maritbet girişmaritbet
Miras kalan gayrimenkule tapu harcı verilir!

Miras kalan gayrimenkule tapu harcı verilir!

Sözcü Gazetesi’nin gayrimenkul editörleri gündemdeki haberleri derleyerek okuyucunun kafasında oluşan sorulara cevap verdi

Sözcü Gazetesi'nin gayrimenkul editörleri gündemdeki haberleri derleyerek okuyucunun kafasında oluşan sorulara cevap verdi

Miras kalan gayrimenkullerin kanuni veya atanmış mirasçılara tapu tescili, intikali tapu harcına tabi değil. Fakat, gayrimenkullerin mirasçılar arasında paylaştırılarak, tapuda adlarına tescilinde, binde 19.8 oranında tapu harcı alınıyor.

DANIŞTAY DİYOR Kİ...

Yapı kullanma izin tarihinden önce satış

Yapı kullanma izin tarihinden önce satışı yapılan bağımsız bölümlerin teslim tarihinin yapı kullanma izninin verildiği tarih olarak dikkate alınması gerekir. (Danıştay 3. Dairesi, 28.04.2011 Tarih, E.2010/681, K.2011/1422)

İnşaatçıdan ve vatandaştan ne istiyorsunuz

Maliye'ye 18 bin ihbar telefonu İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin "lokomotif" sektörlerinden biri.. Bu sektördeki durgunluk veya canlılık, ekonomiye aynen yansıyor. AKP'nin özellikle son zamanlarda çıkardığı ve çıkaracağı bazı yasalara baktığımızda, inşaatçılara "destek" olma yerine "köstek" olduğunu, bunun da vatandaşa yansıdığım fark ediyoruz. İşte size, yalanda yürürlüğe girecek iki yasa ve iki köstek daha..

KDV KÖSTEĞİ

KDV Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1985 yılından bu yana, net alam 150 m2'ye kadar olan konutlara yüzde 1 KDV oram uygulanıyor. Bu günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan bir yasa tasarısına göre, yüzde 1 KDV oram lüks semtlerde, yapılacak bir sınıflamaya göre; yüzde 8 ve 18 olarak uygulanacak. Yüzde 18 KDV demek, "vatandaşın konut alırken cebinden yüzde 17 daha fazla para çıkması" demek! İnşaat sektörünü olumsuz etkilemesi demek! Sektöre malzeme satan ve hizmet yapanları da sıkıntıya sokacak demek!

TTK KÖSTEĞİ

Yıllara yaygın inşaat işi yapanlar, inşaat 5 yıl devam ediyorsa, ortaklarına 5 yıl kâr dağıtamıyorlar. Yap-satçı müteahhitler ve inşaat şirketleri de tüm daire ve dükkanları, proje üzerinden satmış olsalar bile, inşaat bitip ruhsat alınıncaya kadar, ortaklarına kâr dağıtamıyorlar. Şirketlerin yüzde 85'ini oluşturan "limited şirketler" avans kâr payı da dağıtamıyorlar. Çünkü Yeni TTK'da limited şirketlere avans kâr payı dağıtımı unutulmuş. Şu ya da bu nedenle ihtiyaçları olup para çektiklerinde, 1 TL bile borç çekseler, 730 güne kadar "adli para ödemezlerse "iki yıl hapis" cezası uygulanacak. İki defa borç çekerlerse durum daha kötü! Bu "deli saçması" madde, yürürlüğe girmeden acilen değiştirilmeli..

1 Ocak 2011-31 Aralık 2011 tarihleri arasında Alo Maliye hattına toplam "18 bin 548 vergi ihbarı" yapıldı. İhbarlar içinde, "belge düzeni" ile ilgili olanların oranı "yüzde 40", "mükellef kaydı" ile ilgili ihbarların oranı ise "yüzde 39" oldu. Kalan ihbarlar ise işçi bildirimi, kira geliri, asgari geçim indirimi vb. konularda yapıldı.

İHBAR NASIL YAPILIR?

Vergi ihbarının "yazılı" yapılması gerekiyor. İhbar dilekçesinde; ihbar edenin adı, soyadı, adresi, TC kimlik numarası ve imzası bulunması gerekiyor. Ayrıca, ihbarın somut bir dayanağı olması gerekiyor. İhbar konusunun somut bilgi ve belgelerle desteklenmesi gerekiyor.

İHBAR İKRAMİYESİ

Vergi ihbarının doğru çıkması ve ikramiye talep edilmesi halinde, "ihbar ikramiyesi" de veriliyor. İhbar ikramiyesi verilebilmesi için:

- Muhbir, kendini gizlememeli,

- İnceleme bitmeden önce ihbarından vazgeçmemeli,

- İhbar dilekçesinde "ihbar ikramiyesi istediğini" belirtmeli. Birden fazla muhbirin, hepsinin de ihbarının gerçek olması halinde, ilk önce ihbarda bulunan kişi ikramiye alıyor. İhbar ikramiyesinin oranı, "yüzde 10." İkramiyenin, üçte biri vergi ve cezanın tahakkukundan, üçte ikisi ise tahsilinden sonra ödeniyor. Ayrıca, verilen ikramiye, veraset ve intikal vergisine tabi.

İHBAR ASILSIZ ÇIKARSA?

İhbarcıların kimlikleri kesinlikle gizli tutuluyor ve hiçbir şekilde açıklanmıyor. Bu gizliliğin tek istisnası "Aramalı İnceleme" olayında var. "İhbar üzerine yapılan aramada, ihbar asılsız olursa, arama yapılan kişi, muhbirin kimliğini talep edebiliyor. Bu durumda, idare muhbirin ismini bildirme zorunluluğu var."

Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Miras kalan gayrimenkule tapu harcı verilir!
  • 28.05.2012 16:07

Miras kalan gayrimenkule tapu harcı verilir!

Sözcü Gazetesi’nin gayrimenkul editörleri gündemdeki haberleri derleyerek okuyuc ...