Konutlarda emsal kira bedeli nasıl belirlenir?
Türkiye'de Aralık 2012 itibariyle, faal 1 milyon 336 bin 632 gayrimenkul sermaye iradı mükellefi yani kira gelirini beyan eden mükellef var
Türkiye'de Aralık 2012 itibariyle, faal 1 milyon 336 bin 632 gayrimenkul sermaye iradı mükellefi yani kira gelirini beyan eden mükellef var. Bu rakama, kira gelirlerini hiç beyan etmeyen ya da kira gelirini olduğundan düşük gösterip beyan sının veya istisnasının altında kaldığı için beyanname vermeyenler dahil değil.
EMSAL KİRA BEDELİ
Kira geliri elde eden gayrimenkul sahibi, kira gelirini belirli bir sınırın altında gösteremiyor. Bu sınıra "emsal kira bedeli" deniliyor. Gayrimenkulün "Emlak Vergisi değerinin yüzde 5'i", yıllık elde edilebilecek kira gelirinin alt sınırı oluyor.
ANNE, BABA, KARDEŞ VE ÇOCUĞA UYGULANMIYOR
Emsal kira bedeli; gayrimenkulün anne, baba, kardeş, çocuk veya toruna bedelsiz ya da düşük bedelle kiraya verildiği gayrimenkuller için uygulanmıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan kiralamalar ile gayrimenkullerin korunması ve bakımı için başkalarına bırakılması veya mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi gibi durumlarda da emsal kira bedeli uygulanmıyor. "Gayrimenkulün işyeri olarak kiraya verilmesi" halinde, kime kiraya verilirse verilsin emsal kira bedeli dikkate almıyor.
DAYI, TEYZE, AMCA VE HALAYA UYGULANIYOR
Gayrimenkulün dayı, teyze, amca ve halaya veya bunların çocuklarına bedelsiz ya da düşük bedelle kullandırılması halinde emsal kira bedeli uygulanıyor. Bu durumda emsal kira bedeline göre beyanname verip vergi ödenmesi gerekiyor.
Sözcü
Yorum Yaz