İnşaatta KDV ne zaman hak edilir?
İnşaat taahhüt hizmetlerinde KDV yönünden vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih İnşaat sektörünün en önemli sorunlarından birisi de vergisel konulardan kaynaklanmaktadır
İnşaat taahhüt hizmetlerinde KDV yönünden vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih İnşaat sektörünün en önemli sorunlarından birisi de vergisel konulardan kaynaklanmaktadır. Bunlar içerisinde, inşaatçılar açısından sorun yaratan hususlardan en önemlisi, inşaat işlerinde KDV yönünden vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihin tespitine ilişkindir.
Çünkü, vergi idaresinin bu işlerde vergiyi doğuran olayı hakediş belgesinin onaylandığı tarihe bağlaması, inşaat sektörünün henüz tahsil etmediği bedelin KDV'sini beyan etmesine, bu ise anılan sektörün finansman yönünden sıkıntılarına neden olmaktadır.
İlerleyen sayfalarda da ayrıntılı olarak açıklanacağı üzere, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu verdiği bir Kararla, bu konuda ortaya çıkan ve yukarıda belirtilen sorunu önemli ölçüde çözümlemiştir
(1). İnşaat taahhüt hizmetleri, ticari hizmet kapsamında, KDV Kanunu'nun 1/1 ve 4. maddelerine göre KDV'ye tabi bulunmaktadır. KDV'ye tabi olan bu işlemlerde vergiyi doğuran olay Kanun'un 10. maddesinin (a) ve (c) bentlerine göre, hizmetin ifası, hizmetin kısım kısım verildiği hallerde ise, her bir kısım hizmetin ifası anında meydana gelmektedir. Kısım kısım ifa edilen inşaat taahhüt işlerinde KDV yönünden vergilendirme yapılabilmesi için, her bir kısım hizmetin ifa edildiği bir diğer ifade ile vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihin tespit edilmesi önem kazanmaktadır.
a) Vergi İdaresinin Görüşü
Vergi idaresinin konu ile ilgili Genel Tebliğ düzeyinde yaptığı bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak vergi idaresi bu konudaki görüşünü tayin ettiği özelgeler (muktezalar) ile bildirmiştir.
Vergi idaresi görüşüne göre, inşaat taahhüt işlerinde vergiyi doğuran olay, hakediş belgelerinin düzenlenip, ihale makamınca onaylanması ile meydana gelmektedir. Verginin hesaplanması için kesin kabulün yapılması şart değildir. Onay tarihindeki vergi oranı üzerinden KDV hesaplanması ve bu verginin genel hükümler çerçevesinde beyan edilerek vergi dairesine yatırılması gerekmektedir.
Kısım kısım teslim edilen proje işlerinde vergiyi doğuran olay, her bir kısmın idarece onaylandığı tarihte meydana gelecektir (2).
Benzer nitelikte bir yaklaşımı Maliye Bakanlığının vermiş olduğu özelgede de görmek mümkündür. Anılan özelgede; "Kısım kısım yapılan taahhüt işlerinde, yapımı gerçekleşen ve hakediş raporuna bağlanan kısma ait bedel için farklı tarihlerde fatura düzenlenmek suretiyle matrahın bölünerek katma değer vergisi uygulanması mümkün değildir."
(3) Görüşüne yer verilmektedir. Gelir İdaresi'nin görüşüne göre, hakediş belgesi düzenlenmek suretiyle kısım kısım yapılan işlerde, yapımı tamamlanarak hakediş belgesi düzenlenen her bir kısım için fatura düzenlenmesi ve katma değer vergisi beyan edilmesi gerekmektedir.
1- Şükrü KIZILOT, "inşaatçıların KDV Sorunu Çözüldü","Mali Yaklaşım Köşesi", 22.06.1999, s. 13 2- MB. özelgesi, 15.12.1988 Tarih ve 2601010,03.02.1993 tarih ve 28041 Sayılı 3- MB'nin, 06.01.2000 tarih ve B.07.0.GEL0.52/5210-6/689 sayılı Özelgesi.
Şükrü Kızılot/Hürses
Yorum Yaz