maritbet girişmaritbet
İntifa hakkı, gayrimenkulden yararlanma anlamındadır!

İntifa hakkı, gayrimenkulden yararlanma anlamındadır!

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki yazısında kişinin izni dahilinde mal varlığının ölünceye kadar başkası tarafından kullanılabileceğine değiniyor

26 yaşındayım. Beni dedem büyüttü. Dedemin gayrimenkulleri var, bunlardan birinin bir kısmının intifa hakkını ölünceye kadar bakma kaydı ile bana verdi. "Ölene kadar benim öldükten sonra senin" dedi. Dedemin çocukları var, ancak miras olarak kalan malvarlıklarını satıp yediler. Şimdi dedemin malvarlığına göz diktiler. Bana, elimdeki tapu için "İşe yaramaz kağıt parçasıdır" diyorlar. Bu öyle midir? Ne önerirsiniz? E.U.

Hukuki tabirler tam yerli yerinde olmadıkça akıl karıştırır. Dedeniz gayrimenkullerinden bir bölümünün size ait olmasını ise ve ölümünden sonra size kalmasını istiyor ise size intifa hakkı vermeyecek, intifa hakkını kendisinde tutarak size kuru mülkiyetini verecek, yani yaptığı işlemin tersini yapacak. Bunun için de ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılması şart değil. Ancak ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılamaz mı? Yapılır, o da bir yoldur. Gerçekten bakıma muhtaç ise ve siz ona bakacak iseniz, ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaparsınız. Bu sözleşme nedeni ile size sözleşme sırasında malvarlığının bir kısmını bırakabilir veya sözleşmeye, bırakacağı malvarlığının ölümünden sonra size ait olacağı hükmünü koyar. Yapılan işlem de bir kağıt parçası değildir. Bu gözle elinizdeki tapuya veya sözleşmeye bakın. Size intifa hakkı verildi ise bu şu anlama gelir: Dedeniz kuru mülkiyet sahibi. Siz intifa hakkına sahip olduğunuz bölümü, siz ölene, kadar kullanabileceksiniz. Dedenizin sizden önce ölümü halinde dedenize ait kuru mülkiyet mirasçılar arasında paylaşılacak. Bu sizin çok işinize yaramaz. Sizin işinize yarayacak olan, kuru mülkiyeti sizin alıp intifa hakkının dedede kalmasıdır.
 
Ortak giderden karşılanır
 
9 katlı bir binanın ikinci katında oturuyorum. Altını sığınak ve sığınakta radyatör yok. Bu nedenle benim dairemin alttan ısı kaybı var. Herkese göre 3-5 derece daha soğuk oluyor. Çatı katının izolasyonu çatı arasından yapılıyor da benim dairemin izolasyonu yapılamaz mı? Yapılırsa masrafı ortak giderden karşılanmaz mı? • MA
 
Evet, çatı katlarının izolasyonu çatı arasına serilen izole maddeleri ile yapılıyor ve işin gideri ortak giderlerden karşılanıyor. Bu doğrudur, zira bir binada herkes eşit şartlarda yaşamalıdır. Üstteki katın bu meselesi çatı arasından halledilirken sizinki bodrum katın tavanından halledilir. Tavana püskürtülen özel izole maddesi tavana kaplanır ve belli bir kalınlık sağlanır. Bu halde de sizin tabandan ısı kaybınız önlenir. Bu iş sizin şahsi işiniz değil, binanın ortak meselesidir ve masrafı da ortak giderlerden karşılanır. Ortak giderden karşılanır.
 
Tamer Heper/Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Galataport bankalarla yeniden yapılandırma sözleşmesi imzaladı
  • 17.12.2024 16:06

Galataport bankalarla yeniden yapılandırma sözleşmesi imzaladı

Galataport'un, kredi aldığı bankalarla yeniden yapılandırma sözleşmesi imzaladığ ...

Malatya kent merkezi tamamlandığında böyle olacak!
  • 18.12.2023 13:53

Malatya kent merkezi tamamlandığında böyle olacak!

Depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da kent merkezinde ticari alanlar ...

Kuveyt'de Çalık Gayrimenkul ve EGC, Al-Watan ortaklığı
  • 17.12.2013 15:08

Kuveyt'de Çalık Gayrimenkul ve EGC, Al-Watan ortaklığı

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin ve EGC Yönetim Kurulu Ba ...

Selin vurduğu Dereli böyle olacak!
  • 12.09.2020 14:55

Selin vurduğu Dereli böyle olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın afetzedelere ve ilçe merkezine yapılacak yeni ...

Ev sahibi ve kiracı öğrenci arasında “sözleşme krizi”
  • 11.09.2020 14:19

Ev sahibi ve kiracı öğrenci arasında “sözleşme krizi”

Korona virüs nedeniyle üniversiteler tarafından duyurulan uzaktan eğitim kararı, ...