Mütekabiliyet sermayeye dönüşecek..!
Mütekabiliyet yasasıyla birlikte yabancılara konut satışının önü açılıyor. Arapların, İstanbul’a olan aşkı kısa sürede sermayeye dönüşebilir
Son dönemde Kuveyt ve Suudi Arabistan vatandaşlarından büyük talep aldıklarını söyleyen Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, "Mütekabiliyet Yasası sayesinde Türkiye'ye Arap sermayesi akar" dedi. Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, yabancılara Türkiye'de mülk edinmenin önünü açan Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasının emlak sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Son dönemde Kuveyt ve Suudi Arabistan vatandaşlarından büyük talep aldıklarını belirten Özyurt, "Ancak mütekabiliyet (karşılık) esası nedeniyle Türkiye'den mülk edinmeleri yasaktı. Şimdi bu yasanın çıkmasıyla birlikte Türkiye'ye özellikle Arap sermayesinin akacağına inanıyorum" dedi. Yabancılara mülk satışı yapılırken Türkiye'nin güvenliği açısından stratejik öneme sahip noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Özyurt, "Ancak onun dışında kalanlar yerlerde bir takım gayrimenkullerin yapılması ve yabancı alıcılara satılması o bölgenin gelişmesini sağlar. Oradaki mülklerin değerini artırır" diye konuştu.
CARİ AÇIĞIN KAPATILMASINA ÇARE
Uzun süredir kamuoyunun merakla beklediği Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasının Türkiye'ye ve İstanbul'a olan ilgiyi artıracığını söyleyen Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Neli Devidas, "Türkiye bulunduğu bölgede güvenli bir liman. Bu nedenle özellikle Ortadoğu, Körfez ve Asya ülkelerinden İstanbul'a büyük talep olacaktır. Avrupalılarınsa daha çok Ege ve Akdeniz kıyılarındaki yazlıklara ilgi göstereceğine inanıyorum" dedi. Mütekabiliyet şartı aranmadan yabancıya mülk satışının önünün açılmasıyla birlikte Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin hızlanacağını belirten Devidas, "Dışarıdan gelecek kaynak cari açığın kapatılmasına çare olacaktır. Ayrıca satışların artmasıyla birlikte piyasa hareketlenecektir" diye konuştu.
İŞSİZLİK DE AZALACAK
Yabancıların Türkiye'den mülk edinmesini kolaylaştıran Mütekabiliyet Yasası'nın Meclis'ten geçmesi sektörde adını 216 Sancaktepe Konutları ile duyuran 216 Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Dündar'ı da memnun etti. Yabancılara mülk satışının kolaylaşmasıyla birlikte Türkiye'ye yılda 10 ila 15 milyar dolarlık bir kaynağın gireceğini ifade eden 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, "Sektörde satışların artmasıyla birlikte ekonomi canlanacak, işsizlik azalacak. Çünkü inşaat sektörü 100'e yakın alt sektörü harekete geçiren bir iş kolu. Üstelik inşaat sektörü vasıfsız ve eğitimsiz insanlara da iş fırsatı yaratıyor" dedi.
42 ülke mülk alamıyordu
Bugüne kadar 42 ülke vatandaşının Türkiye'den mülk edinemediğini hatırlatan 216 Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Dündar, "Bu ülkeler arasında Libya, Suriye, Sudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra Türki Cumhuriyetler de vardı. Bu ülkelerin birçoğuyla aramızda vize dahi kalkmış ama satış yapamıyorduk. Şimdi bu engel ortadan kalktı" diye konuştu. Bu olaya 'Topraklarımız elden gidiyor' mantığında yaklaşılmamasını isteyen Dündar, "Tapuda Türkiye Cumhuriyeti yazıyorsa onu kullanma hakkını başka ülkelerin vatandaşlarına vermenin hiçbir sakıncası yok. Tabiki satışlar yapılırken stratejik öneme sahip alanlara dikkat etmek gerekir. Ancak onun dışında kalanlar yerlerde bir takım gayrimenkullerin yapılması ve onların yabancı alıcılara satılması ülkeye önemli bir gelir getirir" açıklamasında bulundu.
Yeni Şafak
- Etiketler:
- mütekabiliyet
- mütekabiliyet yasası
- mütekabiliyet yasası nedir
- mütekabiliyet yasası haberleri
- mütekabiliyet esası
- mütekabiliyet anlaşması olan ülkeler
- mütekabiliyet yasası ne zaman çıkacak
- mütekabiliyet kanunu
- mütekabiliyet yasası 2012
- mütekabiliyet yasa tasarısı
- mütekabiliyet tamer özyurt
- özyurtlar inşaat mütekabiliyet
Yorum Yaz