Konuta devlet güvencesi geliyor! Müteahhit batsa da evler teslim edilecek!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, batan müteahhide karşı vatandaşın koruma altına alınacağını açıkladı. Yazıcı, “Bunun için Tüketiciyi Koruma Kanunu Tasarısına dört madde eklendi” dedi
Son bir yılda bazı firmaların iflas erteleme talebinde bulunmaları ve geride ev hayali yarım kalan binlerce kişiyi bırakmaları üzerine tüketiciye yasal koruma hazırlığı başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ev alan tüketicinin nasıl korunacağını gazetemize açıkladı. Bakan Yazıcı, hem sektörün itibarını, hem de tüketicinin haklarını koruyacak yasal düzenlemenin "Tüketiciyi Korumu Kanunu Tasarısı"nın içinde yer alacağını söyledi. Yazıcı, “Tüketici ev alırken parasını kaptırmayacak. Buna göre, müteahhit öncelikle inşaat izni almadan konut satışına başlayamayacak. Arsa alınmadan inşaat izni alınamayacağı için müteahhit önce arsayı alacak. Pay sahiplerine arsanın kat irtifakı tapusunu verecek. Böylece tüketicinin elinde arsanın tapusu olacak. Dairelerin tesliminde ise tapu, kat mülkiyetine dönüşecek” dedi. Yazıcı, müteahhitin ev satışlarını banka üzerinden gerçekleştireceğini de belirterek, “Tüketici kredisi banka tarafından tüketici adına açılmış hesapta tutulacak. Bu para aynı zamanda nemalanacak. Müteahhit, katları çıktıkça tüketici hak ediş tutarında parayı serbest bırakacak. Bir bakıma devlet ihalelerinde olduğu gibi müteahhit işi yaptıkça parasını alacak. Dördüncü madde ise her ihtimale karşı müteahhidin konut bitirme sigortası yapmasını zorunlu tutacak. Böylece yapım aşamasında alınan yasal tedbirlere rağmen şirketin zora girmesi durumunda sigorta şirketi inşaatı tamamlayacak parayı verecek ve ev hayali yarım kalmayacak” diye konuştu.
İnan: Uygulama konut fiyatlarını artırır
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, uygulamanın konut fiyatlarını artıracağını söyledi. İnan, “Şimdi müteahhitler üç proje yerine bir tane yapabilecek. Böylece arz azalacak. Uygulama fazladan yük de getirecek. Bütün bunlar konutta fiyatın artmasına sebep olacak” dedi. Kanunla ilgili uluslararası sigorta şirketleri ve reasürans birlikleriyle görüştüklerini dile getiren Dumankaya İnşaat Yönetim kurulu Üyesi Ali Dumankaya ise kanunu olumlu bulduğunu belirterek, "Sadece bir kaç firma çeşitli nedenlerle 'iflas erteleme' istedi. Üç yılda 1.5 milyon konut teslim edilirken yalnızca 15 bin kadar konutta problem yaşandı. Ayrı bir konut yasası oluşturarak bu maddelerin oraya konulması daha iyi olabilirdi. Fakat biz yine de Tüketiciyi Koruma Kanunu'na eklenen konutla ilgili maddelerin faydalı olacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili inşaat sektörü olarak sigorta şirketleri ve birlikleriyle görüşüyoruz" diye konuştu.
Uğur KÜÇÜK/Türkiye
Yorum Yaz