Mütekabiliyetle Çinliler bir konut alırken Ruslar Karadeniz’de ev alamayacak!
Yabancıya konut satışında mütekabiliyet esası kaldırılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da konut satışı yapılacak ülkelere ilişkin çalışmalarını hızlandırdı
Yabancıya konut satışında mütekabiliyet esası kaldırılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da konut satışı yapılacak ülkelere ilişkin çalışmalarını hızlandırdı. Bakanlığın belirlemelerine göre, bu ülkede yaşanan karışıklıklar nedeniyle ilişkilerin bozulduğu Suriye'ye konut satışı yapılmayacak. Küba da yine konut satılmayacak ülkeler listesinde yer aldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dün yabancıya konut satışı konusunda basın toplantısı düzenledi. Bayraktar, yabancı gerçek kişi ve şirketlerin taşınmaz mal edinmesinde ülke, kişi, coğrafi bölge ve yüzölçüm gibi sınırlamalara yönelik yetkinin Bakanlar Kurulu'na verildiğini kaydetti. 183 ülkeye konut satışı yapacaklarını aktaran Bayraktar, Bakanlar Kurulu'nun, ülke menfaati gerektirirse, ülke kısıtlaması yapabileceğini söyledi.
İKİ YILDA PROJENİ SUN
Yabancıların, ülke genelinde kişi başı 30 hektarı geçmemek şartıyla dilediği sayıda mesken, işyeri ve arsa edinebileceğini belirten Bayraktar, yatırımları artırmak için arazi alımlarına 2 yıl şartı getirdiklerini dile getirdi. Bayraktar, "Bunu, yatırım çekmek için yaptık. Eğer bir yabancı burada arsa alıyorsa, bu arsaya ne yapacağını, yapılacak projeyi, ilgili bakanlığa 2 yıl içinde bildirmek zorunda olacak. Eğer 2 yıl içinde o araziye gereği yapılmazsa, parası ödenerek arsa geri alınacak. Arsa, amaç dışı kullanılırsa da tasfiye edilecek" dedi.
ASKER YASAKLI YERLERİN KOORDİNATINI VERECEK
Bakan Bayraktar, Milli Savunma Bakanlığı'nın askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ve stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerlerini en geç bir yıl içinde kendilerine ulaştırması gerektiğini de kaydetti. Bu işlemin ardından yabancıların da Türk vatandaşları gibi bir gün içinde tapularını alabileceğini söyleyen Bayraktar, bu bir yıl zarfında ise Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın izninin aranacağını anımsattı.
Bayraktar, yabancıya konut satışı nedeniyle sektörün hareketleneceğini ancak dünyadaki gibi bir konut balonunun oluşmasının söz konusu olmadığını aktararak, "Milim balon yok. Çok sağlam bir yapı var. Sadece zaman zaman arz-talep dengesi değişiyor" dedi.
Bakan Bayraktar, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, İngiltere, Almanya ve Kazakistan gibi ülkelerden yoğun ilgi geldiğini de ifade etti.
SURİYE'YE KONUT YOK
Edinilen bilgilere göre, bakanlık yaptığı ön çalışmada konut satışı yapılmayacak bazı ülkeleri belirledi. Buna göre, son dönemde ilişkilerin gerildiği Suriye vatandaşlarına konut satılmayacak. Yine Ermenistan, Kuzey Kore ve Küba gibi ülkelere de konut satışı olmayacak.
Bakanlık, Nijerya ve Yemen'i de yasaklılar listesine koyarken, daha sonra yapılan çalışmada bu iki ülkeye konut satışının önü açıldı. Bakanlık, şartsız konut satılacak ülkeler listesine Almanya, ABD, Arjantin, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Burkina Faso, Fas, Fildişi, Gabon, İngiltere, İspanya, Gürcistan, Kolombiya, Libya, Moldova, Nijer, Sırbistan ve Slovakya gibi ülkeler yer aldı. Konut satışından özellikle Ortadoğuluların yararlanması beklenirken, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Lübnan gibi ülkelerin de önü açıldı.
ÇİNLİYE BİR KONUT ŞARTI
Afganistan, Avustralya, Arnavutluk, Bayreyn, Bahamalar, Cibuti, Hindistan, Danimarka, Guatemala ve Irak gibi ülkelere ise İçişleri Bakanlığı izni gibi çeşitli kısıtlamalar uygulanması gündemde. Örneğin, İsrail, Çin, Doğu Timor, Fiji ve Malta gibi ülkelerdeki kişilere sadece bir mesken kısıtlaması getirilmesi düşünülüyor.
RUS'A KARADENİZ'DE EV YOK
Karadeniz'e kıyısı olan Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerin, Karadeniz sınırında konut alımı, Yunanistan'ın da Ege kıyılarında konut alımı kısıtlanacak. Kimi ülkelere ise sadece arsa, mesken ve işyeri kısıtlaması getirildi. Fas, Mısır, Letonya, Afganistan vatandaşları burada tarım arazisi sahibi olamayacak. Arnavutluk vatandaşları da konut ve işyeri haricinde arazi alamayacak.
Deniz Çiçek/Habertürk
Yorum Yaz