İşyeri kira geliri 2011'de de avantajlı
2010 ve önceki yıllarda "işyeri kira geliri" elde edenler, 2011 yılındaki durumlarını merak edip soruyorlar.
2010 ve önceki yıllarda "işyeri kira geliri" elde edenler, 2011 yılındaki durumlarını merak edip soruyorlar.
Onları fazla merakta bırakmamak için açıklayalım, gayrimenkulünü işyeri olarak kiraya verenlerin, vergi avantajları 2011 yılında da devam ediyor.
YILDA 100 BİN LİRA
2011 yılında, işyeri kira geliri elde eden Nuri Bey; - Kira gelirinin yıllık tutarı 23 bin lirayı aştığında, bu gelirini yıllık beyanname ile beyan edecek.
- Yıllık kira gelirinin tutarı 100 bin lirayı aşmadığı sürece, gelir vergisi ödemeyecek, hatta üste vergi iadesi alacak.
- 2011 yılında, "konut kira geliri" elde eden Münire Teyze ise, yıllık kira geliri 2 bin 800 lirayı aştığında beyan edecek ve gelir vergisi ödeyecek.
ARADAKİ FARK
Haklı olarak "Niçin Nuri Bey işyeri kira gelirini 23 bin lirayı aşmadığı sürece beyan etmiyor hatta 100 bin liraya kadar olan kira geliri nedeniyle gelir vergisi ödemiyor da Münire Teyze 2.800 TL'yi aşan konut kira gelirini beyan ediyor hem de üste vergi ödüyor?" diye soracağınızı tahmin ediyorum.
Hemen açıklayalım.
Gayrimenkuller "işyeri" olarak kiraya verildiğinde, - Kiracı brüt kiradan yüzde 20 stopaj (gelir vergisi kesintisi) yapıyor.
- İşyeri kira geliri elde edenler de bu kira gelirini beyan ettiklerinde, hesaplanan vergiden daha önce kesilen yüzde 20 vergiyi mahsup ediyorlar.
- Sonuçta, 100 bin liraya kadar olan işyeri kira geliri nedeniyle "vergi iadesi" ortaya çıkıyor.
Gayrimenkulünü "işyeri" olarak kiraya verenlerin yüzde 99'u kiracı ile "benim stopaja mıtopaja aklım ermez, elime geçen parayı bilirim" diyerek "net kira" üzerinden anlaşıyorlar. Böyle olunca, stopajı kiracı üstlenip mal sahibi adına ödüyor. İşyeri kirası alan kişi de beyanname verdiğinde, aylık 8.300 TL'ye, yıllık 100 bin TL'ye kadar olan brüt işyeri kira geliri için gelir vergisi ödemiyor üste vergi iadesi alıyor.
Konutlarda stopaj olmadığı için beyanname verildiğinde (istisnai bir-iki durum dışında) gelir vergisi ödemek gerekiyor.
İNCE NOKTA
Yukarıdaki açıklamamız, yalnızca işyeri kira geliri elde eden gerçek kişiler için geçerli.
Yalnızca işyeri kira geliri elde eden kişinin; bir işverenden aldığı ücret geliri ya da mevduat faizi, repo, döviz tevdiat hesabı faiz geliri, fon, bono ve tahvil faizi ya da emekli aylığı gelirinin olması sonucu etkilemez. Çünkü bu gelirler beyana tabi değil.
Ancak, işyeri kira geliri dışında beyana tabi başka geliri olanlarda, (örneğin konut kira geliri, ticari kazancı vs. olanlarda) hesaplama aynı beyanname ile bildirilen toplam gelir üzerinden yapıldığından, sonuç kesinlikle farklı olur.
Özetlemek gerekirse, 2011 yılında yalnızca işyeri kira geliri elde edecek olan kişiler, yıllık 23 bin lirayı aşması halinde kira gelirlerini beyan edecek ancak yıllık 100 bin liraya kadar olan kira gelirleri için (stopaj mahsubu nedeniyle) gelir vergisi ödemeyecek hatta üste vergi iadesi alacaklar.
Gayrimenkulünüzü konut ya da işyeri olarak kiraya verirken, bu ince noktaya dikkat etmenizde yarar var...
Kaynak: Şükrü Kızılot / Hürses
- Etiketler:
Yorum Yaz