maritbet girişmaritbet
Mütekabiliyette pozitif liste hazırlanıyor!

Mütekabiliyette pozitif liste hazırlanıyor!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın aralarında akademisyenlerin de bulunduğu köşe yazarlarıyla gerçekleştirdiği buluşmada yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili yasadaki son durum da gündeme geldi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın aralarında akademisyenlerin de bulunduğu köşe yazarlarıyla gerçekleştirdiği buluşmada yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili yasadaki son durum da gündeme geldi

- Hükümet olarak bu konuda bir "pozitif liste" yayınlayacağız.

- Nedir bu pozitif liste?

- Yabancılara gayrimenkul satışı normalde mütekabiliyete, yani karşılıklılık ilkesine göre yürüyor. Bizim vatandaşlarımızın gayrimenkul almasına izin veren ülkelere biz de aynı izni veriyoruz. Şimdi yeni yasayla Körfez ülkeleri başta olmak üzere karşılıklılık ilkesini ille de zorlamayacağız.

- Ne yapacaksınız?

- Hükümet olarak bu konuda Türkiye'den gayrimenkul alımı yapabilecek ülkelerin bir listesini yayınlayacağız.

- Yasa çıktı, bu listeyi ne zaman yayınlayacaksınız?

- Genelkurmay'dan gelecek bügüeri bekliyoruz.

- Ne bilgisi?

- Yabancılar gayrimenkul almak istediğinde askeri bölgelere yakınlık durumunda tek tek vaka bazmda Genelkurmay'dan izin almak gerekiyordu. Böyle bir yöntem işi uzatıyordu. Genelkurmay'dan bu konuya toplu bir çözüm üretmesini istedik.

- Nasıl bir çözüm olacak?

- Genelkurmay'dan askeri bölgelerin bir dökümünü istedik. Biz de listeyi yayınlarken o dökümü dikkate alacağız. Böylece her seferinde Genelkurmay'dan izin alınması gerekmeyecek.

- Genelkurmay'dan gelecek yazıyı çok bekleyecek misiniz?

- Hayır, kendilerine bir süre verdik. O süre içinde bize gereken dökümü hazırlayacaklar. Ondan sonra da biz "pozitif liste "yi yayınlayacağız.

Bu noktada Hürriyet yazarı Ege Cansen araya girdi: - Yabancılara gayrimenkul satışı aslında cari açığı artırıcı bir etki yaratabilir...

Ali Babacan, uzun uzadıya tartışmak yerine yabancılara gayrimenkul satışından sağlanacak kaynağın tanımına vurgu yaptı: - Yabancılara gayrimenkul satışından gelen kaynak doğrudan yabancı sermaye sayılır.

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) töreninde karşılaştığım Türk-Kuveyt İş Çevresi ve Hektaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkam İbrahim Ekşi'ye bu konudaki yorumunu sordum: - Mütekabiliyetle ilgili yeni çıkan kanun, sektörümüze önemli canlılık kazandıracak. Kanunun önümüze çıkardığı fırsatla ilgili uygulamaların bir an önve devreye girmesini bekliyoruz.

İnşaat sektörü, yeni yasaya çok umut bağlamış görünüyor...

Umudun gerçeğe dönüşmesine yasanın açtığı kapıdan girince görmek mümkün olacak.

Vahap Munyar/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mütekabiliyette pozitif liste hazırlanıyor!
  • 24.06.2012 16:04

Mütekabiliyette pozitif liste hazırlanıyor!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın aralarında akademisyenlerin de bulunduğu köşe ...