklının talebi ile yenilenebilir, bu kadar teknik konuya girmiyorum bunları avukatınız halledecek.
Yetki sizde
Sitemizdeki görevli emekli oldu ama muhasebeci yeniden işe başlatmış. Destek primi ile çalışması mecburi mi? Asgari ücretin altında bir ücret ödenebilir mi? • G.S.
Çalışan biri emeklilik hakkını kazandıktan sonra da çalışmaya devam edebilir. Bu iki şekilde olur ya çalışan emeklilik hakkını kazandıktan sonra emekliliğini istemez ve çalışmasını sürdürür, emeklilikle ilgili hakları saklıdır, bu halde kıdem tazminatı miktarı artar, prim ödemeye devam edebilir emeklilikte alacağı ücrette bir miktar fark olur. İkinci ihtimal emeklilik hakkından kaynaklanan haklarını, örneğin kıdem tazminatını alır artık emeklilik statüsündedir, emekli maaşı almaya başlar ama işyerinde çalışmaya devam eder. Bu halde SGK'ya destek primi ödenir, kendisine aylık ücret verilir ama hiçbir zaman aylık ücret asgari ücretin altında olamaz. Siz de bu kurallara uyarak hizmetliyi çalıştırabileceksiniz. Muhasebeci işe almış diyorsunuz. Bir sitede işe alma işe son verme muhasebecinin görev ve yetkileri dahilinde değildir. Buna sizler ve yönetim karar verecektir. Dolayısı ile çalıştırmak istemiyorsanız henüz emekli olmuş birinin zaten kıdem tazminatı ve sair hakları ödenmiştir, işine son verirsiniz olur biter. Yani muhasebecinin verdiği göreve ve bu çalışana mahkum değilsiniz.
Tamer Heper / Posta
Yorum Yaz